Minimala sorgkanter

LG ökar skärmytan utan att mobilen växer

Den nya tekniken Neo Edge gör det möjligt att bygga skärmar med 0,7 millimeter tunn kant.

Publicerad Uppdaterad

Efterfrågan på stora skärmar verkar inte mattas av, men för att få ned mobilernas yttermått vill många ha tunna mobiler med minimal kant runt skärmen. Sharp Aquos Crystal, en CDMA/LTE-mobil som lanserades i augusti, lyckades med konststycket att få plats med en skärm på fem tum i en 67 millimeter bred mobil. Nu ser LG, eller rättare sagt LG:s kunder, ut att snart kunna slå det rekordet.

Mobilskärmar består av flera lager och en del av LG:s lösning är att använda lim istället för dubbelhäftande tejp för att foga samman panel och bakgrundsbelysning. Lösningen kallas Neo Edge och ger, förutom mindre yttermått, fördelar som att skärmen blir damm- och vattentät och får minskat ljusläckage. Skärmen blir också mer elastisk vilket kan ge tåligare mobiler. LG har även valt att integrera pekskärmssensorn i LCD-modulen vilket också minskar behovet av kanter runt den effektiva skärmytan. Med Neo Edge-skärmen blir kanten 0,7 millimeter – jämfört med kreditkort som har tjockleken 0,8 millimeter.

LG startar produktionen av skärmarna under november månad och kinesiska tillverkare uppges stå först i kön för att få leverans. LG har inte släppt någon information om när tekniken väntas dyka upp i märkets egna mobiler.

Källa