On{x}

Microsoft automatiserar Android

En tjänst som får Android-mobiler att göra saker automatiskt är varken särskilt nytt eller förvånande. Att det är Microsoft som ligger bakom och anledning till att man valt Android som första plattform är mera uppseendeväckande.

Publicerad:

7 jun 2012 - 12:40

Uppdaterad:

7 jun 2012 - 12:40

Till skillnad från exempelvis Tasker, som är en av lösningarna som finns för att automatisera saker i en Android-mobil, så sker all styrning av on{x] från en sajt på webben där man kan välja mellan att modifiera mallar (recipes) eller skapa egna regler genom att skriva kod själv med hjälp av ett API där man kan läsa av olika händelser i telefonen och använda dessa för att starta appar eller aktivera funktioner. 

Bland de färdiga exemplen finns flera där man använder telefonens positionering för att känna av när man kommer till eller lämnar en viss plats och kan då bland annat få  telefonen att starta en app eller skicka ett meddelanden som man skrivit i förväg.

Det finns även exempel där tidpunkt och plats kombineras så att man får en påminnelse om att gå till gymet om man inte varit där de senaste dagarna.

Nöjer man sig med att ändra de mallar som redan finns är det hela mycket enkelt även om inte har några kodningskunskaper alls. Att bygga upp sina egna regler baserat på API:t kräver att man har koll på JavaScript.

On{x} har tagits fram av Microsofts utvecklingsavdelning i Israel och där motiverar man valet av Android före Windows Phone med att Android lämpar sig för att släppa tidiga versioner på grund av sin lägre säkerhetsnivå. Man försäkrar dock att On{x} även ska släppas för Windows Phone-mobiler längre fram, även om man inte ger någon tidsplan för det.

Det enda sättet att skapa ett konto och på så sätt synka mobilen med reglerna som man skapar på webbsajten är att använda en Facebook-inloggning. Microsoft ger ingen förklaring till detta, men gissningsvis har man helt enkelt gjort lätt för sig.

Operativsystem

 

Aktuellt just nu

 • Mer åt musiker

  Efter att ha köpt Wimp och Tidal har Jay Z nu nylanserat den senare av tjänsterna tillsammans med en rad stora artister.

  31 mar 2015 - 16:17
 • 4G eller ej?

  Microsoft har precis lanserat en ny version av sin surfplatta Surface. Namnet är Surface 3 och den kommer med både tunnare mått och för första gången har även Surface plats för simkort.

  31 mar 2015 - 16:10
 • I Sverige i maj

  Nya Tab A lanseras nu i Sverige och ska vara en familjeplatta från 3000 kronor.

  31 mar 2015 - 12:32

Missa inte

Hetaste apparna

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.