På rätt sida av strecket

Sony räknar med vinst på mobilerna

För 2015 års bokslut som avslutas med mars aviserar Sony en liten men viktig vinst för mobildelen.

Publicerad Uppdaterad

Sony Mobile har läckt pengar för Sonykoncernen i flera år. Nedskärningar har gjorts i flera omgångar och högt uppsatta Sonychefer har talat om mobilverksamheten i termer om "om vi inte lyckas vända det, så..." vilket har tolkats som att en försäljning eller nedläggning har funnits på agendan.

Men nu ser det i alla fall ut som att åtgärderna gett resultat. Sony har lämnat förhandsbesked för sitt bokslut för 2015 (som på grund av brutet räkenskapsår slutar med mars 2016), och förra året såg faktiskt en liten vinst för mobildelen. Man aviserar en vinst på mobildelen på drygt 380 miljoner kronor, att jämföra med en förlust på 4,6 miljarder kronor året innan. Man sålde färre mobiler, men det berodde främst på att man gjorde färre billigare modeller.

För koncernen som helhet räknar Sony med en vinst på strax under 23 miljarder kronor, vilket är ungefär detsamma som förra året. En stor kostnad var jordbävningen som skadade Sonys fabrik för kamerasensorer i våras. Utan den skulle vinsten enligt Sony ha blivit 25 procent större.

Källa