Tre avvecklar gsm-stödet

Mobiloperatören Tre har länge hållit uppe sin mobiltäckning i Sverige med hjälp av ett samarbete med Telenor. Där Tre saknat täckning med sitt 3G-nät har Tres abonnenter kunnat ringa via Telenors gsm-nät. Nu avvecklar dock Tre gsm-stödet.

Publicerad Uppdaterad

Tidigare har Mobil rapporterat om att Tre släckt ner gsm-stödet i storstäderna där 3G-täckningen ansetts heltäckande. Men nu har Tre tagit steget betydligt längre.

- I stort sett hela Svealand och Götaland har vi tagit bort gsm-stödet via Telenor. Vi har tittat och sett att i stort sett inga av kundernas samtal ändå rings via Telenors nät där, eftersom 3G-nätet är tillräckligt utbyggt, hävdar Erik Hörnfeldt på Tre.

Alla håller dock inte med om detta. I gårdagens Dagens Nyheter intervjuas en familj på Nämndö i Stockholms skärgård vars mobiltelefoner slutat fungera.

- Om en kund skulle få sämre täckning på grund av detta så försöker vi förstås vara generösa, och löser kunden från bindningstiden. Om de fått sämre täckning än när de tecknade abonnemanget ska de förstås inte behöva ha kvar det om de inte vill. Men det är väldigt få det här handlar om, det kanske rör sig om ett 20-tal personer, säger Erik Hörnfeldt på Tre.

På vissa platser i norra Sverige har dock Tre kvar gsm-täckningen.

- I delar av Norrland kommer vi att ha kvar det under överskådlig tid. Det kan handla om landsvägen mellan Luleå och Kiruna till exempel, säger Erik Hörnfeldt.