Annons

Digital hälsa

Universitetsstudenter måste bära träningsarmband

En amerikansk skola har infört ett nytt sätt att mäta sambandet mellan träning och akademiska resultat. Det görs med hjälp av träningsarmband och en stor molnbaserad databas.

Publicerad Uppdaterad

Alla 900 nya elever på Oral Roberts University (ORU) måste bära ett Fitbit-armband så att skolan kan mäta och analysera elevernas fysiska aktivitetsnivåer. Åtgärden är en del av skolans grundfilosofi, skapad av skolans avlidna grundare Oral Roberts som var övertygad om att hela kroppens hälsa spelar in i framgångsrikt lärande. Så själva tanken är inte ny, och det är inte heller träningsarmband. Det som dock är nytt är att resultatet från elevernas träningsarmband är integrerat med en molnlagringstjänst som i sin tur är sammankopplad med universitetets datorbaserade betygssystem.      

En fördel, förutom att det nya systemet ska spara in pengar genom att minska administrativa kostnader, är att lösningen fungerar oavsett var eleverna befinner sig. Tack vare det kan eleverna betygsättas efter deras träning överlag, istället för att fokusera på den 1/4 mile (cirka 0,4 kilometer) långa löpdistansen som brukar användas som examensprov. 

Studenterna måste köpa träningsarmbandet, som kostar cirka 140 dollar (cirka 1100 kronor), precis som de är tvungna att köpa böcker. 

De nya eleverna kommer att fortsätta att använda träningsarmbandet under hela deras tid på skolan. Elever som börjar senare kommer att fasas in i systemet. På så sätt kommer alla studenter på skolan vara en del av projektet om några år. Universitetet har som mål att använda den insamlade informationen för att undersöka om det finns ett samband mellan fysisk aktivitet och inlärningsförmåga. 

Enligt John Anderson, ORU:s digitala strateg, finns det ingen annan skola som har ett likadant upplägg. 

”Ingen annan skola har möjligheten att automatiskt ta in data i deras system. Det finns heller inget kommersiellt system som kan göra det”, säger Anderson till Tulsaworld.com.

Källa