Hugo Barra

Xiaomi tappar toppchef

Hugo Barra: Förre chefen för Android rekryterades från Google till Xiaomi och har ansvar för den internationella expansionen med start i Indien.

Hugo Barra meddelar att han lämnar företaget

Publicerad Uppdaterad

För några år sedan lämnade Hugo Barra Googles Androidteam för att istället ta en topposition i kinesiska Xiaomi. Där har han huvudsakligen skött företagets affärer utanför Kina, men också blivit lite av företagets ansikte utåt mot västerländska fans av varumärket. Innan han gick över till Xiaomi var han en av frontpersonerna för Android hos Google.

Nu meddelar han att det är slut med den biten och att han kommer kliva av sin position i samband med det kinesiska nyåret i februari. Han ska finnas kvar i bakgrunden som en extern rådgivare, men i huvudsak är det ett återvändande till Silicon Valley som ligger framför honom.

Detta kommer i samma veva som Xiaomi själva sagt att de har lite problem till följd av att ha expanderat alldeles för fort. Hur Barras avhopp kommer att påverka Xiaomis expansion utanför Kina återstår ännu att se. Det är samtidigt inte heller klart vad han kommer att göra när han kommer tillbaka till staterna, kanske slår han sig ihop med forne Googlekollegan Andy Rubin och gör telefoner? Men det är bara spekulationer från vår sida.