Glödheta Googlelurar

Fyra Androider jämförda

[Korrigerad] Vårens stora surr i mobilvärlden handlar om alla nya mobiler med Googles mobilsystem Android. Vi ställer de fyra hetaste mot varandra.

Publicerad Uppdaterad

Form och ergonomi:

Google Nexus One:

Med en saftig 3,7-tums skärm får man onekligen räkna med att telefonen inte är särskilt liten. Å andra sidan känns faktiskt Nexus inte klumpig, för den är ganska så tunn trots allt. Formatet blir därför ganska smidigt. Vad som inte är lika smidigt och snart är knapparna. I princip har Nexus bara två fysiska knappar: en on-off-knapp på ovansidan och en styrkula under skärmen. Under skärmen sitter också fyra touch-knappar, för att komma till startskärm och menyfunktioner. Men eftersom knapparna är en del av touch-skärmen händer det onödigt ofta att man snuddar dem av misstag. Den smidiga styrkulan är dock ett klart plus när det gäller ergonomin.

Betyg: 3

HTC Legend:

Wow. Det var känslan första gången jag klämde på en Legend. Den var något extra. Tidigare är det bara i vissa av Nokias lyxigare designmobiler man fått den här helgjutna metallkänslan. Legend ligger också bra i handen, och den krökta formen i nederdelen innebär dessutom ett skydd för skärmen. Fysiska menyknappar sitter under skärmen liksom en optisk styrsensor för att scrolla sig genom text och menyer utan att behöva dra på skärmen.

Betyg: 5

Sony Ericsson X10:

X10 finns i svart och vitt. Den svarta har ett matt bakstycke med gummikänsla, medan den vita har ett högblankt gummistycka som känns lite mer simpelt plastigt. Vilken färg man gillar är förstås en smaksak, men den svarta ligger bättre i handen tycker jag. Av lurarna med stor skärm i detta test är X10 den stilfullaste. Men även om den är snygg har den en klar nackdel: den saknar styrkula eller styrsensor. I stället får man alltid skrolla i menyer och på webbsidor genom att dra med fingret på skärmen. Dock ett plus för kameraknappen, som de andra lurarna i jämförelsen saknar.

Betyg: 4

HTC Desire:

Precis som Nexus är Desire rätt så geek-grå i färg och form. Desire är rätt och slätt en HTC-version av Google Nexus One. Det är ju HTC som byggt Nexus One åt Google, och sedan har man lagt på sina egna funktioner, fixat några detaljer i designen – och vips fått fram en Desire-telefon. Det som är bra med Desire jämfört med Legend är att den har fysiska menyknappar under skärmen i stället för Nexusens lite mindre ergonomiska touch-knappar.

Betyg: 4

Menyer & funktioner

Google Nexus One:

Nexus bjuder på basfunktionerna i systemet Androids färskaste version, och det är en hel del. Systemet är snabbt och lättnavigerat. Internetprogrammen är bra, i synnerhet webbläsaren. Det finns en enklare integration mot Facebook i adressboken, så att man kan koppla kontakter mot Facebook-kontakterna, och då synkas löpande status och profilbilder ner till adressboken i telefonen. När det gäller extrafunktioner är det dock inte mycket som följer med Nexus One.

Betyg: 3

HTC Legend:

HTC:s tilläggsfunktioner till Android har de döpt till Sense, och precis som namnet antyder är de utformade med bra känsla. Det finns hela nio startskärmar att fylla med widgets. Ett extra tryck på hemknappen leder till en översikt över alla startskärmarna. HTC har lagt med en hel bunt med widgets, bland annat för mejl, väder, sociala nätverk, favoritkontakter, mediaspelare, webb med mera. HTC har även lagt med Quickoffice som kan visa office-dokument. Adressbokens koppling till Facebook är riktigt välgjord.

Betyg: 4

Sony Ericsson X10:

Sony Ericsson har använt den lite äldre version 1.6 av Android-systemet, men i praktiken spelar det inte särskilt stor roll för telefonens funktioner, eftersom Sony Ericsson ändå lagt till de funktioner som saknas, till exempel så att man kan överföra filer (exempelvis en bild) via bluetooth. Framför allt har X10 en hel del extrafunktioner som saknas i exempelvis Nexus One. Timescape samlar bland annat sms, Facebook- och Twitteruppdateringar. Sony Ericsson har också lagt med ett program som kan öppna Officedokument – bra.

Betyg: 4

HTC Desire:

HTC har det mest annorlunda systemet jämfört med standardversionen av Googles Android-system. HTC själva kallar sina extrafunktioner för Sense, och det består bland annat av att man får hela nio startskärmar att fylla med widgets. Dessutom har HTC tagit fram en bunt med riktigt bra widgets, bland annat för att ha koll på mejl, väder, sociala nätverk, lägga upp favoritkontakter med mera. HTC har även lagt med Quickoffice som kan visa office-dokument. Adressbokens koppling till Facebook är riktigt välgjord.

Betyg: 4

Multimedia

Google Nexus One:

Musikspelaren i Nexus är den sämsta om man jämför dessa fyra Androidmobiler. Någon fm-radio finns inte i Nexus (även om det spekuleras om att det skulle komma i en senare uppdatering). Det som är bra är dock bildgalleriet. Det är riktigt snyggt, och det är lätt att gruppera bilder och videoklipp, vilket också görs automatiskt efter datum och geotaggad position.

Betyg: 4

HTC Legend:

En helt OK kamera, som dock är sämre än den i X10. HTC har lagt in bra inställningsmöjligheter i kameran för både Legend och storebrorsmodellen Desire. Legend är precis som Desire suveränt integrerad med Facebook och fotosajten Flickr när det gäller bilder. Det är inte bara lätt att ladda upp bilder. Under Fotoalbum-menyn ligger även ens vänners uppdaterade fotoalbum på Flickr och Facebook. I Friendstream på startskärmen kan du också se när vännerna uppdaterar bilder. Musikspelaren är också snygg i HTC:s Androidlurar, och Legend har även FM-radio inbyggd.

Betyg: 4

Sony Ericsson X10:

Multimedia är en av de främsta styrkorna hos Sony Ericsson X10 i den här matchen. Kameran i X10 är inte riktigt i klass med Sony Ericssons bästa kameramobiler Vivaz och Satio, men den är bra. Det är enkelt att dela med sig av bilder till exempelvis Facebook och Picasa. En annan bildfunktion är att det går att namntagga bilder, så att man pekar ut ansikten på bilden och kopplar mot telefonens adressbok – så att man kan plocka fram alla bilder på en viss person. När telefonen lärt sig ett ansikte efter ett tag namntaggar den bilderna själv. Även musikspelaren är vassare än konkurrenterna. Lyssnar man på en artist kan man bland annat lätt växla med oändlighetsknappen och få fram träfflista från Youtube och Google på artisten, och exempelvis lyssna vidare på Youtube.

Betyg: 5

HTC Desire:

Samma kamera som i Nexus, och den är helt OK. Däremot har man desto roligare med bilderna man tar. Desire är en mobil som är suveränt integrerad med Facebook och fotosajten Flickr när det gäller bilder. Det är inte bara lätt att ladda upp bilder. Under Fotoalbum-menyn ligger även ens vänners uppdaterade fotoalbum på Flickr och Facebook. I Friendstream på startskärmen kan du också se när vännerna uppdaterar bilder. Musikspelaren är också snygg i HTC:s Androidlurar, och Desire har FM-radio inbyggd.

Betyg: 5

Internet

Google Nexus One:

Nexus har en bra webbläsare, där man kan zooma med både dubbelknack på skärmen och genom ”multitouch” genom att nypa med fingrarna. Google Talk, Gmail och Google Maps är andra internetbaserade program som ligger på telefonen. Men så mycket mer extrafunktioner ligger inte på telefonen. Som tur är finns en hel del internetprogram på programbutiken Market. 

Betyg: 4

HTC Legend:

Visuella bokmärken och möjlighet att slå upp ord på webbsidor direkt på wikipedia genom att markera orden med fingret. Det är ett par funktioner som visar hur HTC bättrat på Android-systemets redan utmärkta webbläsare. Men allt är inte guld som glimmar. Det efterfrågas Flash i mobiltelefonernas webbläsare, så att man kan titta på ”riktiga” SVT Play till exempel. Legend har stöd för riktig Flash, men man märker att processorn är lite för svag. Det blir hackigt. Webbläsaren har även ”multitouch” så att man kan zooma genom att nypa med fingarna på skärmen.

Betyg: 5

Sony Ericsson X10:

Webbläsaren i X10 är väldigt bra, och kan anpassa sidorna till skärmen. Framför allt är det praktiskt att den kan radbryta brödtext och rubriker så man slipper skrolla i sidled. Men webbläsaren är också riktigt snabb och lättanvänd. Googles internettjänster finns som vanligt i Android med från start. Uppkopplingar till Sony Ericssons musikbutik Playnow och integration med Facebook är andra saker som gör X10 till en av de mest fullfjädrade internetlurarna just nu.

Betyg: 4

HTC Desire:

HTC har bättrat på standardwebbläsaren i Android bland annat med snygga visuella bokmärken. Det finns också en widget som man kan lägga på någon av sina startskärmar. En uppmärksammad sak är att HTC även lyckats bygga in stöd för riktig flash i webbläsaren, så att flashfunktioner och exempelvis vanlig webbtv fungerar i webbläsaren. På Desire fungerar det också hyggligt, tack vare den starka processorn i telefonen. Webbläsaren har även ”multitouch” så att man kan zooma genom att nypa med fingarna på skärmen.

Betyg: 5

Övrigt:

Google Nexus One:

Styrkan med Nexus One framför de andra lurarna i det här testet är nog den nära kopplingen till Google, vilket innebär att det sannolikt kommer bli ganska lätt att installera kommande uppdateringar av Android-systemet. En svaghet är synkmöjligheterna mot andra än Googles egna synktjänster online (Google Calendar, Google Contacts). Visst, det finns ett måttligt fungerande stöd för Exchangesynkning, men annars är det nog en av svagheterna med Nexus i denna jämförelse - såväl HTC som Sony Ericsson har lagt med förbättrade synkmöjligheter med sina Androider. Nexus är enda mobilen av dessa fyra där man inte kan välja svenska i menyerna.

Betyg: 3

HTC Legend:

Legend har pluttigare skärm än de andra lurarna i jämförelsen. Det är en nackdel. Å andra sidan medför det bättre batteritid, och det är ju en fördel. Det är lätt att komma igång med HTC:s pedagogiska gude vid uppstarten, där man fyller i Google-konto, Facebook-konto, Flickr-konto med mera, om man har sådana konton (annars kan man skapa). Men man kan också logga in på Exchangeserver, och få kontakter och mejl synkade från företagets server.

Betyg: 3

Sony Ericsson X10:

En bra bonus: Bluetooth-headset med stereolurar och inbyggd FM-radio följer också med på köpet när man köper X10. Det finns inlagt ett program (Moxier) som kan hantera push-synkronisering från en Exchangeserver. Det innebär att man alltid kan ha aktuell mejl, adressbok och kalender från kontoret i telefonen. Att Google Maps kompletterats med det mer fullfjädrade GPS-programmet Wisepilot (med röststyrd bilnavigering) är också bra. Den som vill ha ”multitouch” i skärmen där man zoomar genom att nypa med fingrarna får inte det i X10, däremot i de tre andra av de jämförda lurarna. Däremot kan andra nya funktioner komma i en uppdatering av mjukvaran som Sony Ericsson planerar för alla X10:or så småningom.

Betyg:

4

HTC Desire:

HTC har en väldigt pedagogisk guide när man startar telefonen första gången. Där får man bland annat fylla i Google-konto, Facebook-konto, Flickr-konto med mera, om man har sådana konton (annars kan man skapa). Men man kan också logga in på Exchangeserver, och få kontakter och mejl synkade från företagets server.

Betyg: 3

  Google Nexus One HTC Legend Sony Ericsson X10 HTC Desire Form & ergonomi

Menyer &  funktioner

Multimedia

Internet

Övrigt

Totalt

3 5 4 4
3 4 4 4
4 4 5 5
4 5 4 5
3 3 4 3
17 21 21 21

Vinnare: Sony Ericsson och HTC

Googles egen Nexus One var het när den kom i vintras. Nu har den hamnat klart på efterkälken. Men om man nu vill ha en mobil med Android - vilken man ska välja? Om man tar X10, Legend eller Desire beror på vad man prioriterar, tycker jag. Tänk så här:

1. Välj Legend om du vill ha bra batteritid och grym kvalitetskänsla med metallskalet.

2. Välj X10 om du prioriterar en grymt behaglig stor skärm, bra kamera och fiffiga extrafunktioner för multimedia (med bra medföljande sladdlös stereo-handsfree).

3. Välj Desire om du prioriterar integration med sociala tjänster som Flickr Facebook, och möjlighet att zooma på skärmen med knipzoom.

Fotnot: Tyvärr hade fel smugit sig in i första versionen av betygstabellen. Detta är nu åtgärdat.

Google Nexus One

Typ: 2.1

Vikt: 130 gram

Mått: 119 x 59,8 x 11,5 mm

Kamera: 5-megapixel med fotolampa

Skärm: 3,7-tums AMOLED med 480 x 800 bildpunkter

Pris: 6500 kronor

HTC Legend

Typ: 2.1 med HTC Sense

Vikt: 126 gram

Mått: 112 x 56.3 x 11,5 mm

Kamera: 5-megapixel med fotolampa

Skärm: 3,2-tums AMOLED med 320 x 480 bildpunkter

Pris: 4700 kronor

Sony Ericsson X10

Typ: 1.6 med Sony Ericsson UX

Vikt: 135 gram

Mått: 119 x 63 x 13 mm

Kamera: 8-megapixel med fotolampa

Skärm: 4,0-tums AMOLED med 480 x 854 bildpunkter

Pris: 5700 kronor

HTC Desire

Androidsystem: 2.1 med HTC Sense

Vikt: 135 gram

Mått: 119 x 60 x 11,9 mm

Kamera: 5-megapixel med fotolampa

Skärm: 3,7-tums AMOLED med 480 x 800 bildpunkter

Pris: 4900 kronor