Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Är du avlyssnad?

Spionprogram i mobilen

Ett spionprogram installerat på din telefon kan göra att någon lyssnar på alla dina samtal och läser alla dina SMS.

Publicerad:

4 nov 2010 - 14:12

Uppdaterad:

27 nov 2013 - 11:02

På Internet finns många sajter, som säljer spionprogram. Det räcker med att skriva in ”spyphone” på Google för att förvissa sig om den saken. Vissa av programmen är ganska rudimentära. Andra är mycket avancerade. Följaktligen är prisvariationerna stora, från 500 kronor till cirka 3 000 kronor. Det finns program som enbart tillhandahåller en lista över de nummer som spionens offer har ringt till eller fått samtal från. Men det finns också program som ger spionen tillgång till all kommunikation på telefonen. Och inte nog med det: spionen kan följa offrets förflyttningar och avlyssna samtal även när telefonen inte används.

Två av de sajter som tillhandahåller avancerade spionprogram för mobiltelefoner är Thespyphone.com och Flexispy.com. I korthet fungerar det så här, med vissa variationer: Efter att ha betalat det önskade programmet, får man en kod. Med hjälp av den laddar man ner programmet till den telefon, som ska avlyssnas. Låt oss kalla den måltavlan. En förutsättning är alltså att man kan få tillgång till måltavlans telefon för den tid som installationen tar, 5 – 10 minuter beroende på program och typ av telefon. När installationen väl är klar, dyker det upp en ikon på telefonens display. Men om denna ikon tas bort, finns det inte längre några spår av programmet på måltavlans telefon.

Från och med nu blir spionen i realtid informerad om all trafik till och från den avlyssnade telefonen. Spionen får också tillgång till en journal där alla samtal är noterade med nummer, tidpunkt och samtalets längd. När måltavlan ringer ett samtal, eller blir uppringd, informeras spionen via SMS. Spionen har då bara att ringa upp måltavlan och avlyssna samtalet. När måltavlan skickar eller tar emot SMS vidarebefordras en kopia till spionen. Samma sak med e-mail, som skickas eller tas emot av måltavlan.

Spionen har också möjlighet att utnyttja måltavlans telefon som spionmikrofon. Spionen kan när som helst ringa upp måltavlans telefon och avlyssna allt som sägs i den närmaste omgivningen. Måltavlan märker inget av detta. Telefonen aktiveras utan att tändas och utan att det ljuder någon signal. Utöver detta har spionen också möjlighet att följa måltavlans alla förflyttningar. Förutsatt att måltavlan har GPS i sin telefon, kan spionen i varje ögonblick veta var måltavlan befinner sig. Spionen kan också, via Gooogle Maps, ta fram en karta där de senaste förflyttningarna är markerade.

Gemensamt för de här programmen är alltså att det handlar om att följa offrets förehavanden på distans, från den egna telefonen. Men möjligheten finns också att tömma offrets telefon på information med hjälp av ett USB-minne. Ett sådant program är Spy Stick avsett för Iphone. Vilka är det då som köper utrustning av det här slaget? Naturligtvis kan det vara en man eller kvinna, som misstänker att partnern är otrogen. En av sajterna appellerar uttryckligen till den målgruppen: « Är du bedragen av din partner? Ta reda på det nu! »

Spionprogram kan också intressera föräldrar, som misstänker att deras barn använder droger. Enligt Stéphane Gallois på sajten Espion-en-ligne.com utgör dessa föräldrar en stor kundgrupp. Gallois säljer också telefoner, som redan är utrustade med spionprogram – bland annat till företag. Han berättar:

- Nyligen var det ett litet företag, som misstänkte att en anställd sålde tillverkningshemligheter till en konkurrent. Den anställde utrustades med en avlyssnad telefon och blev avslöjad. För övrigt har jag bland mina kunder också underrättelsetjänster och vissa regeringar i Afrika och Asien.

"Inte lagligt att spela in"

Det är olagligt att använda spionprogram. Men inte att sälja dem. Det säger kammaråklagare Pär Andersson, som är specialiserad på IT-brott.

De som köper spionprogram på nätet får som regel godkänna en passus av typen: ”Säljaren fritar sig ansvar för olagligt utnyttjande av produkten”. Men det förbehållet är egentligen överflödigt. Det är inte olagligt att sälja spionprogram och det vet säljarna. Michel Beruben på den schweiziska sajten Promibs.com säger

- Vi har konsulterat vår advokat, som säger att utrustningen är laglig. Däremot är det enbart tillåtet att använda den för avlyssning av egna minderåriga barn.

Men i Sverige är inte ens detta tillåtet. Även om det handlar om barn, är hemlig avlyssning med tekniskt hjälpmedel olaglig.

- Det är olagligt att spela in ett samtal, som man inte själv deltar i, säger Pär Andersson, som hanterar den här typen av frågor på åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum.

- Tekniken i sig är inte olaglig. Det handlar enbart om hur den används.

Hur förhåller det sig då med USB-nycklar, med vilka man kan tanka ned information från en mobiltelefon?

- Utrustningen är alltså inte olaglig, eftersom den kan användas på den egna mobilen. Däremot är det olagligt att installera den i någon annans mobil.

Kan en arbetsgivare installera spionprogram i de anställdas mobiltelefoner, förutsatt att de anställda blir informerade om att deras samtal kan avlyssnas?

- Då är det knappast olagligt. Det är jämförbart med att arbetsgivare informerar de anställda om att deras e-post kan läsas, vilket ju förekommer.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Tips & tricks

  Dagens toppmodeller har många funktioner, ja så många att det är svårt att hålla reda på alla. Här tipsar vi om smarta funktioner i LG G4, men många av dem finns även i äldre och billigare LG-mobiler.

  26 apr 2016 - 12:00
 • Tips & Tricks

  Vill kidsen spela spel på din mobil eller platta? Om du har en Android-enhet är det faktiskt väldigt enkelt att se till så att de inte råkar göra några dumheter. Vi tipsar även om hur du gör till Ios och Windows Phone.

  27 jan 2016 - 12:01
 • Matiga tips

  Ofta tittar vi på allmänna tips och tricks för ett system eller annat. Idag zoomar vi in på några specialfunktioner som kan hittas i Huaweis telefoner.

  18 nov 2015 - 11:51

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

 • Precis som du vill ha Android

  Med hemskärmsappar, så kallade launchers, kan du anpassa din Android så att den ser ut och beter sig precis som du vill ha den.

  22 aug 2014 - 11:31
 • Tips och tricks

  Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

  11 jul 2014 - 11:46
 • Tips & tricks

  Eftersom Apple själva har kontrollen över telefoner och datorer och då både programmen och hårdvaran har de stora möjligheter att få prylarna att fungera bra ihop. Säger de själva i alla fall. Vi kollar in vad din Iphone och din Mac kan göra tillsammans.

  9 jul 2014 - 11:00

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!