De så kallade peka-och-klicka-äventyrsspelen, där du vandrar runt i en värld som du interagerar med genom att peka på saker för att undersöka dem, plocka upp dem och använda dem, ansågs omoderna någon gång kring millennieskiftet. Men det märkliga hände att nostalgin kring dem satte in nästan omedelbart, vilket fick till följd att de aldrig helt dog ut.
I dag är de närmast retro-chica, delvis för att de lämpar sig utmärkt för mobilens pekgränsnitt, och en hel del av de klassiska spelen har återutgivits som mobilspel de senaste åren. The Silent Age är däremot nyproduktion.
Huvudpersonen är en rätt vanlig och ärligt talat korkad kille som jobbar som städare på ett teknikföretag i början av 70-talet. Där möter han en döende tidsresenär som ger honom en tidsmaskin i fickstorlek som kan transportera honom mellan 1972 och 2012. Problemet är att år 2012 är alla döda och förmultnade efter en katastrof som verkar ha satt igång just det datum huvudpersonen lämnar, och den enda som kan rädda världen är du.
Annons
Spelmotorn tillhör de enklare för genren. Det finns inga dialogträd utan de få personer du talar med spelar upp en förutbestämd konversation. Du kan i princip bara titta på saker, plocka upp föremål som går att använda, och använda dem på saker. Alla föremål försvinner när de fyllt sitt syfte så du hinner sällan samla på dig särskilt många. Det gör att de flesta problemen i spelet är rätt lättknäckta nötter, och bara ett fåtal problem där du får tillfälle att påverka vad som händer i framtiden med saker du gör i det förflutna är riktigt kluriga.
Annons
Å andra sidan är själva berättelsen riktigt klurig, som det gärna blir med tidsresor, och miljöerna är ursnygga (70-talsretro respektive framtidsdystopi). Bäst är det när du får tillfälle att hoppa fram och tillbaka mellan samma plats och se hur den förändrats på 40 år av förfall. Även om du inte känner att du ställts för någon svårare intellektuell utmaning när du spelat klart känner du dig ändå tillfredsställd över att ha fått ta del av och varit medagerare i en bra, om än inte särskilt lång, historia.
Spelet är uppdelat i två halvor i en och samma app. Den första halvan av spelet är helt gratis, medan den andra kostar 38 kronor. Det känns som ett generöst upplägg, spelet är i mitt tycke väl värt de 38 kronorna, men om du inte skulle tycka likadant har du gott om tid att komma fram till att det inte är din kopp te innan det är dags att betala.