Låt oss börja kolla in bildkvalitet och utbud, det som är mest intressant i den här typen av tjänst. I appen kan man se både trailrar och, efter att man betalat för en film, även själva filmen i sin helhet. Det går att titta på film såväl via wlan som över 4G och 3G när vi testar.
En första titt på en trailer innan vi bestämmer oss för köp ger dock negativt intryck av bildkvaliteteten, men låt inte det avskräcka dig, för när vi trots allt köper filmen är kvaliteten bättre och visas till skillnad från trailern i helbild i telefonen. Det är dock inte så skarpt och tydligt som man skulle önska. Nokias telefoner som ju dominerar i den Windows Phone-familj SF Anytime nu riktat in sig på är ju inte de telefoner som har högst skärmstorlek på marknaden. Telefonen jag testar på har en skärm på 4,5 tum. Det krävs en del för att njuta en långfilm på en sådan skärm och en sak som skulle göra det enklare är bättre bildkvalitet. Många gånger tycker jag att ett högkvalitativt videoklipp på Youtube visas i bättre kvalitet på samma telefon än det jag tittar på i SF Anytime.
Själva appen kan du placera som en ruta på hemskärmen på sant WP-manér, men mer anpassad än så är den inte. Du kan till exempel inte lägga genvägar direkt till en film du hyrt på samma hemskärm och menyerna i appen följer inte Windows Phones etablerade design. Fem filmtips med bilder möter dig i toppen och sedan finns 16 kategoriserade listor. När du valt en kategori byts hela vyn ut mot en vägg av filmaffischer och det är svårt att få någon riktig överblick i appen. Man kan inte söka efter filmer och vid flera tillfällen är det långa väntetider när man bläddrar i kategorierna, trots att vi är uppkopplade till ett snabbt wlan. Det händer till exempel att skärmen hinner gå ner i viloläge innan listan med filmer kommer upp och flera gånger kraschar appen så att vi får börja om.
Annons
Bildkvalitén i appen kunde gott vara bättre.
Annons
Genom att titta igenom huvuddelen av alla kategorier skulle jag uppskatta att appen erbjuder runt 400 titlar, men bland dem finns även avsnitt av teveserier och dokumentärserier samt filmer som finns i både en “normal” och en HD-version. SF Anytime uppger dock att huvuddelen av utbudet, ca 3000 av de totalt 4500 titlarna ska finnas tillgängliga i appen. Det säger kanske något om att sökfunktionen kunde förbättras.
Det finns i webbversionen av tjänsten en lista som kallas Mina filmer där man kan spara filmer man vill se, men eftersom betydligt färre filmer finns mobilt än på webben kan man fylla listan på webben och sedan upptäcka att den ändå gapar tom i telefonen. När jag hyr filmer i mobilen råkar jag ut för att den tecknade filmen jag hyrt har danskt språk trots att det stod svenska i beställningen. Jag testade chatten direkt till kundtjänst, men fick inget svar och mitt följande mail till supporten har ännu inte besvarats.
SF Anytime undviker prenumerationsavgifter à la Spotify och Netflix. Istället betalar du per film du ser och du gör det genom att antingen mata in ditt kreditkortsnummer, betala via Klarna mobil eller ange en presentkortskod. Jag betalade med kreditkort, vilket fungerade två av tre gånger. En av gångerna kom det bara upp ett utropstecken i appen utan vidare förklaring. SF Anytime lovar att man ska åtgärda många av de problem vi stött på i en uppdatering som ska komma ut inom kort, men flera veckor har gått utan någon uppdatering.