Snurrkameran är tillbaka

Test: Asus Zenfone 7 Pro – Fortfarande snabb och unik

Asus Zenfone 7 Pro

Asus håller fast vid sin snurrkamera, men den är inte lika ny och attraktiv längre. Att inte fler tillverkare väljer snurrkamera kan ju vara ett tecken på att det inte bara är bra.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
8/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
76%

Skärmen

Selfiekvalitet

Prestanda

Högtalarljudet

Ej vattentålig

Lite tung, klumpig

I dagens mobilutbud är det uppfriskande med någon som vågar sticka ut och göra något eget. Det gjorde Asus när de för lite mer än ett år sedan lanserade föregångaren till den här telefonen. När Zenfone 7 Pro nu kommer så handlar det mest om att finslipa och förbättra det man redan hade och inte så mycket om större nyheter.

Det är givetvis kameramodulen som är i centrum här och den gör alltså att du kan använda alla tre kamerorna såväl för selfies som för alla andra motiv. Att kameran sitter på en rörlig modul gör även att man ska kunna använda den på en rad olika nya kreativa sätt, men det återkommer vi till.

Modiga prioriteringar

Kameraplaceringen gör i sin tur att vi slipper både sensorpanel och kamerahål i skärmen som därför blir helt fri från störande element. Fingeravtryckssensorn sitter i en knapp på sidan av telefonen. Generellt så har Asus med Zenfone 7 Pro, precis som med föregångaren, varit modiga och prioriterat vissa egenskaper i syfte att skapa en telefon som faktiskt sticker ut i mängden. Ett kraftfullt batteri som dessutom har stöd för snabbladdning, men ingen möjlighet till trådlös laddning. Förmodligen ett vägval som de flesta kan acceptera. Vidare alltså den rörliga kameramodulen som gör selfies lika bra som bilderna från baksidan, men på bekostnad av att telefonen till exempel inte kan vara vattentät. Rörliga delar sätter stopp för det. Prestanda är en annan sak som prioriterats eftersom systemchippet är den nyss lanserade värstingmodellen Snapdragon 865 Plus och när det gäller själva skärmen är det en amoled-skärm som fått möjlighet till förhöjd uppdateringsfrekvens, inte 120 bilder per sekund som flaggskeppen ofta har idag, men väl upp till 90 som även det är klart märkbart och gör skillnad för hur responsiv du upplever att telefonen är.

Förra gången Asus släppte en Zenfone så var det ett ovanligt prisvärt alternativ om man ville ha en smartphone med den bästa prestandan. Riktigt så konkurrenskraftig är inte Zenfone 7 Pro idag i konkurrensen. Samtidigt har så klart konkurrenterna också utvecklats och inte minst tekniken för mobilernas kameror. Just en kameramodul som är rörlig och snurrar runt har alltid känts som ett mellansteg i väntan på att vi faktiskt ska få selfiekameror som är helt dolda bakom skärmglaset och därmed gör att vi slipper sensorpanel och kamerahål en gång för alla. Den tekniken är mer inom synhåll idag och det gör att Zenfone 7 Pro på det sättet känns lite daterad. 

Vidvinkel, zoom och skärpa

Kamerorna gör hur som helst att du får verkligt bra selfies och framförallt i sämre ljus är det tydligt. Sedan blir skillnaden i bra ljusförhållanden mindre jämfört med andra mobiler och man kan ju dessutom som potentiell köpare fråga sig hur ofta man man tar selfies i sämre ljus, ja helt enkelt om fördelarna överväger nackdelarna. Ser vi generellt på kamerorna så klarar de sig bra utan att kunna mäta sig med de bästa, till exempel i mörker (på motiv från baksidan av telefonen då) eller med samma extrema zoom som en del andra mobiler har idag. Zenfone 7 pro har 3 gånger optisk zoom och du kan maximalt zooma upp till 12 gångers förstoring. Sen har vi så klart även vidvinkel som då gör att du både kan fånga omfångsrika vyer och få med allt samtidigt som du kan ta självporträtt och få med hela kompisgänget i bild.

De extra kreativa möjligheterna som kameran ska ge handlar dels om att du kan ta automatiska panoramabilder där kameran kontinuerligt tar bilder medans den rör på sig. Du har dessutom olika förbestämda lägen, till exempel med kameran i 90 grader, så att du ska kunna ta bilder i ovanliga vinklar. Jag kan inte påstå att de här kreativa möjligheterna påverkar mitt fotograferande i någon större utsträckning.

Bra skärm på flera sätt

Skärmen som alltså tack vare kameramodulen är utan sensorpanel eller kamerahål och därför täcker snart sagt hela framsidan är dessutom av bra kvalitet. Den förhöjda uppseteringstakten till 90 hertz bidrar till upplevelsen, men även upplösning och färgåtergivning håller hög klass. Det finns ett läge för så kallad Always on display där tid, datum och batteriladdning visas alltid i skärmen, även när den är släckt, men jag saknar möjligheten att se även appnotiser här. Nu måste man alltså ändå trycka igång telefonen för att se om något hänt. 

Gränssnittet i telefonen är i alla fall rent och avskalat, en tydlig förändring jämfört med hur Asus telefoner såg ut för några år sedan. Numera håller sig alltså ZenUI som det heter nära Googles grundupplägg och använder dessutom många av Googles appar istället för att komplettera med egna alternativ. Undantaget är dock fotogalleriet där Asus har ett eget och Google Foto blir ett komplement.

Inte som andra

Att Zenfone 7 Pro är en lite udda fågel manifesteras slutligen med att här finns en knapp på sidan som förutom att den agerar fingeravtryckssensor även kan skräddarsys att göra en rad olika andra saker. Knappen kallas för Smartknapp och den öppnar Googleassistenten om du trycker två gånger, något du dock kan anpassa efter egna önskemål i inställningarna. Detsamma gäller för vad som ska hända om du trycker in knappen och håller kvar. 

Asus Zenfone 7 Pro är ett bra val för dig som ofta vill ta bra selfies i sämre ljus, men har du andra önskemål också får du väga mer av fördelar och nackdelar mot varandra och då är valet inte lika självklart.

Batteritest

Batteriets videotid: 9 h 52 min

Frågor och svar

Hur skyddar man en telefon med så här udda form med ett skal?
Faktum är att det följer med två olika skal direkt i förpackningen, där båda så klart ser till att kameramodulen har fritt spelrum. Det är ett skal i genomskinlig plast och ett annat för mer stökiga aktiviteter där en liten spärr ser till att telefonen inte ska hoppa ur skalet om det skakar på till exempel joggingrundan eller cykelturen i skogen. 

Det finns en Asus Zenfone 7 också, utan Pro?
Ja, den är 1000 kronor billigare och de enda skillnaderna är att den har Snapdragon 865 istället för 865 Plus, saknar optisk bildstabilisering och har 128 GB lagring istället för 256.

5G-stöd?
Ja, den är 5G Ready, även om det inte per automatik innebär att alla operatörer med 5G stödjer den.

Ett alternativ:

Också bra prestanda
Det finns få telefoner idag med systemchippet Snapdragon 865 Plus, men går vi ner ett steg är Oneplus 8 en stark konkurrent, dessutom betydligt billigare.

Testbild

Bilderna blir bra oavsett om du riktar kamerorna framåt eller mot dig själv.

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
8/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
8/10
Totalbetyg
76%

Fakta

Allmänt

Modell Zenfone 7 Pro

Tillverkare Asus

Lanseringsdatum 2020-09-01

Mått 165 x 77,3 x 9,6 mm

Vikt 230 g, 114 %

Pris 9000 kr

System Android

Systemversion 10

Chipset Snapdragon 865 Plus

Tillverkningprocess 7 nm, 140 %

Skärm

Mått 6,67 tum, 101 %

Upplösning 2400 x 1080 pixel

Pixeldensitet 395 ppi, 93 %

Typ AMOLED

Bilduppdateringsfrekvens 90 Hz, 76 %

Minne

RAM-minne 8 GB, 88 %

Lagringsminne 256 GB

Minneskortplats Nej

Batteri

Kapacitet 5000 mAh, 103 %

Uppmätt videotid 9 tim, 52 min

Trådlös laddning Nej

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 4 (1700 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz), Band 28 (700 MHz), Band 38 (2600 MHz TDD)

5g-band 1 (2100 MHz), 3 (1800 MHz), 7 (2600 MHz), 8 (900 MHz), 20 (800 MHz), 28 (700 MHz)

Kamera

Upplösning 64 Megapixel, 12 Megapixel, 8 Megapixel

Vidvinkellins Ja

Optisk zoom Ja, 3x

Optisk bildstabilisering Ja

Videoinspelning, upplösning 7680 x 3840 pixel

Anslutningar

Anslutningskontakt USB Typ C

Hörlursuttag Nej

Bluetooth 5.1

Wifi Ja, version okänd

GPS Ja

Övrigt

Tålig Nej

FM-radio Nej

NFC Ja

Fingeravtrycksläsare Ja

Stereohögtalare Nej

Benchmark-tester

Antutu 8 637890

Geekbench 5: CPU Single-core 1007

Geekbench 5: CPU Multi-core 3261

Geekbench 5: Compute 3689

GFXBench Aztec Ruins Vulkan High 32 FPS, 71 %

GFXBench Manhattan ES 3.0 Onscr. 90 FPS, 114 %

3DMark Slingshot Extreme OpenGL 3914

3DMark Slingshot Extreme Vulkan/ 3988

Google Octane 26712, 73 %

Jetstream 2 77,208, 67 %

3DMark Wild Life Stress Best 4187, 57 %

3DMark Wild Life Stress Lowest 3997, 80 %

Skärmen

Selfiekvalitet

Prestanda

Högtalarljudet

Ej vattentålig

Lite tung, klumpig