2002: I väntan på 3G

Mobil firar 10 år på webben, och firar med att gräva i arkiven. Vi har kommit till 2002. Vid det här laget stod det klart att 3G kunde ta längre tid än väntat. De första 3G,telefonerna presenterades, och de var sällan eleganta. Vänta var just vad man fick göra på Neonode N1. Nokia var inne i en urflippad designperiod. Och Sony Ericsson P800, föregångaren till dagens P1, lanserades.

Publicerad Senast uppdaterad

I början av året börjades engångsmobilen säljas i USA. Den blev ingen succé, och lika bra var väl det.

Engångsmobil säljs i mataffärer (7 jan 2002)

Engångsmobilen Hop-On har nu börjat säljas i USA. Det är den amerikanska motsvarigheten till Konsum (Wakefern Food) som börjat sälja engångstelefonen. Priset är ca 300 kronor.

Den första laddningen Hop-On-telefoner som amerikanska Konsumbutikerna nu börjat sälja är 50000 mobiltelefoner som säljs i 190 butiker runtom i USA. Om det blir ett lyckat försök kommer butikskedjan att ta in engångsmobilen i fler butiker.

Det låter inte särskilt miljövänligt med en engångstelefon, men lämnar man den till inköpsstället så kan den i varje fall återvinnas.

En timmes taltid har mobiltelefonen, och den fungerar i nuläget bara för utgående samtal inom USA. Företaget Hop-On uppger att de i framtiden även ska ta fram GSM-modeller för den europeiska marknaden.

På Cebit lanserade uppstickarföretaget Neonode sin kommande mobiltelefon. Den fick enorm uppmärksamhet:

Hetast på CeBIT: Svenskutvecklad billig Microsoft-telefon (15 mar 2002)

En av de mest uppmärksammade nyheterna på CeBIT hittills är den svenska supermobilen Neonode. Den har ett superlitet format, MP3 samt Microsofts operativsystem för mobiltelefoner.

Nere på CeBIT-mässan har ryktet snabbt gått om det lilla svenska företagets Neonodes nya lilla smartphone.

- Nokia, Sony Ericsson och Motorola har alla besökt vår monter, säger företagets marknadschef Magnus Goerz till Mobil med ett glatt leende.

Den är extremt liten och har ändå inbyggd MP3-spelare. Bredd och längd är ungefär som ett kreditkort. Större delen av framsidan upptas av en riktigt bra färgskärm, som kan visa upp till 262000 färger.

Skärmen är en av de mest geniala sakerna med denna telefon. Det är tack vare skärmen som telefonen kan vara så liten nämligen. Företaget använder inte någon av de vanliga pekskärmarna som är ganska så klumpiga. I stället har man utvecklat en egen teknik med en ganska så okänslig och riktigt teknik för att få en riktigt tunn färgskärm som fungerar som en pekskärm.

Neonodes smarta telefon har även en riktig USB-port. Det följer med kabel för anslutning till PC-datorn, vilket bland annat behövs när man vill ladda in olika programvaror, spel etc.

Och företaget hoppas just på att unga människor som skaffar denna telefon ska skriva egna program och skicka till kompisar. Som exempel nämner Magnus Goerz meddelandeprogram för GPRS, som skulle innebära att man slipper betala mer än några ören för att skicka meddelanden till kompisarna.

All information lagras på ett minneskort av typen SD-kort. Telefonen har nämligen en SD-kortplats, och ett 64 MB SD-kort följer med vid köpet.

För att det underblåsa viljan att utveckla program så skickar Neonode med ett utvecklingsverktyg med alla telefoner som säljs. Så den som köper telefonen kan själv utveckla program till den.

Men redan i grundutförandet har telefonen alltså en mängd olika bra program för meddelandehantering, internet, MP3 med mera. Telefonen har Microsofts operativsystem för mobiltelefoner, det som tidigare kallade Stinger, och som hittills bara visats upp i det brittiska företaget Sendos kraftigt försenade mobiltelefon Z100.

Målgruppen är ungdomar och det märks på priset som planeras bli lågt med tanke på finesserna. Inledningsvis ska den kosta 4500 kronor utan abonnemang, men priset ska ganska snart efter försäljningsstarten sänkas, så att den till slut inte ska kosta mer än 3000 kronor utan abonnemang.

Med abonnemang blir priset då runt tusenlappen.

Försäljningsstart för Neonodes smartphone blir under sommaren.

Om man verkligen hållit tidsplanen och haft de funktioner som utlovats hade den varit långt före sin tid. I stället var det väntan som blev lång. Här är några klipp:

Supertelefonen Neonode försenas (14 aug 2002)

Egentligen skulle svenska Neonode ha släppts i sommar. Men nu är det jul som gäller. Orsaken sägs vara att man ska lägga till inbyggd mikrofon och högtalare.

...

Från början skulle Neonode komma ut i handeln i sommar. Att man sent omsider kom på att man skulle stoppa in en kamera i mobilen är inte den största orsaken till att släppet nu försenas till jul.

- Nej, snarare beror det på att vår största utländska kund vill att vi ska integrera mikrofon och högtalare. Det innebär många aukustiska mätningar och ganska stora ändringar, säger Magnus Goertz, delägare i Neo5.

Dessutom håller designen på att ändras.

- Formen blir rundare och materialet mer genomskinligt, för att ge ett tuffare intryck, säger Magnus Goertz.

Svenska Neonode börjar säljas vid nyår (18 nov 2002)

...

- Vi räknar med att den finns ute i affärerna efter nyår, säger Magnus Goertz,till Mobil.

Neonode kom inte ut till nyår. Fortsättning följer, var så säkra.

Mobilsignalerna började bli mer avancerade. I stället för läskiga monofona ringsignaler skulle vi få läskiga plastsyntsignaler.

Mobila signaler som klarar allt (15 mar 2002)

[CeBit] Ny teknik för att komponera och spela upp ringsignaler gör att signalerna kan bli betydligt mer verklighetslika än de vi tvingats vänja oss vid.

Det är företaget Beatnik som erbjuder telefontillverkare tekniken som gör att ringsignalerna blir roligare att lyssna på.

Den teknik Beatnik använder grundar sig på MIDI, ett ljud format där ljudfilen tar väldigt lite lagringsutrymme och därför kan skickas till telefonen utan att kräva en hög bandbredd. Ovanpå MIDI-ljuden läggs sedan ljudklipp enligt önskemål vilket gör att alla ljud vi kan höra nu kan vara i en ringsignal utan att filstorleken blir för stor.

Vid pressvisningen av nya Nokia 3510 demonstrerades en ringsignal med ljudet av en motorcykel som accelererar, polissirener och en bakgrundsrytm.

Och kommer ni ihåg den här?

Nu börjar Sony Ericssons chatpen säljas i butik (19 apr 2002)

På måndag går det att köpa Sony Ericssons chatpen i butikerna. För 2 900 kronor kan du skicka handskrivna meddelanden digitalt som e-post, SMS eller fax.

Sony Ericsson visade för första gången upp chatpennan för drygt ett år sedan, men nu äntligen kommer den alltså ut i affärerna.

Tekniken kommer från Anoto och tillsammans med Vodafone, Esselte och 3M erbjuder Sony Ericsson sin penna som ska tillföra mobiltelefonen det där lilla extra.

Så är det meningen i alla fall.

Chatpennan fungerar så att du skriver ner ditt meddelande eller teckning på ett speciellt papper med din penna, sen skickar du allt så står på papperet via din mobiltelefon som ett SMS, fax eller e-post.

Kostnaden för att skicka ett fax eller ett kort e-postmeddelande är 2,95 kronor, ett grafiskt SMS kostar 3,70 och ett större fax eller e-postmeddelanden kostar 3,20.

Ännu så länge är det bara Vodafone som har möjlighet att stödja Chatpen.

Baksmällan efter 3G-yran var som värst vid denna tid:

"Det är dags att överge 3G" (31 jul 2002)

Den ansedda affärstidningen Financial Times tycker nu det är dags att överge 3G, innan det ens kommit igång på allvar i Europa.

Uppmaningen riktas till telekomindustrin och publicerades i tisdagens tidning. Uppmaningen sker med anledning av Telefonicas och Soneras 3G-stopp som Mobil skrivit om tidigare i veckan.

"Ett rationellt agerande för en nätoperatör skulle vara att överge alla 3G-investeringar, att dra sig ur licensavtalen där det är möjligt och fokusera på att se till att tidigare generationers teknologi så som GPRS fungerar ordentligt", skriver FT enligt nyhetsbyrån Direkt i en krönika.

3G-licensinnehavarna började också inse det orimliga i de löften de uppställt om full täckning år 2003, och började begära uppskov. Det skulle de så småningom få, men inte 2002.

Ingen ändring av Oranges 3G-villkor (30 sep 2002)

Post- och telestyrelsen, PTS, har idag beslutat att avslå Oranges ansökan om ändrade villkor för 3G-utbyggnaden i Sverige. PTS anser inte att företagets skäl är tillräckliga.

I augusti 2002 ansökte Orange om ändrade villkor för 3G-utbyggnaden. Orange ville dels ha förlängd utbyggnadstid - klart 31 december 2006 istället för 31 december 2003, dels minskad täckning - 8 300 000 invånare i Sverige istället för 8 860 000, skriver PTS i en pressrelease.

I sin ansökan om ändrade villkor framförde Orange bland annat följande skäl: Starten av 3G-utbyggnaden i Sverige försköts då Telia, överklagade PTS beslut. Samarbetet mellan Telia och Tele2 innebär att Sverige nu har fem 3G-operatörer.

Efterfrågan på mobila datatjänster har hittills visat sig vara liten och de finansiella marknaderna har upplevt en kraftig nedgång. Det finns också problem med bygglovsprocessen, mastdelningen och roaming.

Enligt PTS var de löften som Orange gav i sin 3G-ansökan direkt avgörande för att företaget fick 3G-tillstånd. Om Orange då hade lovat att täcka endast 8 300 000 invånare fram till 2006 hade företaget inte fått något 3G-tillstånd. Mot denna bakgrund krävs enligt PTS särskilt starka skäl för att medge ändring av villkoren.

Det är lätt att glömma idag, men förr i tiden trodde man att det var videotelefoni som skulle få folk att rusa efter 3G. "Vi kan intyga att videosamtal kommer att bli en tjänst som många vill ha." slog Mobil fast, tvärsäkert och fel.

Mobil först igen - Vi har testat videosamtal via 3G (27 nov 2002)

Som första tidning i Sverige och Norden har Mobil testat på att ringa ett videosamtal via Tele 2:s 3G-nät. Vi kan intyga att videosamtal kommer att bli en tjänst som många vill ha.

Platsen var ett café på Kungsholmen i Stockholm. Ute var det grått och trist, snön hade vräkt ner över Stockholm. Men vi på Mobil reflekterade inte så mycket över vädret, vi skulle nämligen bli första tidning i Sverige att testa på ett videotelefonsamtal i Tele 2:s 3G-nät.

Efter några samtal till Tele 2:s VD, Fredrik Berglund var allt ordnat. Några tekniker från Tele 2 jobbade intensivt med att få allt att fungera. Vi ville testa hur långt 3G-operatörerna i Sverige hade kommit. Inga samtal i labbmiljö. Nej, här gällde det att få 3G att fungera ute i verkligheten.

Jag satt inne på cafét samtidigt som två tekniker från Tele 2 stod ett halvt kvarter därifrån ute i snöblasket. Samtalet kopplades upp och på den lilla, men skarpa displayen kunde jag dels se mig själv, men också teknikern från Tele 2. Både ljud och bild var otroligt bra. Det fungerade!

Videotelefoni är bara en av många tjänster som 3G-näten kommer att erbjuda, men videotelefoni är enligt min mening en av de häftigaste sakerna med den nya tekniken. Att kunna se den person som du talar med samtidigt som du hör honom eller henne är riktigt häftigt.

Nokia lanserade förstås en rad telefonmodeller under året. En av dem var 3650, som nog får sägas vara början på Nokias "knasiga" designperiod.

Nokia fortsätter att överraska (9 sep 2006)

Nu börjar det röra på sig. Jag tänker på Nokias nya mobiltelefoner som ska presenteras idag fredag.

Ännu vet vi bara om en av de nya telefonerna, Nokia 3650, en telefon som inte liknar något annat, men som innehåller både det ena och det andra.

Vi ska inte gå händelserna i förväg, men visst verkar den häftig och innehållet med streaming video, digitalkamera, MMS och en hel del annat, ja då vattnas det i munnen på mig.

Och Sony Ericsson lanserade den första i vad som skulle bli en serie smartphones, P800. Den blev en succé och skapade ett kultffölje som hängt med över P900, P910, P990 och P1.

Sony Ericsson P800 börjar säljas nästa vecka (11 dec 2002)

Sony Ericssons kombinerade kommunikator och kameratelefon P800 ska finnas i butikerna i nästa vecka. Det bekräftade Sony Ericssons Per Alksten på en pressträff idag.

Redan på måndag kan man alltså komma över Sony Ericssons nya flaggskepp.

Inbyggd kamera är förstås en av de hetaste funktionerna i den nya mobilen. Men P800 är också en kommunikator, fullt utrustad med program för ordbehandling, kalkylblad, webbläsare, e-post, MP3-spelare med mera.

Vi har redan börjat testa P800, och du kan läsa vårt omdöme i nästa nummer. Priset för en P800 beräknas hamna på mellan 8000 och 9000 kronor inklusive moms, om man köper telefonen osubventionerad (utan abonnemang).

Fortsättning följer...