3G har inte högre strålning än GSM

Publicerad Senast uppdaterad

- Utbyggnaden är avgörande för utvecklingen och för att behålla Sveriges ställning som ledande IT-nation, sa Gun Eriksson, statssekreterare på Näringsdepartementet i samband med ett möte mellan de svenska 3G-operatörerna och Kommunförbundet, igår.

Framför allt är det oron från allmänhet och kommuner när det gäller strålningen från 3G som riskerar att försena 3G-utbyggnaden i Sverige, eftersom byggloven drar ut på tiden.

- Vi har informationsmaterial, men har haft problem med att få fram ett material som kan spridas brett till hushållen, sa Gun Eriksson igår.

Enligt Gert Anger, fysiker på Statens strålskyddsinstitut, är den totala strålningen från 3G-basstationerna ungefär lika hög som den från GSM. Varje enskild 3G-basstation har dock lägre strålning än motsvarande för GSM.

- Än så länge har vi bara gjort en mätning på ett lokalt ställe, och det är svårt att få exakta resultat på grund av att 3G hoppar i frekvens. Vid nästa mätning ska vi låsa frekvensen så att vi kan få exakta mätresultat, säger han.

Men även att 3G inte strålar mer än GSM ökar den totala mängden strålning, eftersom en ny strålningskälla tillförs. GSM kommer ju att finnas kvar många år framöver. Men jämfört med till exempel en radiomast strålar både GSM- och 3G-basstationerna avsevärt mindre.

Igår kritiserades 3G-operatörerna för att de, enligt regeringen, inte samarbetar i tillräckligt hög grad för att hålla nere antalet nya master för 3G.

Hi3G lämnade för några månader sedan in en anmälan till Konkurrensverket då man inte fått tillgång till varken Tele2:s eller Telias befintliga infrastruktur för utbyggnaden av 3G. Hi3G hävdade att Telia tog ut för höga priser och att Tele2 inte ens hört av sig. Men Konkurrensverket beslutade att detta inte stred mot Konkurrenslagen.

Förhandlingarna mellan operatörerna fortsätter dock och regeringen är i nuläget inte beredd att gå in med tvångsmedel.