Trafikverket testar

Androidmobiler ska minska trafikkaos

Är du trött på att sitta fast i rusningstrafiken? Då kanske Trafikverkets nya experiment är något för dig. Tillsammans med Linköpingsföretaget Trelocity ska Trafikverket testa en ny trafiktjänst för Androidtelefoner.

Publicerad Senast uppdaterad

Det handlar om vad Trafikverket kallar en restidsfokuserad trafikinformationstjänst som utvecklats av Linköpingsföretaget Trelocity. Tjänsten är redan framtagen och håller nu på att implementeras i en Android-app. Genom app:en ska trafikanter kunna få direkt information om trafikläget på vägarna och eventuella störningar. Men de ska även kunna dela med sig av information till andra så som position, hastighet eller andra uppgifter. Tanken är att om du som trafikant till exempel får information om att det är stopp på en viss sträcka så ska du kunna välja en annan väg, vilket i sin tur leder till mindre risk för ytterligare trafikstockning på den första sträckan.  

Trafikverket söker nu Android-användare som vill delta som test-personer under en försöksperiod med den nya tjänsten. Försöket ska utvisa hur testpiloternas restider och resvanor förändras när de får mer information.

- Vi vet att får du information om trafiken så får du en kortare restid som inp>Men det handlar inte bara om kortare restid utan även om hur trafikanterna upplever sin resa.

- Upplevelsen är viktig. Om du vet att det kommer ett stopp och vad det beror på så blir upplevelsen bättre än om det bara tar stopp, säger Johnny Svedlund.

Trafikverket räknar med att vi i framtiden kommer att få bra information om trafiken via system som är inbyggda i fordonen. Men tills dess så kan smarta telefoner användas. Målet är att Android-testet ska leda till en bra kommersiell tjänst, säger Johnny Svedlund.

- Vi vill skapa en marknad för den här typen av information och få ut den här frågan hos entreprenörerna.

Försöket är en del av ett större EU-projekt som också går ut på att skapa en gemensam metodik för att göra storskaliga studier av produkter som inte sitter fast i bilar men som ändå används i trafiken, till exempel navigatorer eller mobiler.

I den första delen av studien så vill Trafikverket ha 100 Android-användare som testpersoner som loggar sina resor med syftet att få ett underlag att jämföra mot innan informations-app:en kopplas på.

Trafikverkets specialsida om projektet finns på www.trafikverket.se/euprojekt.