Om du bara läser namnet kanske du inte får några lysande vibbar av Samsung X660. Men telefonen är värd att ta en närmare titt på.
Den förra modellen hette X640 och har sålt tonvis, mest tack vare att den var liten, snygg, hade kamera och de nödvändigaste finesserna. En lagomlur, helt enkelt. Fast med lite stil och finess.
Hur har det då gått för Samsung att uppgradera denna trotjänare, och kommer X660 att fungera lika bra på marknaden?
Svaret är: ja, det kommer den nog.
Första intrycket när jag får X660 i handen är att den känns oerhört välbyggd. Inget gnek från plasten, inga konstiga glapp i luckan.
Yttre skärm
Den yttre skärmen har tillkommit, den fanns inte på X640. Förvisso är den bara svartvit, men den fungerar bra. I viloläge visar den tid och datum, och när du trycker på någon av sidoknapparna får du även se batterinivå och täckningssignal.
Dessutom fungerar den yttre skärmen som en grov förhandsvisning när du trycker på kameran. Sökarbilden är bara i gråskala, men det ger dig ändå en känsla av vad som kommer med på bilden.
När jag öppnar locket på telefonen stiger känslan av kvalitet. Knapparna är svagt gummerade och känns mycket sköna att trycka på. Bakgrundsbelysningen är vit och tydlig.
Telefonen har blivit sju gram lättare än sin föregångare, och det kanske inte känns. Däremot är telefonen oerhört lätt. Att ha den i en snodd runt halsen känns knappt, och den rundade formen gör också att den enkelt glider ned i en jeansficka.
Bra ljusstyrka
Den inre skärmen är på 65 000 färger och har bra ljusstyrka. Det är inga problem att läsa på skärmen ens i direkt solljus.
Menyerna är enkla att förstå sig på och mycket enkla att använda. Samsung har sett över och finslipat designen på menyerna och jag tycker de lyckats väl. Gränssnittet känns bekant men lite snyggare och modernare.
Framför varje menyalternativ finns korresponderande siffra till vilken snabbknapp du kan använda, vilket betyder att man efter bara en dags användande blir mycket rask på att navigera sig runt. För du markören över ett menyalternativ som Bilder visas omedelbart hur många objekt som finns i den underliggande mappen - det är faktiskt suveränt bra.
En till sak som gör stor skillnad i navigationen är att mittenknappen i fyrvägsnavigationen nu faktiskt används för att klicka dig ned i hierarkin, tack för det.
Överblick över minnet
För att få koll på med vad du fyller din telefon har Samsung gjort en grafisk indikator för hur mycket minne som tas upp, och av vilka mediafiler. Du får blixtsnabbt överblick över telefonens minne, och vill du rensa kan du genast se ifall du måste slänga bilder eller videoklipp. När du skapar nya genvägar använder sig telefonen också av en bild av navigationstangenten - föredömligt tydligt, så borde alla ha det.
Den inbyggda kameran har tyvärr inte fått någon högre upplösning än sin företrädare. Det är fortfarande VGA-upplösning eller 640 x 480 pixlar som gäller. Det saknas också blixt eller någon slags hjälpbelysning. I övrigt är kameran så pass finessfylld som man kan vänta sig i en ny mobiltelefon. Det finns digital zoom, några effekter som sepia, svartvitt, negativ eller månsken och ett antal ramar som du kan snygga till dina bilder med. Som lite överkurs kan du välja mellan ett antal olika ljud på slutaren för att antingen få det rätta pressfotostuket eller ett diskretare pip. Slutarljudet går också att stänga av helt.
Kameran har möjlighet till seriebildstagning med antingen 6, 9 eller 15 bilder i stöten. I mosaikläge tar telefonen ett antal bilder och lägger ihop som en enklare mosaik.
Bildkvaliteten är kanske okej med tanke på telefonens pris och storlek. Videofunktion finns också och filmerna sparas i 3gpp-format.
Tydligt ljud
Ljudet i telefonen är mycket bra och tydligt. Den funktion för röstskärpa som fanns i föregångaren är borta, och det känns logiskt - ljudet är bra som det är och volymen räcker till. Högtalarfunktionen är bra men ljudet är lite skrälligt.
Lite överpedagogiskt är det när du vill koppla på högtalarfunktionen. Du måste gå in i en meny och välja "högtalare", men därefter får du också frågan om du verkligen vill sätta på den. Det blir ett steg för mycket.
Ringsignalerna är polyfoniska med 40 stämmor och luren kan spela mp3- och aac-låtar också.
Tyvärr envisas Samsung fortfarande med sin egen kontakt för handsfree. Nu finns bara 10 megabyte minne ledigt i telefonen, så den kommer nog inte användas som musikspelare i någon större utsträckning. Alltså finns ingen anledning till att byta till bättre hörlur.
Irriterande sms-funktion
SMS-funktionen fungerar precis som den ska och "Skriv nytt"-funktionen ligger förvald som snabbkommando. Gott så. En märklig detalj att irritera sig på är att telefonen inte själv sätter stor bokstav efter att du skrivit punkt eller annat skiljetecken. En småsak, men lite fånigt att Samsung inte fixat det.
Att skicka MMS är så simpelt som det ska vara. Ett menybaserat system för rubrik, bild och video, ljud och text låter dig fylla på allt i ordning.
Röstmemon spelas in antingen när du vill använda luren som diktafon eller om du vill spela in samtal. Ljudkvaliteten räcker till utan att vara fantastisk.
Minnet berörde jag förut: 10 megabyte finns för ljud, bilder, spel och java-program. Det går inte att bygga ut, så det blir till att rensa regelbundet.
Roliga spel
Det följer med två java-spel, Bobby Carrot och Airship racing som faktiskt är riktigt roliga. Det var inga problem att vänta några extra minuter på bussen. Grafiken är snygg och ljudet går att stänga av, bra.
För att skicka över bilder, röstmemon eller filmer är du begränsad till IR eller GPRS. Det finns ingen Bluetooth att använda. En mycket märklig egenhet är att det inte går att föra över bilder via infrarött, utan bara telefonboksposter och kalendermemon. Varför i hela världen går det inte att föra över bilder på det sättet, Samsung?
Wap-läsaren är av version 2.0 och känns rapp och bra. Kalendern är finfin men går inte att synkronisera. Dock går det att skicka över via infrarött eller med den kabel som finns som extra tillbehör.
Dessa små tillkortakommanden stör intrycket en smula, men annars har Samsung gjort ett mycket bra jobb i att förfina sin gamla trotjänare. X660 kommer säkert att sälja högvis, och det finns goda chanser att den kommer att bli mycket omtyckt.
Samsung SGH-X660
Typ: GSM-mobil, trippelband
Vikt: 78 gram med standardbatteriet
Mått: 45x90x22 mm
Taltid: 3,5 timmar med standardbatteriet
Standbytid: 200 timmar
Wap: 2.0
Bluetooth: Nej
IR: Ja
Internet och datafunktioner: GPRS, Java MIDP 2.0
Röststyrning: Nej
Ringsignaler: 40-kanals polyfona ringsignaler
Telefonbok: 1 000 poster.
SAR: 0,816 W/kg
Skärm: 128 x 160 pixlar, 65 000 färger.
Spel: Bobby Carrot, Airship race
Kamera: VGA-upplösning, 640 x 480 pixel
Övriga funktioner: MMS, att-göra-lista, kamera, räknare, omvandlare, kalender, väckarklocka, röstanteckningar, java.
Tillbehör: Headset, billaddare, datakabel.
Uttag för extern antenn: Nej
Tillverkarens hemsida: www.samsung.se
Pris: Cirka 1 700 kronor
Innan du köper
Samsung X660 är en avskalad och enkel mobiltelefon med hyfsad kamera, kalender och bra ringsignaler i ett litet format. Behöver du Bluetooth får du kika efter något annat. En bra brukslur till ett lågt pris. Snygg är den också
AlternativenSony Ericsson Z520i väger något mer men har Bluetooth, bättre batteritid och yttre färgskärm.
BetygTelefoni 8
Multimedia 7
System och program 9
Användarvänlighet 8
Prestanda och minne 7
Totalbetyg: 78 %
Märkning: Toppbetyg
Plus Liten
Robust
Snygg
Minus Dåligt med anslutningar
Bara svartvit yttre skärm