Apple påstås censurera Icloud-mail

Enligt uppgifter från en manusförfattare raderar Apple e-postmeddelanden med bifogade dokument som innehåller en ”stötande fras”.

Publicerad Senast uppdaterad

En underlig historia, som innefattar ett Hollywood-manuskript och Apples Icloud, verkar tyda på att mobiltillverkaren agerar censurerande moraltant. Det börjar med att den Oscar-vinnande manusförfattare ”Steven G.” skickar ett e-postbrev till bloggaren och journalisten Robert X Cringely. I mailet skriver han om en incident där en bifogad pdf, innehållande ett utkast till ett manus, försvinner varje gång han försöker maila det från hans Icloud-konto till hans gmail. Han provar även att skicka andra pdf-filer och de går igenom utan problem. 

Steven börjar felsöka. Han packar in pdf:en i en zip-fil men det hjälper inte, filen kommer aldrig fram. Han provar att packa den i ett av Apples egna format och då går filen igenom, men med den ovanliga kommentaren ”inte virusskannad” i ämnesraden. Det får honom att dra slutsatsen att det är någonting i filen som höjer ögonbrynen på Apples e-postserver. Steven provar att dela på filen och skickar de första 59 sidorna som en bilaga, men återigen kommer det aldrig fram. 

Det är då han plötsligt ser det, en rad i manuset som beskriver när en person sitter och tittar på en annons en porrsida på datorn. När han på ren instinkt ändrar raden så att det ”olämpliga” försvinner levereras plötsligt hela dokumentet utan några som helst problem. Det verkar som att Apple inte bara kollar efter virus eller ren mailtext som skulle peka på att det handlar om ett spam-mail, de granskar innehåll i den bifogade pdf:en! 

Nu försöker Steven med en annan verifieringsmetod. Han skapar en ny PDF där han ändrar formuleringen till ”All my children are barely legal teens – why would I want to let them drive by themselves?” (ni kan nog själva klura ut ungefär hur originalmeningen lät). Det visar sig att han är inne på rätt spår, mailet kommer aldrig fram. För att ytterliga testa teorin skriver han meningen som brödtext i ett mail och skickar det från hans Exchange-konto till hans personliga Icloud-konto, men resultatet förblir detsamma, även det mailet försvinner i ingenmansland. 

Roberts första tanke är att problemet inte ligger hos Apple utan att de bifogade filerna fastnar i Stevens säkerhetsprogram på datorn. Men enligt Steven händer samma sak när han skickar pdf:en med den ”stötande formuleringen” från fruns webbaserade Icloud-konto till hans egna, och dessutom använder han inte några säkerhetsprogram på Mac:en. 

– Det här kanske förklarar varför vissa pdf:er under åren har försvunnit och aldrig kommit fram, för mig och för andra manusförfattare, tillägger Steven. 

Apple förbehåller sig rätten

Betyder det här att Apple systematiskt raderar vissa mail med bilagor, som skickas till eller från Icloud, baserat på innehåll som företaget finner olämpligt? Apples användningsavtal tyder på att de i alla fall inte utesluter det. Under ”borttagning av innehåll” står det:

”Du bekräftar att Apple inte är ansvarig på något sätt för Innehåll tillhandahållet av andra och inte har någon skyldighet att förhandsgranska sådant Innehåll. Dock förbehåller sig Apple rätten att när som helst avgöra huruvida Innehåll är lämpligt och följer detta Avtal, och kan förhandsgranska, flytta, avvisa, modifiera och/eller ta bort Innehåll när som helst, utan föregående meddelande och efter eget gottfinnande, om sådant Innehåll befinnes vara i strid mot detta Avtal eller på annat sätt är stötande”.

Samtidigt skriver Apple aningen motsägelsefullt under avsnittet ”innehåll”:

”Du inser att, genom att använda Tjänsten, du kan stöta på Innehåll som du kan finna stötande, oanständigt, eller opassande, och att du kan komma att utsätta andra för Innehåll som de finner opassande. Apple kontrollerar inte Innehållet som publiceras via Tjänsten, ej heller garanterar vi att sådant Innehålls korrekthet, integritet eller kvalitet. Du inser och accepterar att din användning av Tjänsten och Innehåll sker på egen risk”.

Ett test för bekräftelse 

Vi på Mobil gav oss i kast med att återskapa ”situationen”. Vi började med att göra ett word-dokument där vi i en mening infogade ”barely legal teens”, gjorde om det till en pdf och skickade den som en bifogad fil. Mailet i sig innehöll inte frasen. Vi skickade både från ett gmail-konto, och ett exchange-konto, till ett Icloud-konto. Vi vände även på steken och skickade mailet med pdf:en från Icloud-kontot till gmail och exchange-konton, samt till ett annat Icloud-konto. Sen gjorde vi samma sak med word-dokumentet och till sist skrev vi frasen direkt i e-postmeddelandet.  

Tyvärr lyckades vi inte helt återskapa scenariot. Det kan antingen betyda att det är andra regler som gäller i USA, att Apple efter Roberts artikel ändrade serverreglerna, att vi har gjort fel någonstans på vägen eller att uppgifterna är fel från början. Endast ett av mailen som skickades från gmail-kontot försvann på vägen. Det var det ”rena” e-post meddelandet med ”barely legal teens” i ämnesraden samt som brödtext. Om brödtexten lämnades tom gick mailet igenom. 

Vi har försökt nå Robert X Cringely för en kommentar och kanske en exakt beskrivning av tillvägagångssättet vi har i skrivande stund inte fått något svar. Dock ska det nämnas att både Infoworld och Allt om mac hävdar att de lyckade replikera experimentet, den sistnämnda verkar ha skrivit frasen i både ämnesraden och i brödtexten, utöver att bifoga en pdf-fil. Att det mailet lös rött hos Apple är inte underligt, det man kan kritisera är varför mailet inte hamnar i en spammapp eller varför man inte ens får information om att det har ”trollats bort”.  

Om det trots allt är så att historien med manusförfattaren och hans Icloud-problem faktiskt är sann, är det då acceptabelt av Apple att lägga näsan i blöt? Rent lagligt finns det nog inga egentliga hinder, Apple tillhandahåller en tjänst och det är upp till användaren att avgöra om man vill acceptera (eller till att börja med traggla sig igenom och förstå) avtalet som man ingår i. Men moraliskt, det är en annan femma. Ska man låta Apple, och andra tjänsteföretag, pilla i vad som i slutändan ändå får anses vara privata texter? Ska man låta företagen bestämma vad som är stötande och vad som inte är det? Är det värt det för att slippa exempelvis ”porr-spam”? Vad tycker du?