Åtta gånger längre batteritid

Lithium-batterier kan göras 700 procent mer effektiva än dagens batterier, hävdar en grupp sydkoreanska forskare.

Publicerad Senast uppdaterad

Tekniken bygger på att partiklar bestående av kiseloxid och väteflourid får ersätta grafit som huvudsaklig beståndsdel i batteriernas negativa elektroder, uppger webbplatsen TMCnet.com.

Det är Cho Jae-Phil, professor i tillämpad kemi vid Hanyang-universitetet i Sydkorea, som hävdar att han och hans forskarlag genom den här metoden kan få fram batterier med åtta gånger så lång batteritid som dagens lithium-batterier.

Kisel har även tidigare betraktats som ett möjligt material i batterier men har också vållat problem då det tenderar att expandera när det kommer i kontakt med lithium. Enligt forskarlaget har man nu kunnat kringgå det problemet genom att använda sig av porösa kiselpartiklar. Tidigare har en grupp forskare vid Stanford-universtitet i USA ansetts sig ha löst samma problem genom att använda kisel i form av extremt tunna nanotrådar.

Cha Jae-Phil tror att den nya typen av batterier kan börja serietillverkas inom fyra till fem år. För närvarande jobbar forskarlaget också på att kunna kombinera tekniken med solpaneler.