De kan nästan allt och de är till för dig som vill lite mer. Vi har vaskat fram tillverkarnas guldklimpar. De ger dig det bästa de har att erbjuda och vi avgör vem som lyckats bäst.
Det som gör att alla dessa supermobiler hör ihop är att de är de bästa från respktive tillverkare. Men det gör också att de skiljer sig väsentligt åt, inte minst när det gäller just menyerna och systemet under skalet.
Meny och system
Alla de fyra olika telefoner vi har med baseras på olika grundplattor. Iphone 3G är kanske den som i alla fall fått mest uppmärksamhet för sina menyer och för presentationen av innehållet. Iphone 3G skiljer sig ju som bekant från de flesta andra telefoner och en av de udda sakerna är att Apple från början vägrade att låta tredjepartsutvecklare göra program till telefonen. Man släppte helt enkelt inte alls in någon annan och det enda utvecklarna kunde göra var webbsidor anpassade till Iphone, men de kunde inte alls interagera på samma sätt som ett riktigt program kan.
Annons
När Iphone 3G kom öppnades även App Store och det var början på utvecklarnas möjlighet att göra mer. Efter att ha testat ett trettiotal av programmen som finns gratis och till försäljning kan jag konstatera att spelen är de som imponerar mest. Värt att nämna är dock att Apple först stoppade programutveckling av säkerhetsskäl. Och nu när programmen trots allt finns där kan man konstatera att telefonen hänger sig och att program oväntat avslutas rätt ofta.
Annons
Flerfingerstyrningen på Iphone är unik för den och det måste man erkänna direkt, den fungerar riktigt bra. Skärmen har bra respons och hela systemet är väldigt lätt och intuitivt. På minussidan finns Apples alla egna lösningar som gör att Iphone fungerar rätt dåligt tillsammans med andra mobiler och beprövade lösningar i mobilbranschen. Till exempel stödjer telefonen inte java som alla andra mobiler utan förlitar sig på den egna programbutiken för att addera funktion. Det är enkelt att använda och installera program, men vill du titta på mobil-tv, eller ladda ner spel och ringsignaler fungerar inga tjänster anpassade för andra mobiler.
Övriga mobiler har dock inga problem att ta till vara de program och mediamöjligheter som redan finns på den svenska marknaden. Mest sparsmakad är C902, kameramobilen från Sony Ericsson. I utbudet av det vi kallar supermobiler sticker C902 ut, men inte på något förtjänstfullt sätt. I konkurrensen blir den helt enkelt lite småtråkig. Visst är kameran på hela fem megapixlar, men just när det gäller menysystemet kittlar den inte direkt fantasin. Här är menyerna traditionella och som system så saknar C902 de möjligheter resten av telefonerna har eftersom de är smartphones och alltså kan installera fler program. C902 satsar istället på enkelhet och Sony Ericssons menyer är logiska.
Ett steg uppåt i kedjan hittar vi Nokia N96 som är en smartphone men ändå har ett bekant och beprövat menysystem. Operativsystemet är Symbian Series 60, vilket gör att programutbudet från start är riktigt bra, här kan man använda både de programmen och javaprogram som fungerar även på enklare telefoner. En av styrkorna i N96 är att den lyckas kombinera många olika egenskaper i en och samma telefon. Den dubbla skjutmekanismen hjälper till och medialäget som man kommer till via en knapp på framsidan likaså.
Med N96 har Nokia lyckats kombinera många olika egenskaper i en och samma telefon.
Vid ett första intryck är det svårt att inte bli imponerad av menyer och gränssnitt i Touch Diamond. Det är riktigt snyggt med flera fina detaljer. Särskilt måste man nämna väderprognoserna som visar kommande väder ungeför på samma sätt som det visas i Iphone. I Touch Diamond visas till och med regndroppar på skärmen om prognosen visar regn och de här regndropparna torkas bort med jämna mellanrum av en vindrutetorkare, riktigt snyggt.
Men tack och lov visas de här regndropparna bara när man är inne i just väderapplikationen och tittar man sig runt i andra delar finns snygga detaljer även där.
Det råder ingen tvekan om att gränssnittet som HTC använder i Diamond, det som de kallar för Touch Flo 3D är ett ordentligt lyft jämfört med både vanliga Windows Mobile som snurrar under skalet och med HTC:s egna tidigare försök att krydda Windows vanliga gränssnitt med något mer användbart och snyggt. Resultatet är klart Iphonemässigt (det är något positivt), men det finns flera skönhetsfläckar och missar som drar ner betyget.
HTC har en klar nackdel i sin pekskärm. Det är inte bara så att Apple har en grafisk lösning som är bättre anpassad för fingerstyrning än HTC:s otroligt snygga halvmesyr. Skärmen i sig är betydligt bättre i Iphone 3G. Den reagerar på ett mycket mer direkt och precis sätt medan skärmen i Touch Diamond inte är alls lika lättstyrd. Förutom precisionen är hela Diamond betydligt segare. Man får helt enkelt vänta i sekunder innan telefonen reagerar på upprepade tryck och detta trots att vi laddat in den uppdatering HTC släppt.
Jag ska inte gnälla för mycket på menyer och logik i Touch Diamond, men jag ska i alla fall påtala en del konstigheter. Främsta och den mest grundläggande anmärkningen är helt enkelt att Windows i HTC Touch Diamond blandas med HTC:s egna och betydligt mera lättanvända menysystem.
Det jag saknar är en logik som sträcker sig igenom hela användandet. För när man trycker på med sitt finger på skärmen så händer det ibland att man hamnar i vanliga Windows som är betydligt mindre pekfingervänligt.
Vinnare: Nokia N96
Internet och uppkoppling
Uppkopplingen är central. När vi pratar supermobiler är det ofta en förutsättning för strömmande video, musik och andra tjänster att man har en bra, snabb uppkoppling.
Webbläsaren i Iphone 3G har Apple själva lanserat som något av en revolution. Och visst är den bra. Man surfar runt på fullstora sidor och kan zooma in till anpassad bredd för den text som finns genom att dubbelklicka på ett textblock eller en artikel. Det är väldigt enkelt. Riktigt så revolutionerande och överlägsen som Apple påstår tycker jag dock inte att webbläsaren Safari i Iphone 3G är.
Främsta nackdelen är något av ett dilemma, för Safari visar fullstora sidor (den är sämre på att visa mobilanpassade sidor gjorde för enkla mobiltelefoner) men har inte högre datahastighet än andra telefoner idag. Framförallt kan man väl känna att fullstora sidor i Mobil, Safaris fördelar till trots, inte alltid är lättnavigerade och rakt på sak när man befinner sig på språng.
Främst är dock Safari lättnavigerad på de här fullstora sidorna och finfin även på de sidor som särskilt är gjorda anpassade för Iphone och därför delar en del designelement med telefonen, något som gör de sidorna särskilt anpassade för fingerstyrning.
Iphone imponerar med på e-post än på webb.
Är det något som Iphone imponerar inom är det e-posten. Förutom att inställningarna sköter sig helt av sig själv (inställningarna för e-post plockas från din dator till mobilen) ger den stora skärmen en utmärkt överblick.
Nästan samma grundförutsättningar att dra nytta av skärmen har HTC Touch Diamond, men här tycker jag att operativsystem och prestation i menyerna sätter käppar i hjulet. Rent tekniskt finns givetvis samma möjligheter (till och med bättre) men ändå lyckas inte Touch Diamond leverera. Presentationen brister, det blir en hopplös blandning av snygg pekfingerstyrt menysystem och vanliga Windows som kräver pekpenna för att styra.
Både Nokia och Sony Ericsson har som tur är en mer konsekvent approach i sina respektive e-postklienter. Sony Ericsson e-post är föredömligt enkel att hantera. Med tanke på den begränsade skärmen storleksmässigt gör man ett bra jobb och integrationen är bra om man till exempel vill skicka ett foto som e-post. Där behöver man inte känna sig begränsad. I kraft av sin intelligens drar dock N96 ett lite längre står eftersom egenskaperna och flexibiliteten hos en smartphone som den ökar möjligheterna.
I webbläsarracet lämnas C902 långt bakom. Skärmstorlek och funktion räcker inte till. Nokia N96 har en webbläsare som både visar fullstora och mobilanpassade sidor bra och Touch Diamonds webbläsare är fingerstyrd som Iphones, men utvecklad i samarbete med Opera. Det bådar för god kvalitet och funktion.
Själva uppkopplingen som telefonerna erbjduer är ju förutsättningen för att kunna uppleva webben och e-post, men även tjänster som Youtube, bloggar och annat. Bäst utrustad på området är HTC Touch Diamond med såväl w-lan som snabbaste versionen av turbo-3g. Men de som hanterar uppkopplingen bäst är trots det N96 och Iphone. De ger helt enkelt bättre möjligheter att utnyttja uppkopplingen utan krångliga inställningar.
Iphone 3G prioriterar w-lan främst och kan till och med ansluta till fria öppna nät om du väljer det. Det fungerar utan att man behöver tänka på det. Nokia N96 kan även den konfigureras med prioriterade nät beroende på vad som finns tillgängligt. Här krävs det dock lite mer handpåläggning. C902 får nöja sig med bara turbo-3g i samma hastighet som Iphone, 3,6 Mbps.
Vinnare: Apple Iphone 3G
Film och musik
Skärmen är central för filmvisning så klart, men för att det ska kunna utnyttjas krävs en hel massa lösningar vid sidan om. För att du ska kunna njuta av film behöver du ju filmer att se på. Och för att få filmer att se på får det väldigt gärna vara enkelt att hitta utbud och anpassa filmer.
Video är utan tvekan i centrum för N96. Du märker det på den stora skärmen och kanske framförallt på det lilla stödet som gör att du kan titta och ha telefonen stående framför dig på bordet. Nokia vill utan tvekan att du ska tillbringa timmar stirrande in i den blanka skärmen på Nokia N96.
Musik är ett intressant ämne, för vad är det som gör en mobil till en extra bra musikmobil? I teorin är det främst lagringsutrymme och ljudet som är viktigt. I praktiken är det många andra saker som spelar in de med. Apple har mycket erfarenhet inom musik med sina Ipods, men det betyder inte att Iphone är överlägsen de andra telefonerna.
En särskilt viktig aspekt på musiken i mobilen är hur lätt den är att styra, välja och komma åt. Det handlar om att enkelt kunna byta låt till nästa när man vill det och gärna utan att för den skull tvingas leta fram mobilen ur byxfickan eller väskan. Det handlar även om att kunna ändra volym och kanske framförallt att skapa och hantera spellistor, album och artister så man enkelt lyssnar på precis den musik man önskar. Utan att det blir problematiskt och svårt att hantera.
Trots att Windows varit något av en udda fågel i mobilbranschen är de och har aldrig varit lika speciella som Apple. Hos Microsoft har det funnits en viss kompromissvilja, vilket gör att deras telefoner klarar mms, kan visa strömmande ljud och film och på andra sätt kan kommunicera med andra tillverkares telefoner. Till exempel via bluetooth och innan dess infrarött ljus.
Apple går sin egen väg. Därför saknar Iphone 3G inte bara möjligheten att lyssna på musik trådlöst i stereolurar via bluetooth. Faktum är at Iphone 3G har bluetooth som endast kan användas till headset med monoljud. Man kan inte skicka filer till en annan telefon, man kan inte synka sin telefon trådlöst med datorn, ja faktum är att Iphone är väldigt låst till just synkningen via sladd med Itunes. Och därför kan man inte komma åt filsystemet för att lagra ett dokument eller ladda ner en fil mobilt. Allt ska gå via kabel och Itunes.
Det absolut viktigaste för filmegenskaperna i en mobil är skärmstorleken. Utgår man från det blir Iphone klar filmvinnare och C902 obönhörlig förlorare. Ja, oavsett hur man räknar kan vi ställa C902 utanför tätstriden. De tre övriga har relativt filmvänliga skärmar, men lidar alla av en nackdel. Utbudet är helt enkelt ytterst begränsat. Iphone dras med sin begränsning att allt måste gå via Itunes och där är filmutbudet i den svenska affären obefintligt. Där är man helt enkelt hänvisad till podcast om man inte vill trixa med konvertering av andra filmer man har lagrade på datorn.
Situationen är inte särskilt mycket bättre på N96 och Touch Diamond. Även här är utbudet skralt, men det går i alla fall att titta på strömmande mobil-tv från till exempel SVT om man skulle vilja det, liksom Sveriges Radio och andra mobila sajter som erbjuder strömmande ljud och video.
Vinnare: Apple Iphone 3G
Kamera
Toppmobiler, visst, men ändå skiljer det förvånansvärt mycket just på kamerorna. Här har tillverkarna alldeles tydligt gjort olika prioriteringar och detta trots att alla telefoner är mediainriktade och inga trista businesslurar.
Den första Iphone var mer begränsad än 3G-versionen som nu kommit, men fortfarande ligger Apple efter på en rad punkter. Kameran är kanske den mest påtagliga. För en så pass dyr telefon som Iphone 3G är det ovanligt med en så här dålig kamera. Den saknar autofokus, lampa och blixt och det går inte alls att spela in video. Kopplat till kameran är även bristen att man inte kan skicka och ta emot mms.
Sedan får man nämna att telefonen inte har mutitasking, något många kanske inte tänker på, men en brist som kan bli påtaglig när man väl råkar ut för dess nackdelar. Man märker det främst om man till exempel vill svara på ett inkommande sms när man håller på med något annat i telefonen. I andra smartphones går det att göra direkt, men Iphone tvingar dig först att avsluta det du håller på med innan du kan gå in och svara på det där smset.
I Iphone är kamerans färgåtergivning bra, men bristen på lampa och autofokus ger klara brister i bildernas skärpa. Kameran är uppenbarligen inte prioriterad i Iphone 3G, däremot de grafiska effekterna.
Till och med Nokia N96 som i skuggan av Iphone 3G och Touch Diamond hamnar i kategorin tråkmobiler har en del effekter som imponerar kring bildhanteringen. Bildspelet när man växlar mellan de bilder man knäppt med kameran är till exempel snyggt, utan att för den skull lämna funktionen eftersatt.
Mest är det dock själva kameran man ska imponeras av, för tillsammans med C902 är det givetvis så att Nokia och Sony Ericsson sopar banan med konkurrenterna här. Det har inte bara att göra med megapixel utan främst om funktionerna runt om kring, som lampa och autofokus. HTC Touch Diamond har autofokus och knappar därför in, men den saknar lampa och får sota för det. Sen saknar den liksom Iphone de bloggfunktioner som Sony Ericsson och Nokia arbetat fram de senaste åren i takt med att kameramobilerna blivit allt fler.
Vinnare: Nokia N96
Funktioner och program
Så vad är det man betalar extra för. Väljer du det vi kallar supermobil innebär det helt enkelt att du är beredd att gräva lite djupare i plånboken för att få en telefon du kan göra lite mera med. Lite mer i det här sammanhanget kan betyda mycket, men gps, dokumenthantering, video, fm-radio och musik kan höra dit.
Det som öppnar vägen för alla dessa extrafunktioner är dels fysiska egenskaper i själva telefonen, som när det gäller gps. Där märker vi snabbt att Nokias storsatsning på GPS betalat sig. Nokia Maps följer med i N96 liksom i många andra av företagets gps-bestyckade mobiler och den gör ett riktigt bra jobb. N96 är inte extra navigeringsanpassad som Navigator-modellerna från Nokia, men det innebär egentligen bara att man får betala ett par hundra extra för navigeringsabonnemanget och att det inte ingår gratis från start.
Google Maps är en intressant funktion som på ett sätt binder Diamond och Iphone 3G samman. För det är inte bara programvaran som dess båda har gemensam från start. Även hårdvaran är liknande. Båda telefonerna har inbyggd gps och båda telefonerna har utöver det möjlighet att få en ungefärlig position på kartan bara med hjälp av mobilnätet. Det här är en funktion som Google Maps utnyttjar även i andra telefoner.
Ett öppet operativsystem har både för- och nackdelar. Det märks bland annat när man använder Touch Diamond som GPS:
Skillnaden i upplevelsen av programmet är dock både stora och talande. Apple är omvittnat låsta i sin produktutveckling där man har full kontroll på både hård- och mjukvara. Det ger bra kontroll över slutresultatet, men ibland på bekostnad av öppenheten och flexibiliteten. I Iphone zoomar man in och ut genom att dra med fingrarna direkt på skärmen. I Diamond får man istället upp halvtransparenta knappar för att zooma in och ut. Det märks skillnad. När Diamond sedan har hittat sin position på kartan i Google Maps får man snabbt uppmaningen att trycka siffran 0 för att centrera kartan med din position i mitten. Det blir givetvis ett mindre projekt eftersom Diamond inte har någon fysisk knappsats och att trycka noll innebär en operation på fem skärmtryck i menyerna.
Från starten för ett antal år sedan var det synkningen som var den främsta styrkan med Windows Mobile. Där har idag många av konkurrenterna kommit ikapp. Idag är inom Windows den främsta trenden att enheterna ser allt mer olika ut, både på utsidan och under skalet. Dels sprider sig Windows från businesstelefoner även till mer mediacentrerade maskiner med till exempel bättre kamera.
Även på utsidan händer det alltså saker och Diamond är ett bra exempel på det. Facetteringen på baksidan visar klart och tydligt att det inte är en dussintelefon och tanken är att folk i närheten direkt ska känna igen telefonen när du pratar i den och håller den mot örat. Att telefonen hoppar och kränger betänkligt om du klickar på skärmen när den ligger på ett bord är ett litet problem som man får leva med.
Tittar man på synkning med din vanliga dator är både Iphone 3G och Windowsmobilen HTC Touch Diamond bra på det. Diamond förlitar sig på synkprogrammet Activesync som synkar allt från kontakter till bilder, musik och möten du planerat in. Windowsmobilerna är traditionellt bra på att synka direkt med företagets Exchangeserver, något som gäller även Touch Diamond.
Apple sätter sitt hopp till det egna Itunes som i takt med att företaget lanserat nya produkter fått ett allt bredare användningsområde. Nu sköter Itunes inte bara musik utan alltså även synkningen av bilder, kontakter, kalender och så vidare. Itunes i sin tur kommunicerar med Outlook och bildmappar, på din pc eller Adressbok, Iphoto och Ical i din mac. Det fungerar smärtfritt oavsett vilken dator du har. Men förutsättningen är alltså att du kör Itunes för det är förutsättningen för att Iphone alls ska fungera.
Vinnare: Nokia N96
Format och design
Gemensamt för alla, ja eller i alla fall nästan alla de här telefonerna är att man lagt extra krut på utseendet. Mest designtanke tycks Iphone och Touch Diamond fått sig tilldelade. Större delen av Apples designteam tycks ha jobbat med insidan av telefonen medan HTC istället satsat på ett långt ifrån avskalat utan istället mer överarbetat yttre.
Åsikter går alltid isär om resultatet är lyckat eller inte. Tanken är hur som helst att man på håll direkt ska se att det handlar om en HTC-telefonen när någon iaktar dig talandes i den. Man tycks i alla fall ha lyckats med det målet, för Touch Diamond sticker ut. På köpet har man även fått en telefon som jazzar betänkligt på bordet om den ligger ner och du trycker på skärmen, men det är inget stort problem att orda om.
Sony Ericsson C902 är med liten marginal testets smidigaste mobil.
Till formatet är i alla fall Touch Diamond mer hanterlig än Iphone med sitt lite smäckrare format. Här får man också ett tydligare grepp medan Iphone lätt kan glida ut handen med sitt stora format och glatta yta.
Nokias N96 vinner utan tvekan flexibilitetsmatchen. Allt i ett är ingen överdrift. N95 som föregångaren heter är både storsäljare och välkänd. Där gjorde den dubbla skjutmekanismen entré och den finns även här. Ena hållet visar knappsats, andra mediaknapparna och som inte det vore nog finns de knapparna även anpassade för spel och på baksidan av telefonen hittar vi ett ställ för videotittande. Du ska alltså kunna ställa telefonen lutandes i lagom vinkel på bordet när du avnjuter video i N96. Alla dessa möjligheterna samlade, men så är den också kring 30 procent tjockare än de tre övriga telefonerna.
C902 är minst, men det är inte med någon stor marginal. Knappsatsen tar upp en stor del av telefonen, men HTC Touch Diamond är bara marginellt större med sin närmast heltäckande pekskärm.
Vinnare: Sony Ericsson C902
Telefoni och grunder
Visst handlar det om funktionsspäckade telefoner, alla i detta test, men det ska givetvis inte innebära att man glömmer bort det enkla. När man väljer att som användare lägga ett stort antal tusenlappar på en telefon ska man kunna förvänta sig inte bara förstklassiga foton podcast och snabb uppkoppling. Adressbok, telefoni och sms måste också fungera smidigt.
Just när det gäller sms spelar inmatning en väsentlig roll och här skiljer sig telefonerna mycket åt. Vi är nog många, i alla fall flitiga sms-skrivare, som lyckats få upp en ganska bra skrivhastighet med vanlig knappsats och T9. Det är inmatningssättet vi bjuds på i Sony Ericssons och Nokias testdeltagare. Inga konstigheter med andra ord och det fungerar som vanligt. HTC och Apple har mer fantasifulla lösningar på det här med textinmatning och det beror självklart på att vi där är hänvisade till pekskärm.
Apple har löst detta på ett rätt imponerande, men inte helt vattentätt vis. Ett tangentbord visas på skärmen och tanken är att man ska hamra på direkt med fingrarna på skärmen. För att det ska fungera finns en sinnrik ordlista som direkt korrigerar små feltryck man gör. Den jämför tryck mot ordlistan och justerar vid behov. Det finns dock irriterande missar, som nackdelen att den bara kan gissa på ett ord. Visserligen ska den lära sig vanliga ord, men eftersom den bara kan föreslå ett i taget vet den aldrig om jag vill skriva här, hår eller har. Då krävs varje gång en manuell justering bokstav för bokstav.
HTC har istället valt en lösning som tycks ha involverat mindre tankekraft att ta fram. Det är en kombination av tangentbord och knappsats och ser vid en första anblick ut som just en vanlig knappsats. Skillnaden är dock att bokstäverna har annan placering än man är van vid och det är ett rejält hinder märker jag. Till telefonifunktionen kommer man med ett tryck på gröna luren och kontaktlistan med de du ringer oftast visas grafiskt effektfullt som ett kartotek med bilder. Snabbheten och enkelheten i det kan diskuteras och det är även här tydligt att Apple lyckats bättre med funktionen i sin tryckskärmsnavigering.
Vinnare: Sony Ericsson C902
Vinnaren: Nokia N96
Den vinner på mångsidigheten, men det är en jämn match. Nokia får smäll på fingrarna i ett par matcher, men flexibiliteten i Nokias N96 gör den till en vinnare. Ett väl utbyggt paket med tjänster som bloggning, gps-navigering och spel säkrar segern och Nokias rutin avgör mot nykomlingen.
Typ:Smartphone med gsm fyrband, edge, trippelbands turbo-3g samt wlan
Vikt:133 gram
Mått:115,5 x 62 x 12,3 mm
Taltid:Upp till 5 timmar
Standbytid:Upp till 300 timmar
Minne:8 / 16 GB
Skärm:3,5 tums pekskärm med 320 x 480 pixel
Spel:Inga medföljande, men kan köpas i Apples App Store
Kamera:2 megapixel, ingen autofokus eller blixt
Övriga funktioner:Gps, Google Maps, Youtube
Pris:5195 kr (kräver att du binder dig för billigaste Teliaabonnemanget)
Betyg
Meny och system:4
Internet och uppkoppling:5
Film och musik:5
Kamera:2
Funktioner och program:4
Format och design:3
Telefoni och grunder:4
Totalbetyg:27
Typ:Smartphone med gsm trippelband, edge, dualbands turbo-3g samt wlan
Vikt:110 gram
Mått:102 x 51 x 11,35 mm
Taltid:Upp till 4,5 timmar
Standbytid:Upp till 400 timmar
Minne:4 GB
Skärm:2,8 tums pekskärm med 480 x 640 pixel
Spel:Inga medföljande, men går att ladda ner i Windows Mobile- och javaformat.
Kamera:3,2 megapixel med autofokus, utan blixt. Videoinspelning i 320 x 240 pixel.
Övriga funktioner:Gps, Google Maps, Youtube
Pris:5 000kr
Betyg
Meny och system:3
Internet och uppkoppling:3
Film och musik:3
Kamera:2
Funktioner och program:4
Format och design:3
Telefoni och grunder:3
Totalbetyg:21
Typ:Smartphone med gsm fyrband, edge, dualbands turbo-3g samt wlan
Vikt:125 gram
Mått:103 x 55 x 18 mm
Taltid:Upp till 2,5 timmar
Standbytid:Upp till 200 timmar
Minne:16 GB, samt plats för minneskort
Skärm:2,8 tums pekskärm med 240 x 320 pixel
Spel:Inga medföljande, men att ladda ner i Symbian S60- och javaformat.
Kamera:5 megapixel med autofokus och dubbla fotolampor, videoinspelning i 640 x 480 pixel.
Övriga funktioner:Gps, Nokia Maps, Mobil-TV dvb-h (fungerar ej i Sverige)
Pris:7 000kr
Betyg
Meny och system:5
Internet och uppkoppling:4
Film och musik:4
Kamera:5
Funktioner och program:5
Format och design:3
Telefoni och grunder:4
Totalbetyg:30
Typ:Mobiltelefon med fyrbands gsm, edge och turbo-3g.
Vikt:107 gram
Mått:108 x 49 x 10,5 gram
Taltid:Upp till 3,5 gram
Standbytid:Upp till 350 timmar
Minne:160 mb, plats för minneskort
Skärm:2 tums TFT med 240 x 320 pixel
Spel:Tre medföljande spel, fler att ladda ner i javaformat.
Kamera:5 megapixel med autofokus och fotolampa. Videoinspelning i 240 x 320 pixel.
Övriga funktioner:Track-ID
Pris:4 000kr
Betyg
Meny och system:3
Internet och uppkoppling:2
Film och musik:2
Kamera:4
Funktioner och program:2
Format och design:4
Telefoni och grunder:5
Totalbetyg:22
Iphone 3G
Skärmen ska vara stor för att video på en mobiltelefon ska vara njutbart. Apples Iphone ligger därför bra till för dig som vill se film, men den liksom resten av telefonerna dras med ett stort problem.
Det är helt enkelt utbudet av film. För att få in film i telefonerna krävs att man själv anstränger sig och laddar in och konverterar de filmer man vill ha. Gör man sig väl det besväret är Iphone 3G det bästa valet.
Nokia N96
När du vill använda telefonen för att filma är det först en jämn match mellan C902 och N96. De har båda fem megapixel, men drar ifrån resten av startfältet främst på grund av att de båda har autofokus och lampa. Det gör mycket för bildernas kvalitet.
Tittar vi sedan bortom stillbilderna och ser även på videoinspelning tar N96 hem en lätt seger.
Iphone 3G
Alla telefonerna kan givetvis spela musik, men snålt minne diskvalificeras till exempel C902. Apple och Iphone har tyvärr en väldigt låst lösning där Itunes tar total kontroll över musik men upplevelsen är trots allt bra och spellistor och filer hänger med föredömligt mellan dator och Iphone.
Nokia N96
Av våra fyra supermobiler har tre stycken inbyggd gps. C902 kan visserligen utrustas med en extern gps, men när enheten inte är inbyggd innebär det onekligen en del extra krångel.
HTC Touch har inbyggd gps, men man är dålig på att utnyttja det. Ingen programvara ingår från start, så även här måste man göra mycket jobb själv innan telefonen kan guida dig rätt. Nokia har istället packat både kartprogram och gps-enheten i telefonen från start. Föredömligt.
Iphone 3G
Touch Diamond, Iphone 3G och Nokia N96 är de telefoner som har bästa webbläsarna. De klarar fullstora sidor, men Iphone är ibland lite sämre på sidor som från början anpassats för mobiltelefoners i regel minimala skärmar.
På e-post däremot tar den klart hem segern. Även inmatning går bra tack vara skärmtangentbord och smart ordlista.