Som Mission Impossible

Batteri som kan lösas upp i vatten

Forskare vid Iowa State University har tagit fram ett batteri som kan lösas upp i vanligt vatten.

Publicerad Senast uppdaterad

”Det här meddelandet kommer att självförstöras inom fem sekunder”. Den klassiska raden har hörts många gånger under åren i den spionfokuserade tv- och filmserien Mission Impossible (i original-tv-serien var det ”bandet” istället för ”meddelandet”). Efter att huvudagenten lyssnat klart på meddelandet så gick hela anordningen bokstavligen upp i rök, inklusive batteriet som man kan anta fick bandet/meddelandet att spelas upp överhuvudtaget. 

Det är oklart om en grupp forskarna vid Iowa State University har inspirerats av ovan nämnda fiktion, men de påstår i alla fall att ha lyckats skapa ett självförstörande batteri som är tillräckligt effektivt för att kunna vara praktiskt användbart. Forskarnas Lithium-batteri levererar 2,5 volt (tillräckligt för att driva en miniräknare i cirka 15 minuter) och kan lösas upp i vatten på 30 minuter. Enligt Reza Montazami, mekanisk ingenjör och professor vid universitetet, är forskarlagets batteri det första som bevisligen har kraft, stabilitet och livslängd för att kunna vara praktiskt användbar. Området som forskningen sker inom kallas för ”transient electronics” (övergående elektronik) och det är en relativ ny inriktning.   

Vem, eller vad, skulle ha användning för ett självförstörande batteri? Ser man bortom just batteriet och istället breddar synvinkeln till att innefatta all elektronik så ser man genast flera användningsområden för den här typen av produkter. Militären och underrättelsetjänsten skulle säkert kunna komma på en del finurliga prylar, och inom läkarvården kan skulle lösningen också kunna komma till användning. Exempelvis kan man tänka sig att ett elektroniskt implantat löses upp av sig självt när den har förbrukad sin nytta, istället för att en kirurg ska behöva gå in och gräva ut den ur patienten. Transient electronics kan även komma att bli intressant ur ett återvinningsperspektiv. Men forskningen är fortfarande i ett tidigt stadium och det återstår mycket arbete innan vi ens kan hoppas på att få se skarpa lösningar. Så för närvarande behöver vi inte oroa oss för att mobilens batteri plötsligt ska börja lösas upp om det skulle börja regna.     

Källa