Billigaste kameramobilen

Publicerad Senast uppdaterad

De senaste åren har Siemens allt mer blivit ett mobilmärke med fokus på lågpristelefoner. Siemens C65 är just en sådan - men säkerligen med fler funktioner än vad de som väljer billiga mobiltelefoner brukar förvänta sig.

Skärmen överraskar på mig när jag kör igång C65. Och det är faktiskt positivt som den överraskar. Visst är den inte i klass med de dyrare telefonerna på marknaden, men den är ändå bättre än de flesta konkurrenterna i lågprissegmentet. Den är ganska liten och kvadratisk, men ljusstark och fungerar också godkänt utomhus när solen ligger på. Skärmen är till exempel klart bättre än den som sitter i den gamla storsäljaren Sony Ericsson T610.

Under skärmen sitter joystick-knapp för navigation i menyer, och de välbekanta knapparna "grön lur" för att svara i telefon och "röd lur" för att avsluta samtal. Lur-knapparna sitter lite väl inklämda för att vara praktiska men joystick-knappen är helt godkänd. Sifferknapparna under ger bra tryckkänsla med ett litet klick när de trycks ner.

Kamera utan lyx

Inbyggd kamera var en gång i tiden en lyxig komponent i mobiltelefoner. Nu har det mer eller mindre blivit standard, och Siemens C65 har en så kallad CIF-kamera. Men kameran är inte styrkan hos den här telefonen. Bilderna blir lätt mörka om solen inte lyser klart där bilden tas, och upplösningen är låg, maximalt 0,1 megapixel. Att filma videosnuttar går inte.

Ändå är det förstås kul att kameramobiler nu blivit något som platsar också i lågprislurarna. För den som bara vill skicka en bild för att illustrera en kul händelse kan kameran ändå duga. Och telefonen kan givetvis också ta emot bilder i form av mms-meddelanden från andra mobiltelefoner.

Till kameran finns också en bildeditor i telefonen, men den är alltför enkel för att man ska kunna göra om sina bilder på något vettigt sätt. Se alltså kameran i telefonen bara som en liten kul men medelmåttig extrafunktion.

Det här är en telefon inriktad på vanliga konsumenter, och förutom kamera ingår också andra nöjesinriktade egenskaper. Bara en sådan sak som att en liten gubbe tänder en lampa på skärmen när telefonen startas - och släcker samma lampa när telefonen stängs av - är en typisk sådan onödig, kul grej som den här telefonen bjuder på. En annan är spelet med namnet Photopet, där du får en liten elektronisk Tamaguchi på skärmen - ett litet husdjur att pyssla om i din telefon alltså.

Men det finns också en del mer vanliga spel. Fast det enda riktigt bra av dem är Bubble Boost, som faktiskt är ett riktigt bra spel i denna lågprislur. De andra spelen i telefonen är mindre lyckade. Java-stödet i telefonen innebär att du själv kan ladda ner fler spel till telefonen, till exempel från mobiloperatörens wap-portal.

Bra telefonbok

Menyerna i telefonen påminner starkt om Siemens sedvanliga mobilmenyer. En huvudmeny med ikoner i tre rader är startpunkten. Siemens skulle inte direkt vinna någon skönhetstävling med ikonerna i sina menyer, men de är funktionella. Tyvärr är menyerna och telefonens funktioner något sega ibland, vilket kan störa användare som vill ha en rapp telefon. Skrivandet av sms är dock en funktion som går riktigt snabbt och smidigt.

Telefonboken i C65 känns också igen från de dyrare Siemens-telefonerna. Förutom flera telefonnummer går det att lägga in vanlig adress, e-postadress med mera. Det går också att lägga in en bild till kontakten, som visas i displayen när personen ringer. Upp till 1000 kontakter kan lagras. Däremot går det inte att synka kalendern med pc.

Telefonboken är faktiskt en sak som talar för att den här telefonen också kan vinna ett gillande bland de som är ute efter en mobil att använda i jobbet. Vad som också talar för det är att C65 har stöd för trippelband. Den klarar alltså tre olika gsm-frekvenser - även 1900-frekvensen som används i USA. Affärsresenärer med kontakter på andra sidan Atlanten kan alltså vara trygga även med en lågprislur som C65.

Kalendern i C65 är ingen otvivelaktigt strålande upplevelse. Telefoner med så liten skärm ger sällan någon bra överblick över en kalender. Då hjälper det inte att det går att växla mellan dagsvy, veckovy och månadsvy. Dessutom är det ganska bökigt att lägga upp en ny post i kalendern.

En sak som Siemens tidigare varit duktiga på är att lägga med smarta nyttofunktioner, och i viss mån bjuds det på dessa också i C65. Tidtagarur, timer, världsur och väckarklocka finns inlagt på telefonen. Det finns också ett program som konverterar mellan olika mått. Dessutom går det att använda telefonen för inspelning av såväl korta ljudsnuttar som över två timmars ljud.

Telefonen har också en wap-läsare för surfning på mobilanpassade internetsidor (som wap.aftonbladet.se eller wap.mobil.se).

Generellt är det här en telefon som bjuder på ganska bra funktioner, särskilt om man jämför med andra modeller som säljs i det lågprissegment där C65 hör hemma. Inga funktioner håller toppklass, men den som köper C65 får ändå en klart godkänd mobil som ger mycket för pengarna.