Dansk strålningsstudie säger ingenting

Publicerad Senast uppdaterad

"Nu är det bevisat att mobiltelefoner inte orsakar cancer". Detta basunerades ut för ett par veckor sedan med anledning av en stor undersökning i Danmark där drygt 420 000 mobilanvändare studerats mellan 1982 och 1995.

Undersökningen gjordes först offentlig i en journal från Nationella Cancer Institutet i Danmark. Forskarna studerade vilka i kontrollgruppen som drabbades av cancer i hjärnan, nervvävnaden, bukspottskörteln, lungorna, bröstet, testiklarna och leukemi.

Genom att jämföra cancerregister och mobilanvändarregister kunde forskarna, enligt cancerinstitutet, dra slutsatsen att mobilanvändarna inte var överrepresenterade bland cancerpatienterna.

Studien ska ingå som en del i en större EU-undersökning om mobilttelefoni och hälsa, som väntas publiceras om knappt fem år.

Kjell Hansson-Mild, forskare inom elektro magnetism på Arbetslivsinstitutet är kritisk till både det sätt som undersökningen har gjorts på och hur den presenterats.

- När man bryter ned undersökningen i beståndsdelar säger den ingenting. Vi vet inte ett dugg mer om mobiltelefoni och dess eventuella hälsorisker nu än innan den här studien presenterades. Forskarna själva diskuterar också bristerna, men det är inget som institutet som har gjort pressreleasen av studien tar upp. Det är märkligt.

Anledningen till att undersökningen inte säger någonting är att det saknas ett antal variablar. 92 procent av kontrollpersonerna tillkom 1991 och har alltså studerats under en kort tid. Så egentligen spänner undersökningen under en markant kortare tid än vad som uppges.

- Det är en för kort tid för att några slutsatser ska kunna dras. Det finns inte heller några uppgifter om till exempel ålder på kontrollpersonerna, hur ofta och länge de använt mobiltelefon, i vilken sida av huvudet som hjärntumörerna uppkommit kontra vilken sida av huvudet som man hållit mobiltelefonen mot.

Men varför har inte forskarna tagit hänsyn till dessa variablar tror du? Det borde väl vara självklart.

- Jag tror att det beror på att studien påbörjades för ganska länge sedan, då man inte visste vilka variablar som var relevanta att mäta.

Den danska undersökningen har finansierats av det danska cancerinstitutet, Kraeftens Bekämpelse, Tele Danmark, Sonofon och det amerikanska institutet International Epidemiology Institute Washington.