Demolition Derby

OK, vi har inte kört dem tills de går sönder, men vi har jämfört Samsungs och Sonims tåliga telefoner för att se vilken som gör sig bäst för den som vill att telefonen ska tåla tuffa tag.

Publicerad Senast uppdaterad

Material&Kvalitet

Samsung B2700

Samsungs telefon är den lättare och smidigare av de två, men den känns ändå robust och vadderat stöttålig. Knapparna är en gummiyta med bra tryckkänsla, och batteriluckan som lätt bli den svaga punkten hos tåliga telefoner har en robust konstruktion. Det mjuka plasthöljet gör att den klara fall i backen utan repor. Skärmen är litet liten för de funktioner man kan tänkas använda i en 3G-telefon, men den är skarp och tydlig. En svaghet är headsetluckan som är av Samsungs standardtyp och lätt går sönder vid mycket användning, en miss på en tålig telefon.

Betyg: 4

Sonim XP3

Det är en ganska stor och tung bit, vilket inte nödvändigtvis är dåligt om man har arbetshandskar på sig. Byggkvalitén är verkligen något extra. Där Sonims förra telefon inte övertygade fullt ut som stöttålig känns XP3 Enduro som om den skulle kunna överleva ett kärnvapenkrig. Batteriluckan är av stöttålig plast på utsidan, men har en metallram på insidan och skruvas fast med riktiga metallskruvar. Telefonen har riktiga knappar med distinkt tryckkänsla och bra separering, men sidoknapparna är litet väl hårda. Skärmen är liten och lågupplöst, men skarp och ljusstark.

Betyg: 5

Funktioner

Samsung B2700

B2700 är helt klart den mer avancerade av de två telefonerna sett till funktioner. Stegräknaren är en förvånansvärt användbar funktion, kompassen är nog bra i terrängen, men höjdmätaren som inte går att kalibrera är marginellt användbar. I övrigt är det litet snålt med annat än basfunktioner. Trumfkorten mot Sonim är kameran och minneskortplatsen (musikspelare finns) som vinner på walk-over. Ficklampan är trevligt och ljusstark, men varför har man placerat den så att den inte kan användas som fotolampa till kameran?

Betyg: 3

Sonim XP3

Här talar vi bastelefon för att ringa och skicka sms. Kalender finns, och de typiska hjälpredorna som miniräknare och timer, men ingen kamera. Liksom Samsung-telefonen finns det en ficklampa, men den är inte lika ljusstark. Man kan synka telefonen mot en dator, vilket kanske är oväntat med den funktionaliteten, men användbart. Bluetooth kan också nämnas i den korta listan över funktioner.

Betyg: 2

Telefoni&data:

Samsung B2700

I egenskap av 3G-telefon borde B2700 vinna överlägset i datafunktioner, men den bjuder på en del besvikelser. Skärmens storlek och telefonens minne gör att webbläsaren inte klarar annat än mobilanpassade webbsidor. E-postfunktionen fungerar däremot bra. En RSS-läsare finns också, men i övrigt är det snålt med datafunktioner. Som telefon finns det inget att invända mot B2700, och den har även kamera för videosamtal.

Betyg 3

Sonim XP3

En gsm-telefon med basfunktioner har man inte så höga förväntningar på när det gäller data, men Sonim har ändå ansträngt sig litet extra och bland annat installerat Opera Mini som webbläsare på telefonen. Ett klokt val. E-post hade varit trevligt, men saknas i XP3. SMS-inmatning fungerar litet annorlunda mot vad man är van vid från andra märken, men när man väl lärt sig är det faktiskt smidigare än vanligt. Ljudkvaliteten är god, och man kan få oanständigt hög volym i högtalarfunktionen.

Betyg 2

Användarupplevelse

Samsung B2700

Man kan sakna en del funktioner i Samsung B2700, men de som finns är väl uttänkta för friluftsmänniskor. Telefonen känns snabb i reaktionerna och knapparna är hyggligt sköna att trycka på. Telefonen känns mer nischad mot friluftsliv än Sonims telefon, och som sådan får den klart godkänt. Den funktion man saknar mest för friluftslivet är gps, men en gps hade nog inte gjort sig bra på den lilla skärmen hursomhelst.

Betyg: 4

Sonim XP3

Om Samsung B2700 känns som en friluftstelefon känns Sonim XP3 som en skogsarbetartelefon. Det märks att man tänkt en hel del på hur man kan anpassa telefonen för grovarbetare på bästa möjliga sätt. Knapparna är till exempel ordentligt åtskilda för att gå att använda med handskar, och man kan få rejäl volym på både ringsignal och högtalare för bullriga miljöer. Sonim XP3 är en hårt nischad telefon sett till funktionerna, men det den gör gör den bra.

Betyg: 4

Tålighet

Samsung B2700

Det viktigaste sist. Det man väntar sig att en tålig telefon ska klara är stötar, smuts och vatten. Vad gäller stötar behöver nog B2700 inte skämmas för sig, den känns rejält vadderad och saknar vassa hörn som kan tryckas in, gissningsvis klarar telefonen obegränsat antal fall mot hårt underlag från normal samtalshöjd utan att repas. Mjuplastytan ger nog bra smutsskydd också, men vattentätheten är det sämre ställt med. Telefonen klarar att vara ute i hällregn, men mer än så är det inte, tappar man den i vattnet dör den. Det är förvisso samma fuktskydd som alla andra tåliga telefoner på marknaden har. Innan Sonim XP3 dök upp, vill säga.

Betyg: 3

Sonim XP3

Sonim har den här gången tagit ifrån tåspetsarna för att göra en riktigt tålig telefon. Mjukplast, hårdplast och metallskelett ger telefonen ett skyddande kompositpansar som känns som om det skulle tåla vad som helst. Jämfört med övriga tåliga telefoner på marknaden, inklusive Sonims förra modell, ligger den här helt klart en klass över. Men framför allt är detta den första verkligt vattentäta mobilen på den svenska marknaden. Sonim garanterar att den tål att sänkas ned i vatten upp till en meters djup. Sonim ger också tre års total garanti på telefonen. Går den sönder, oavsett orsak, får du en ny.

Betyg: 5

VINNAREN

Sonim XP3 Enduro

Sonim XP3 är en hårdare nischad telefon än Samsung B2700, med färre funktioner. Bägge telefonerna är bra på det de utgör sig för att vara, men som sig bör i ett test av tåliga telefoner fälls avgörandet av att Sonim XP3 ligger i en klass för sig just när det gäller tåligheten. Listan över telefonens funktioner är kort, men så gör den inte heller bort sig i någon gren den ställer upp i.

Typ: 3G, gsm, edge

Mått: 115 x 52 x 18 mm

Vikt: 116 g

Skärm: 2,1 tum, 262 000 färger, 176x220 pixel

Skyddsklass: IP54

Pris: 1900 kr

Betyg:

Material&kvalitet: 4

Funktioner: 3

Telefoni&data: 3

Användarupplevelse: 4

Tålighet: 3

Totalbetyg: 17

Typ: GSM trippelband

Mått: 118,8 mm x 56,3 mm x 24,6 mm

Vikt: 162 g

Skärm: 1,8 tum, 65 000 färger, 128 x 160 pixel

Skyddsklass: IP57

Pris: 3400 kr

Betyg:

Material&kvalitet: 5

Funktioner: 2

Telefoni&data: 2

Användarupplevelse: 4

Tålighet: 5

Totalbetyg: 18