Deras tjänst ger eleverna schemat i mobilen

Daniel Lissner Östlund och Mikael Ohlsson hoppas kunna sälja sin tjänst schema i mobilen till alla svenska gymnasieskolor.

Högskolan kan vänta för killarna i företaget Mobilmobil. Deras skolprojekt i gymnasiet blev så framgångsrikt att de nu sysselsätter sig på heltid med att förse skolungdomar med scheman direkt i mobilen. Nu är målet att sälja in tjänsten till alla gymnasieskolor i Sverige.

Publicerad Senast uppdaterad

Mobilschema är en tjänst som ger skolelever möjlighet att få sina scheman levererade direkt till sina mobiltelefoner. Konceptet togs fram 2008 av en grupp gymnasieelever i samarbete med två skolor i Göteborg och nu vill företaget Mobilmobil lansera sin tjänst storskaligt. Idén bakom Mobilschema kom från 19-årige Daniel Lissner Östlund som aldrig kunde hålla reda på sitt schema under gymnasiet.

– Jag var en av dem som aldrig hade schema med mig till skolan. Jag tappade bort mina papper och blev sen till lektioner hela tiden. Sedan fick jag en avancerad miniräknare som man kunde programmera i, och provade att lägga in mitt schema i den för att alltid kunna ha det med mig, berättar Daniel.

Programmerade in schemat i miniräknare

Men den stora miniräknaren var klumpig att bära omkring på, och snart kom Daniel på idén att programmera in schemat i sin mobiltelefon istället. Han visade sin uppfinning för kompisen Mikael Ohlsson som blev eld och lågor.

– Jag tänkte direkt att det här är ju något man verkligen behöver. Vi bestämde oss för att använda tjänsten i UF, säger Mikael.

UF, som står för Ung Företagsamhet, är ett nationellt utbildningskoncept som låter gymnasieelever starta och driva eget företag under ett år med stöd från kontakter inom näringslivet. När året är slut kan deltagarna välja att avveckla sitt företag, men Daniel och Mikael bestämde sig för att gå vidare med Mobilmobil tillsammans med tillskottet Johannes Karlsson som har hand om företagets marknadsfrågor. I dag sköter Daniel programmeringen och läser ett par kurser på Chalmers som han har nytta av inom företaget. Mikael blev antagen till Handelshögskolan, men valde istället att arbeta heltid inom företaget som VD.

Var det ett svårt beslut att välja bort en plats på Handelshögskolan?

–Nej, många ungdomar tar ett sabbatsår, reser eller jobbar efter studenten. Vi bestämde oss för att satsa på företaget istället och kanske läsa längre fram, säger Mikael.

Under sitt engagemang i UF hann Mobilmobil komma i kontakt med företagsinkubatorn Iqube. De erbjuder unga företag stöd och hjälp att komma igång mot rätten att köpa upp en andel på upp till 15 procent av företaget. De antog Mobilmobil som nu sitter i inkubatorns lokaler tillsammans med ett antal andra företag. Alla entreprenörer är i ungefär samma sits, och Mikael berättar att det pratas jobb och byts tips både i korridorerna och i fikarummet. Med hjälp av Iqube ska killarna nu försöka sälja in Mobilschema till ett antal gymnasieskolor i Göteborgsområdet till att börja med.

Först ut är Hvitfeldska gymnasiet och Göteborgs Högre Samskola där tjänsten tagits fram och testats. På båda skolorna har responsen varit god. Eleverna uppskattar att enkelt kunna se vilka lektioner de har eller om några schemaändringar gjorts, och tjänsten ställer inga extra krav på lärare eller schemaläggare. Allt som krävs är en installation i skolans schemabas, och att varje elev laddar ner en applikation till sina mobiltelefoner. Alla scheman skickas till Mobilmobils server. Sedan loggar eleverna in och hämtar sina scheman via mobiltelefonens internetuppkoppling så ofta de vill. Skolan betalar en prenumerationsavgift som fastställs efter antalet elever. För eleverna kostar det bara ett par öre varje gång de vill uppdatera sitt schema.

Omfattas alla elever av tjänsten om det krävs internetuppkoppling i mobilen?

– Vi räknar med att ungefär 80 procent av alla elever har internetuppkoppling i mobilen. Vårt mål är förstås att alla ska ha tillgång till tjänsten, och därför utvecklar vi också en SMS-funktion som ett alternativ, säger Mikael.

Fler än 5 600 företag deltog i årets omgång av UF. I den stenhårda konkurrensen valdes Mobilmobil ut som vinnare av en rad priser, bland annat för bästa UF-företag och bästa tjänst. Så sent som i oktober tilldelades företaget Erik Johan Ljungbergs stipendium värt 10 000 kronor.

Vad betyder priserna för er?

–Det är jättekul och supermotiverande att få priser. Dels blir vi motiverade att jobba hårdare, dels skapar det ett förtroende för oss bland företag i branschen, så det känns jättebra, säger Mikael och får medhåll av Daniel.

–Det är klart att man tycker att sitt eget företag är jättebra, men det betyder väldigt mycket att få det bekräftat från någon utifrån, säger han.

Mobilschema har knappt hunnit komma ut på marknaden, men killarna i Mobilmobil smider redan nya planer inför framtiden. Förutom målsättningen att nå ut till en majoritet av landets gymnasieskolor har de börjat titta på nya tjänster.

Hur skulle ni kunna vidareutveckla er tjänst?

– Vi vet att det finns en efterfrågan från skolor att kunna skicka ut sms när lärarna är sjuka så att eleverna slipper åka till skolan i onödan. Vi funderar på att bygga en gemensam hemsida för alla skolor där det kan skötas. Men det viktigaste just nu är att satsa på de här tjänsterna som skolorna inte har i dag. Vi har inga konkurrenter, så vi vill komma ut med tjänsten så fort som möjligt, säger Mikael.

Har du något råd till andra unga som vill starta eget?

–Många ungdomar i dag tänker nog att man inte kan driva företag själv, utan att man ska vara anställd. Man ska våga prova. Jag tror att det finns gott om oupptäckta talanger som ingen har visat att det går att driva företag. Man lär sig mycket mer än det man hade tänkt sig att syssla med.

Så funkar Mobilschema:

  • Mobilschema ger lärare och elever möjlighet att se sina scheman i mobiltelefonen.
  • Tjänsten består av ett program som installeras i skolans vanliga schemahanteringsprogram och en applikation som användaren laddar ner i sin mobiltelefon.
  • Skolans scheman skickas automatiskt från skolan till Mobilmobils server.
  • Användaren loggar in på mobilapplikationen och laddar ner sitt schema.
  • Tjänsten kräver internetuppkoppling i mobilen.