Windows Phone 8-special, Del 1

Det här är Windows Phone 8

Plattorna, eller Tiles som Microsoft kallar det även på svenska, är hjärtat i Windows Phone. I och med Windows Phone 8 kan du exempelvis själva ändra storleken på dessa plattor i tre steg.
Även HTC har lanserat två Windows Phone 8-modeller: Windows Phone 8S by HTC (till vänster) och Windows Phone 8X by HTC (till höger. Telefonerna är de första signaturmodellerna från Microsoft. Ni hittar Mobils test av Windows Phone 8X by HTC här
Här är Samsungs Windows Phone 8-modell Ativ S. Ni kan läsa Mobils första intryck av Samsung Ativ S här.
Nokia har även lanserat lite billigare Windows Phone 8-mobilen Lumia 820.
Här följer ett gäng bilder som visar hur Windows Phone 8 ser ut.
Här ser vi Nokia Lumia 920, Nokias kommande flaggskeppsmodell med Windows Phone 8.
Här följer ett gäng bilder som visar hur Windows Phone 8 ser ut.

Windows Phone 8 är här och vi gör en djupdykning i systemet under hela veckan. Först ut är en titt på systemet i sig.

Publicerad Uppdaterad

Förra veckan avtäcktes Windows Phone 8 av Microsoft, vilket gör den här veckan ypperlig att ta en närmare titt på systemet. Under hela veckan kommer vi att testa lurarna och tillbehören samt gå på djupet kring de olika funktionerna som finns i Windows Phone 8.

Microsoft har varit närmast extremt beskyddande kring Windows Phone 8 fram till lanseringen den 29 oktober. Till skillnad från Windows 8, som funnits att ladda ner ett bra tag och som de flesta haft koll på sedan start har Windows Phone 8 hållits hyfsat hemligt. I somras presenterades systemet och dess funktioner, men utöver det har Microsoft varit tysta. Faktum är att de inte ens släppt utvecklarverktygen till mer än utvalda tillverkare förrän vid lanseringen i oktober bara för att vissa funktioner inte skulle läcka ut till allmänheten.

Nu är dock systemet här och vi har hunnit använda det några veckor för att bekanta oss med det som i vissa situationer kallas för det tredje ekosystemet (givetvis med Android och Ios som de två första).

Windows Phone 8 – Översikt

När Windows Phone 7 lanserades under 2010 var det uttalat som en förhandsversion. Språkstödet för svenska var sådär, milt uttryckt, Xbox-tjänsten fanns inte i Sverige, webbläsaren ville inte visa adressfältet alla gånger och så vidare. 

Sjuan uppdaterades året därpå till 7.5, nu med fullt språkstöd och många av de irriterande smådetaljerna avlägsnade. Fortfarande var dock stödet bland både app-utvecklare och köpare ganska svagt och Windows Phone tog endast ett par procent av världsmarknaden för mobila operativsystem.

Tidigare i år utannonserades Windows Phone 8, med en hel drös nya funktioner på ytan och ett helt nytt system i botten. I och med version åtta ska de flesta egenheter som funnits tidigare vara åtgärdade och nu ska systemet vara redo för en bredare marknad.

Levande plattor

Om du inte haft koll på Windows Phone tidigare kan systemet kännas väldigt ovant till en början. Microsoft har medvetet valt att göra systemet för att det ska skilja sig rejält från Ios och Android. Det annorlunda utseendet har dock inte gjorts enbart för att vara annorlunda, utan det finns en poäng med det hela.

Alla ikoner och knappar har designats med vägskyltar och skyltning på exempelvis flygplatser eller tågstationer i åtanke. Meningen är att du mer eller mindre ska kunna navigera runt enbart baserat på ikonerna utan att behöva läsa alltför mycket. Samtidigt känns det lite dumt att ett system som bygger så pass mycket på tydlighet och kontrastfärger har valt att visa vissa dialogrutor i varningsfärgen rött. När telefonen exempelvis talar om för oss att operatörsinställningarna för surf installerats står detta skrivet i rött, vilket automatiskt gör att vi tror att något gått fel under installationen, tills vi faktiskt läst hela texten på skärmen. Den färgen baseras på vilken färg du valt som accentfärg för systemet, det vill säga vilken återkommande färg som används i gränssnittet för olika element. Har du valt en gul accentfärg blir således sådana texter gula, men helt och hållet genomtänkt känns det inte.

Hjärtat i det hela är plattorna, eller Tiles som Microsoft kallar det även på svenska. Dessa utgör din startskärm och kan beskrivas som en korsning mellan vanliga ikoner, widgetar och en hel del extra information. I Windows Phone 8 kan du själv ändra storleken på dessa plattor i tre olika steg. Detta för att du enklare ska kunna anpassa dem efter eget behov och samtidigt kunna få plats med lite mer på skärmen. Oavsett storlek är dessa plattor till för att snabbt ge dig information, oavsett om plattan är kopplad till en specifik app eller om du exempelvis lagt ut en vän som separat platta.

Plattorna används för att visa senaste statusuppdateringarna, foton, nyinkomna mejl och så vidare för att du snabbt ska få en översikt och kunna återgå till det du höll på med. På ett sätt kan man alltså säga att Microsoft vill att du ska använda telefonen mindre än tidigare.

Brett

Gränssnittet i sig är även det väldigt annorlunda mot de andra systemen, även om vi bortser från de färgglada plattorna.  Nästan alla appar är anpassade för att svepas i sidled. Exempelvis går du mellan inkorgen, olästa brev, stjärnmärkta brev och så vidare i mejlappen genom att svepa åt antingen höger eller vänster. Systemet har byggts på det här sättet för att du inte ska behöva hoppa runt alltför mycket i menyträd och liknande, utan så att säga få allt närmare ytan.

Windows Store och applistan

På samma sätt kan systemet i sig upplevas lite grunt, eftersom du sällan har några djupare inställningsmenyer att ta dig igenom. Om du baserar din känsla av kontroll på att gräva i menyer är inte det här systemet för dig, utan Windows Phone går mer på linjen att systemet sköter om de flesta bakomliggande inställningarna åt dig så att du kan koncentrera dig på annat.

Fortsätt kolla in Mobil.se under veckan för en djupare koll på hela Windows Phone 8 och tester på några av de hetaste telefonerna som kommer med systemet.