Samsung och Sony

Det tjänar du på att förboka Galaxy S9 och Xperia XZ2

Vi har gått igenom vad du kan ha att vinna på att förboka Samsung Galaxy S9 eller Sony Xperia XZ2.

Publicerad Uppdaterad

Av de mobiler som lanserades på Mobile World Congress i veckan är Samsung Galaxy S9 och S9 Plus först ut att börja säljas den 16 mars, följt av Sony Xperia XZ2 och XZ2 Compact som kommer i butik i början av april. Alla fyra mobilerna går att förboka redan nu, och tillverkarna och återförsäljarna har lite olika sätt att försöka få oss konsumenter att beställa telefonerna redan nu.

Samsung Galaxy S9/S9 Plus

Det främsta argumentet Samsung använder för att få dig att förbeställa S9 eller S9 Plus är att få telefonen före alla andra (utom alla andra som också förbokar då). Officiell säljstart för Galaxy S9 är den 16 mars, men när vi letar runt bland återförsäljare verkar det vara ett allmänt erbjudande att de som förbokar telefonerna nu kan få leverans redan den 8 mars.

Ett par av operatörerna har bättrat på erbjudandet med fri frakt hem till dörren (i stället för ditt paketombud) för att ytterligare bättra på känslan av att få telefonen först. Vi hittar varianter på detta hos både Tele2 och Telenor.

Telia skickar med ett skärmskydd (värde 179 kronor) på köpet, och flera mobiloperatörer har inbyteskampanjer där du kan lämna in din gamla mobil och få rabatt på din nya. Detta gäller inte bara S9, men hos Halebop och Tre får du ytterligare 1200 kronors rabatt utöver inbytesvärdet för din gamla mobil om du förbokar Galaxy S9 eller S9 Plus. Du är alltså garanterad minst 1200 kronors rabatt om du lämnar in en äldre mobil.

Sony Xperia XZ2/XZ2 Compact

Sony brukar slänga med något mobiltillbehör ur sitt sortiment i potten för de som förbokar deras toppmodeller, och så är fallet även denna gång. Den som förbokar XZ2 kan hos de flesta operatörer och mobilbutiker få headsetet Sony WF-1000X på köpet. Det är ett par helt trådlösa Bluetooth-snäckor med aktiv brusreducering med listpris 2700 kronor, och du kan läsa vad vi tyckte om dem i vårt jämförande test av trådlösa öronsnäckor.

Till den billigare XZ2 Compact kan man i stället få Bluetooth-högtalaren XB30 (som vi inte har testat och inte kan uttala oss om) på köpet om man förbeställer. Sony anger ett listpris på denna på 2000 kronor.

Det undantag vi hittat från ovan är Telia, som av någon anledning skickar med headsetet WF-1000X även med den billigare XZ2 Compact. Så är det just den kombinationen av telefon och headset du är ute efter är det ett mycket prisvärt erbjudande.