https://www.mobil.se/nyheter/sony-xperia-xz2-och-xz2-compact-lanserade
564865
Nyheter
MWC 2018

Sony Xperia XZ2 och XZ2 Compact lanserade

● BILDSPEL
Med en ny formgivning, bättre kamera samt vibrationer som ska göra telefonen mer personligt anpassad ska nya mobilerna locka lite extra.

Sony lanserar två nya flaggskepp på Mobile World Congress och vi har känt på båda de två nya telefonerna. Det handlar om XZ2 och XZ2 Compact, två riktiga flaggskeppsmobiler, båda med Qualcomms senaste systemchipp Snapdragon 845. Man kan förundras över att Sony fortfarande får husera så ensamma i klassen flaggskepp i lite mer smidigt format och med Sony Xperia XZ2 Compact tar man det nu populära avlånga skärmformatet 18:9 till även den här kategorin, vilket gör att man får större skärm, men ändå fortfarande i ett smidigt format. Givetvis har även storebror XZ2 en skärm i 18:9 format med mindre kanter runt om.

Ny formgivning och trådlös laddning

Om vi börjar att titta på toppmodellen Sony Xperia XZ2 är formgivningen en av de stora nyheterna, kanske för att Sony fått lite kritik för att man gjort ganska begränsade förändringar de senaste åren. Nu har man anammat formspråket man kallar Ambient Flow vilket innebär att telefonerna är lite kupade på baksidan och därför känns mer naturliga i handen samt att man samtidigt får plats med komponenter i mitten och på köpet kan göra kanterna lite tunnare.  Som tidigare är telefonen damm- och vattentålig.

Med sitt glas på både fram och baksida ger XZ2 ett nytt, fräscht utseende, samtidigt som man känner igen Sony-drag i såväl formgivningsdetaljer som färgval. Glaset och färgerna gör, framförallt på den rosa och gröna versionen, att baksidan kan skifta i kulör beroende på vilket ljus omgivningen har. En trevlig nyhet är att XZ2 har stöd för trådlös laddning och samtidigt som telefonen släpps i butik den 7 april ska Sonys egna trådlösa laddare finnas tillgänglig även den.

Vibrationer utöver det du ser och hör

Sony har varit duktiga på såväl kamera, som skärm och ljud i sina mobiler, men nu, med Sony Xperia XZ2 lägger man till ytterligare en dimension, närmare bestämt känslan av vibrationer. Att telefonen kan vibrera kan så klart verka självklart, men här handlar det om mer utvecklade vibrationer med inspiration hämtad från handkontrollen i Playstation. Du kan alltså välja att få vibrationer som förstärker upplevelsen i olika appar, om det nu är spel, vibrationer anpassade till musiken du spelar upp eller vibrationer som förstärker upplevelsen i en film, allt baserat på ljudet som spelas upp samtidigt. När du ändrar volymen på telefonen får du nu även upp ett reglage för att justera vibrationerna associerade med ljudet. Som en bieffekt av det här och att telefonen är utrustad med en utvecklade, kraftfullare vibrationsmotor med en större rörlig del som flyttar sig, ska det även bli enklare att känna ett samtal när telefonen ligger på ljudlöst i fickan.

Förbättrad kamera med 3D-selfies

Med vibrationerna avklarade har dock Sony inte glömt kameran, skärmen, eller för den skull prestanda eller 3D-skanningen man lanserade förra året. Systemchippet som används är som sagt Qualcomms Snapdragon 845 och Sony slår sig särskilt för bröstet när det gäller det samarbete och extra goda relationer de säger sig ha med Qualcomm. En effekt av det ska bland annat vara att bildprocessorn för de nya telefonerna gjorts om från grunden, vilket ska göra att bildkvalitén generellt blir bättre från kameran och att man framförallt får bättre brusreducering och förbättrad färgåtergivning.

Förra året introducerade Sony sin Motion Eye-kamera med 3D-skanning och superslowmotion och den har nu fått ytterligare funktioner som kommer Sony Xperia XZ2 till del. En sådan sak är möjligheten att filma i 4K HDR, vilket är en avancerad sak för en avancerad kamera och därmed än mer särskiljande när det nu går att göra med en mobiltelefon. Här är Sony alltså långt framme. Stödet för uppspelning är inte helt spritt ännu så även om filmerna så klart går att spela upp på mobilen och säkert även på en tv med stöd för 4K HDR, så kan man nog inte räkna med att filmerna säkert går att spela upp på till exempel datorn.

Funktionen för att 3D-skanna fungerar nu även med selfiekameran. Det ska framförallt göra det enklare att komma igång utan hjälp av en kompis, men för bäst resultat ska man nog fortfarande ta hjälp för att få en fullständig skanning av sitt huvud. 3D-modellen kan som tidigare användas för att skapa animerade avatarer och kan då sättas i olika underhållande situationer.

Bättre 3D-stöd och bättre kvalitet

I samband med lanseringen av Sony Xperia XZ släpper Facebook stöd för att visa just den här typen av 3D-bilder på samma sätt som man tidigare lagt in stöd för att se till exempel 360-biler direkt i Facebook-appen.

Samtidigt har Sony även gjort det möjligt att få bättre detaljrikedom på dina 3D-skanningar. Om du aktivt väljer det kan du låta skanningen du gjort laddas upp till en molntjänst som förbättrar upplösningen. På ungefär 30 minuter kan servrarna i molnet då bearbeta informationen (du får en notis när allt är klart) och förbättra detaljrikedomen från 50 000 polygoner i modellen till 500 000, vilket märks i detaljrikedomen, särskilt när man tittar nära. Samtidigt går upplösningen på modellerna från full HD till 4K, en klar förbättring alltså.

Skärmen i Xperia XZ2 är på 5,7 tum och nu har vi fått det nya mer långsmala formatet 18:9 som ger tunnare kanter och mer skärmyta i ett relativt smidigt format.

Släpper även en Xperia XZ2 Compact

När nu Sony släpper sitt flaggskepp kommer det även i en mindre modell med liknande funktioner och prestanda. I Sony Xperia XZ2 Compact får vi en skärm på 5 tum och samtidigt vattentålighet och prestanda som i den större modellen. De är alltså snarlika, men i Compact-modellen finns en baksida i plast istället för i glas och vi blir utan vibrationsfunktionerna och den trådlösa laddningen. I övrigt är det dock en flaggskeppsmodell, nu dessutom med 64 GB internt lagringsutrymme.

Pris och säljstart

Båda telefonerna kommer redan nu till förbokning och säljstarten är planerad till den 6 april. Priset på Xperia XZ2 ska då bli 7990 kronor och för den mindre Xperia XZ2 Compact 5990 kronor.