Traditionellt har mobiltillverkare tagit fram telefoner och hoppats på att så många som möjligt köper den. Nykomlingarna Jolla och Ubuntu, två företag med egna mobila plattformar, har valt att göra tvärtom och testa efterfrågan innan telefonen kommer till.
Det var i maj som Jolla inledde en nätkampanj där alla som var intresserade av det nya märket fick chansen att förbeställa en Jolla-telefon. I slutet av augusti meddelade stolta Jolla, som utvecklat det mobila operativsystemet Sailfish os, att alla enheter i mobiltillverkarens första produktionsomgång sålt slut. Beställningarna kom från totalt 136 olika länder. Leveransen har nu mer eller mindre bekräftats till slutet av året. En till produktionsomgång sker under hösten, på precis samma sätt: Intresserade köpare kan förhandsboka en telefon via Jollas hemsida.
Utöver förköp har Jolla även valt att involvera användarna i utvecklingsprocessen. De som beställer får möjlighet att påverka telefonens slutgiltiga design och användarupplevelse. Redan när finska operatören dna meddelade i juni att operatören skulle bli den första att erbjuda Jolla-telefoner berättade de att man förmedlat kundernas önskemål och återkoppling till Jollas utvecklingsavdelning.
Jollas första telefon heter ... just det, Jolla.
Annons
Jollas grepp: Luren i din hand
Annons
Genom förhandsbeställningar gör Jolla tre viktiga saker: Intäkterna från förhandsbeställningar används som fortsatt finansiering av projektet, företaget kommer i direkt kontakt med sina kunder och köparna ges möjlighet att påverka telefonens utseende.
– Vi vill att Jolla ska vara en rörelse. Vi vill involvera fans redan i ett tidigt stadium. Fans ser till att göra det möjligt att telefonen blir tillgänglig, och fansen kommer vara de första att få sina telefoner, sa Jollas Antti Saarnio till Digitoday innan förhandsbeställningskampanjen inleddes.
Som ett led i att få ut sin första lur på marknaden utsåg Jolla Tomi Pienimäki, med gedigen industriell erfarenhet, till ny vd för bolaget i maj.
– Jag vill […] säkerställa att vårt team helt och hållet kan fokusera på den viktigaste uppgiften: att ta vår första enhet till marknaden i år, sade Tomi Pienimäki i en kommentar till hans tillträde som vd.
Tidigare vd och en av grundarna Marc Dillon blev då istället Head of Software Development med ett större fokus på vidareutvecklingen av Sailfish os.
Hur många telefoner är i produktion idag?
– Vi avslöjar inte det exakta antalet enheter i första kullen men man kan säga att storleken på en produktionsomgång för en tillverkare i vår storlek brukar uppgå till cirka 50 000 enheter, säger Kirsi Varkemaa, kommunikationsansvarig på Jolla, till Mobil.
Siffran innefattar beställningar via Jollas webbsida och via andra utvalda försäljningskanaler inklusive finska operatören dna, säger Kirsi Varkemaa. Om telefonen kommer att säljas av någon svensk operatör är oklart i dagsläget, men förhandlingar pågår i olika länder, säger Kirsi.
Jolla drivs med operativsystemet Sailfish OS.
Utöver framtida köpares beställningar har Jolla säkerställt en annan viktig sak för att säkra sin framtid, nämligen försäljning via operatörskanaler – i dag bara en operatör dock – och via avtal på den snabbast växande smartphonemarknaden Kina med D.Phone Group, en av Kinas största återförsäljare med 2 000 butiker.
Ubuntu: Skriv en blank check
Ett annat företag som valt att vända sig till framtida användare för att finansiera sin första telefon är Canonical, som även de tagit fram ett eget mobilt operativsystem. Till skillnad från Jollas Sailfish os kan Ubuntu Touch OS användas i andra tillverkares mobiltelefoner redan idag, exempelvis i Google Nexus. Canonical har också en befintlig affär då Ubuntu som operativsystem för dator redan används i många datorer, bland annat hp-datorer. Det som Canonical ville samla in pengar till var första luren under eget varumärke.
Ubuntu Edge, första luren under eget varumärke för Canonical.
För att göra detta satte Canonical i maj igång en crowdsourcingkampanj via plattformen Indiegogo. Genom att be intressenter att bidra med pengar vill Canonical samla in 32 miljoner dollar. Summan kan kännas hisnande stor, men den motsvarar egentligen ungefär vad Jolla kommer att få in genom förhandsbeställningarna av Jolla-telefoner. Det är paketeringen av hela crowdsourcinggreppet som är annorlunda; medan Jolla vänder sig till inp>
Canonicals kampanj blev framgångsrik på många sätt, exempelvis har det aldrig tidigare samlats in så mycket pengar via crowdsourcing: närmare 12,8 miljoner dollar. Men den nådde inte målet. Konsekvensen är att Canonical flyttar fram planen om att producera en egen lur för att istället fokusera på att göra sitt os tillgängligt till fler telefoner.
En till skiss som visar Ubuntu Edge.
Två olika strategier
»Luren i handen« gentemot »Blank check« är två strategier som även etablerade aktörer använt, med ungefär samma utfall, i synnerhet Apple och Nokia. Oavsett vad man tycker om de olika operativsystemen och telefonerna som drivs av dessa, så har tillgängligheten på företagens respektive telefoner nog spelat en stor roll för deras olika framgångar senaste åren.
Apple har alltid haft ett klart lanseringsdatum när företaget visat upp nya enheter. Och ett datum som dessutom ligger mycket nära själva presentationen.
I Nokias fall, sedan mobiltillverkaren valde Windows Phone som os, har det oftast varit tvärtom. De nya telefonerna har visats, men ofta med en vag anvisning till något framtida lanseringsdatum, i form av »under andra kvartalet« eller »i Europa«. Oavsett hur stort intresset har varit för vissa av Nokias telefoner så har osäkerheten kring lanseringen säkert bidragit till att potentiella kunder valt andra telefoner. Telefoner som faktiskt gick att få tag i. Man kan inte låta en potentiell kund vänta hur länge som helst.
Dock: Jolla har inte levererat sin första telefon ännu.
Jolla
Jolla startades i mars 2011 av Nokia-avhoppare efter att den finska jätten valde att döda Meego-projektet för att istället satsa på Windows Phone. Det finska ordet jolla betyder som man kanske kan gissa jolle, och den lilla snabbrörliga båten kan tolkas som en känga till Nokias tidigare vd Stephen Elops ödesdigra Burning platform-memo.
De lyckades på kort tid få in 200 miljoner euro i kapital för att kunna skapa och lansera sitt nya operativsystem Sailfish OS för telefoner, men även för surfplattor, teveapparater och andra uppkopplade enheter. Sailfish bygger på det Linuxbaserade systemet Mer, vilket är baserat på Nokias tidigare Meego-projekt. Redan i november 2012 presenterades det nya operativsystemet Sailfish OS.
Canonical
Canonical grundades år 2004 av Mark Shuttleworth. Hans vision var att skapa en gratis mjukvaruplattform baserad på öppen källkod som kunde konkurrera med de mer etablerade plattformarna. Idag har företaget 500 anställda i cirka 30 länder. Canonical står bakom Linux-projektet Ubuntu. Namnet betyder »Jag är den jag är eftersom vi är de vi alla är«. Den första versionen av Ubuntu, 4.10, även kallad »Warty Warthog«, lanserades i oktober 2004. Under senare år har Ubuntu jobbat med att ta fram versioner som fungerar på mobila enheter, Ubuntu Touch OS och Ubuntu för Android.
Specifikationer Jolla
Tillverkare: Jolla
Operativsystem: Sailfish OS
Appar: Systemspecifika, Android, html 5
Skärm: 4,5 tum, högupplöst
Processor: Dubbelkärnig
Knappfri skärm
Stöd för LTE/4G: Ja
Lagringsminne: 16 gigabyte
Kamera: 8 megapixel
Stöd för mikro-sd: Ja
Ingång för mikro-usb: Ja
Språk: Många
Utbytbart batteri
Pris: Cirka 3 500 kronor
Unikt med Jolla
Utbytbart skal med 8-megapixelkamera och andra hårdvarukomponenter.
Byts skalet ut anpassas telefonens hela gränssnitt till det.
Skärminteraktion: Kombinerar gester, pekningar och ljud.
Tredjepartstjänster kan integreras direkt i OS:et.
Varje inställning kan bli en favorit på startskärmen.
Specifikationer Ubuntu Edge
Tillverkare: Canonical
Operativsystem: Ubuntu Touch OS, Android
Appar: Systemspecifika, html 5
Skärm: 4,5 tum med 720 × 1280 pixel
Processor: Snabbaste flerkärniga som finns vid produktion
Stöd för LTE/4G: Ja
Lagringsminne: 128 gigabyte
Ram-minne: 4 gigabyte
Kamera: 8 megapixel
Batteri: Silicon anode lithium ion
Ingång för mikro-usb: Ja
Språk: Engelska
Pris: Cirka 4 500 kronor
Unikt med Ubuntu Edge
Gränssnitt: Svepgestbaserat, låter en svepa från alla håll.
Användaren kan ha flera konton.
Kopplar man ihop telefonen med mus, tangentbord eller skärm kan telefonen användas som en dator.
Sök: Man får upp resultat från såväl telefonen som webben.