Sedan Apple släppte restriktionerna för gps-program har Iphone fått ett riktigt intressant utbud av program som använder positionering och den stora pekskärmen gör mobilen intressant som bilnavigator. De etablerade märkena är med på banan och vi har jämfört Iphoneprogrammen från Tomtom och Navigon.
Gränssnitt och inmatning
Tomtom
Annons
Tomtom har anpassat sin huvudmeny för mobilen och den består av en lista i en kolumn istället för ett rutnät av ikoner. Inmatningen använder mobilens vanliga skärmtangentbord, så man känner sig hemma även om det samtidigt innebär att finesser från navigatorvärlden - som att bokstäver som inte passar in på platser databasen döljs - uteblir. Växlingen mellan menyerna sker med en snyggt flytande animation, men programmet dras med en del fördröjningar. Det tar till exempel någon sekund från att man klickar på menyvalet för att mata in en adress till att sökrutan visas. Tomtom för iPhone är enkelt och avskalat, så alla inställningar går att nå med två eller tre klick.
Annons
Navigon
Navigon håller fast vid sitt vanliga menytema i grått och svart även på Iphone. Huvudmenyn består av fyra stora knappar som leder till adressinmatning, intressepunkter, hemadress och kartvy. Längst ned på skärmen finns fem ikoner med genvägar till ytterligare funktioner som favoriter, telefonbok och inställningar. Navigon fungerar bäst med mobilen i horisontellt läge. Då utnyttjas skärmytan bäst. I stående läge trycks ikonerna ihop för att rymmas på bredden och blir ganska små.
Kartvy
Tomtom
Kartan hos Tomtom är väldigt enkel och tydlig. Det går snabbt att bläddra och multitouch-zoomen fungerar på samma sätt som i andra Iphone-program. När Tomtom startar visas kartan i ett 3D-läge som vrids efter körriktningen. Ett tryck på kartan öppnar huvudmenyn och från den kan man välja "Bläddra på kartan" för att leta upp platser grafiskt. 2D-läget är tydligt med lagom stora typsnitt och konturer av byggnader, men det kan bli rörigt när många intressepunkter, till exempel bensinstationer, visas samtidigt. Ett tryck "i"-symbolen i högra hörnet öppnar en meny där man kan konfigurera kartvisningen, så problemet är lätt avhjälpt.
Navigon
2D-kartan hos Navigon känns väldigt plottrig med olika textstorlekar och ikoner blandade. Inzoomat till gatunivå går det ändå bra att orientera sig, men tittar man på hela stadsdelar blir det rörigt. 3D-vyn och navigationsläget är betydligt bättre. Ikonerna med loggor för olika bensinstationer och restaurangkedjor gör det lätt att koppla kartbilden till verkligheten och färgvalet och de visuella effekterna gör att programmet är riktigt snyggt att titta på. Det handlar inte om 3D med höjdkurvor och liknande, men ikonerna är skuggade och textöverläggen är halvtransparenta vilket ger ett djup i bilden.
Sökfunktioner
Tomtom
Alternativet "Navigera till" på huvudmenyn öppnar sökfunktionerna. Överst på listan finns knappen "Hem" som väljer en egendefinierad hemadress och sedan finns möjlighet att söka på bland annat adresser, postnummer, intressepunkter och adresser från telefonboken. Det är smidigt att återanvända tidigare sökresultat via alternativet "Tidigare destination". Rubrikerna kan vara förvillande ibland - exempelvis när man väljer att söka på postnummer frågar Tomtom efter stad. Struntar man rubriken och matar in ett postnummer så fungerar dock sökfunktionen utmärkt.
Navigon
Sökfunktionerna nås visa huvudmenyn och består av två alternativ - sök adress eller sök intressepunkt. Det finns dock fler sätt att söka. Det går till exempel bra att mata in ett postnummer i fältet för ortsnamn. När man söker efter intressepunkter finns snabbvalsknappar för bränsle, parkering och restauranger. Vill man istället söka i hela databasen kan man först avgränsa sig genom att välja att söka på en viss ort, i ett helt land eller "i närheten". Sökfunktionerna är överlag snabba, men ibland uppstår fördröjningar på en eller två sekunder - när och var verkar helt slumpmässigt.
Röster och instruktioner
Tomtom
Både vägvisningen och röstinstruktionerna fungerar precis som i Tomtoms fristående enheter. Instruktionerna kommer vid rätt tidpunkter och är enkla och tydliga. Däremot finns ingen talsyntes, så för att få reda på namnet på gator och skyltar måste man flytta blicken till skärmen. Färdvägen visas med ett rejält färgat streck och programmet zoomar till en bra upplösning beroende på avståndet till nästa manöver.
Navigon
Navigons program är riktigt vasst - både när det gäller visuella och talade instruktioner. 3D-vyn visar färdvägen som en orange linje och nästa manöver visas som en ganska väl tilltagen ikon nere i vänstra hörnet. Textfälten med tid och avstånd kunde med fördel ha större typsnitt, men kontrasten mellan text och bakgrundsfärg är bra. Navigon för Iphone har en talsyntes som läser upp namn på gator och skyltar. Även om uttalet inte alltid är perfekt är det en riktigt bra funktion som annars är förbehållen toppmodellerna bland de fristående navigatorerna.
Övrigt
Tomtom
Tomtom var ganska sent ute med att leverera TMC-mottagare till sina navigatorer och har under många år skickat ut trafikinformation till sina enheter via mobilnätet. Därför är det lite förvånande att de uppkopplade funktionerna lyser med sin frånvaro i Iphoneprogrammet. Trafikinformation saknas liksom väder och annan realtidsinformation. Däremot finns varning för fartkameror och en liten ikon som aviserar gällande hastighetsbegränsning.
Navigon
Navigon har stöd för trafikinformation. Någon TMC-mottagare finns naturligtvis inte i Iphone, så informationen laddas ned via mobilnätet. Händelser visas som ikoner på kartan - inte bara som utropstecken, utan tydliga symboler för olycka, bilkö, avsmalnande väg etc. Via inställningarna kan man välja hur programmet ska hantera varningar - till exempel genom att lägga om rutter automatiskt. Ett irritationsmoment är att programmet startar oerhört långsamt. Skulle man råka trycka på menyknappen, eller om mobilen ringer, tar det 15 - 20 sekunder att starta programmet igen på en Iphone 3G.
_image_
Vinnaren: Navigon
Navigon tar hem denna gps-duell med ganska god marginal. Trafikinformationen och talsyntesen är de båda tunga funktionerna som finns hos Navigon, men som saknas hos Tomtom. När det gäller kartvyer och gränssnitt känns Navigons program lite lyxigare, men det får man betala för genom den långa starttiden. Navigons Iphoneprogram har det mesta som finns i en fristående navigator, medan det för Tomtom återstår en bit innan alla funktioner finns på plats.
Tomtom
Typ: Navigatorprogram
Utrymmeskrav: Ca 1,5 GByte
Pris: Norden: 489 kr, Västeuropa 699 kr
Betyg
Gränssnitt och inmatning: 6
Kartvy: 7
Sökfunktioner: 6
Röster och instruktioner: 7
Övrigt: 5
Totalt: 31
Navigon Mobile Navigator
Typ: Navigatorprogram
Utrymmeskrav: Ca 1,8 Gbyte
Pris: Norden 659 kr, Västeuropa 949 kr
Betyg
Gränssnitt och inmatning: 6
Kartvy: 7
Sökfunktioner: 6
Röster och instruktioner: 8
Övrigt: 8
Totalt: 35
Tomtom har inte direkt skämt bort sina kunder med bra navigatorfästen, men bilmonteringssatsen för iPhone är en riktigt lyckad produkt. Till skillnad från fästena till Tomtoms serier Go eller One så är iPhonehållaren aktiv så att man slipper koppla in sladdarna för sig. Fästet ger mobilen ström, en förstärkt gps-signal och har även en inbyggd högtalare och ett 3,5-millimetersuttag - om man vill ansluta sin iPhone till bilstereons aux-ingång. Fästet går att vrida enkelt för att växla mellan stående och liggande bildformat. Tomtom Car Kit är en utmärkt hållare, men priset är väl högt.
Typ: Aktiv bilhållare med gps
Anslutningar: 30-polig Apple-kontakt för mobil och 3,5-millimetersanslutning för ljud