En coach som visar rätt väg

Mobiltelefonen kan fungera som din bästa träningskompis. Den analyserar dina framsteg och gör träningen både roligare och mer effektiv. Här får du veta hur det går till.

Publicerad Senast uppdaterad

Så här års brukar nyårslöftena leva farligt. Efter de första veckornas entusiasm börjar kanske den där återkommande löprundan eller promenaden kännas mer tråkig än man kan stå ut med. Man kanske också frågar sig om man gör några egentliga framsteg. Att byta runda skulle visserligen ge variation men man vill ju helst veta hur lång en ny runda är och kanske också försäkra sig om att man håller samma tempo som tidigare.

Det är i sådana här situationer som man kan mobilen bidra till förnyad träningslust och hjälpa till att sparka ut den där lilla latmasken som objuden flyttat in i din hjärna. Tekniska hjälpmedel kan givetvis bara underlätta träningen till en viss grad. Att ansträngas och svettas är en del av träningen som är omöjlig att komma ifrån om man vill uppnå resultat. Men genom att använda mobilen när man planerar, genomför och utvärderar träningspassen kan göra själva tränandet både roliga och effektivare.

Gps frivilligt

Det ska slås fast från början att det inte alls är nödvändigt att ha en gps för att ta hjälp av mobilen när man tränar. Om man utgår från den allra enklaste varianten av träning med hjälp av mobilen tar man hjälp av det stoppur som finns i en del modeller. Men att bara få en exakt tid för sin träningsrunda är lite väl simpelt och gör inte det hela speciellt mycket roligare. Det finns ett antal program som i större eller mindre utsträckning gör den enklare att planera hur mycket man ska träna och i efterhand få en sammanställning på hur mycket man har tränat. Men roligare än så blir det sällan eftersom man inte får några konkreta mätningar av de egna prestationerna.

Undantaget är de få telefoner som har stegräkningsfunktion inbyggd, där finns ett sätt att mäta prestationen utan att ta hjälp av de gps-satelliter som svävar ovanför våra huvuden. Men tillförlitligheten hos dessa är inte alltid fullständig och dessutom gör de inte mer än att räkna antalet steg, vilket i bästa fall omvandlas till en korrekt mätning av den distans som man har avverkat.

Vill man utnyttja mobilen maximalt för olika typer av konditionsträning måste man använda sig av gps i någon form. Om den är inbyggd i telefon eller om man har en separat gps-mottagare spelar mindre roll för slutresultatet. Det är hela är mer eller mindre en smaksak vilket man föredrar att använda men för tillförlitligheten och användningsmöjligheterna spelar det mindre roll.

Om man står i valet och kvalet mellan att köpa en mobil med inbyggd gps, att skaffa en fristående gps-mottagare till den mobil man redan har eller kanske funderar på att köpa ny mobil och en separat gps till den samtidigt är det några saker som bör få fälla avgörandet. Förutom att fundera rent allmänt på vilken mobil man vill ha bör man dels fundera på om man kan tänka sig att ha med sig två prylar istället för en på träningsrundan. Dels bör man fundera på hur viktigt det är med batteritider.

Om man inte har möjlighet att ladda som mobil ofta kanske inte mobil med inbyggd gps är det bästa alternativet eftersom den laddar ur batteriet snabbare än om man har en gps som har ett eget batteri och som kommunicerar med mobilen via bluetooth. Förutom dessa båda alternativ finns också en speciell typ av gps som säljs av Sony Ericsson. Det är ett kombinerat headset och gps-mottagare som kopplas till mobilen med en sladd. Den är varken helt fristående eller inbyggd men använder sig av mobilens batteri som strömkälla och har därmed negativ inverkan på mobilens laddningsbehov.

Om man även ska använda mobilen i bilen för att ta sig till och från joggingsspåret, vilket möjligen kan anses lite kontraproduktivt av vissa, så kan det finnas ytterligare fördelar med en bluetooth-gps, nämligen att man kan placera telefonen på ett ställe och gps:en på ett annat. Man kan med andra ord se till att gps-mottagaren har fri sikt uppåt utan att hindras av bilens tak samtidigt som man har mobilen inom bekvämt räckhåll.

En annan sak som man kanske frågar sig är om man behöver en smartphone för att kunna ha verklig nytta av mobilen när man tränar. Svaret på den frågan är att det kan underlätta men att det absolut inte är ett måste. Främst tack vare ett gratisprogram från Wayfinder kan de flesta telefoner tillsammans med en gps ge en bra bild av genomförda träningspass. Mer om det och andra program hittar du i rutan här intill. Har man en smartphone har man dock ofta fördel av att det finns ett antal program att välja på som kan vara mer eller mindre specialinriktade på olika typer av träning och ge olika typer av information efteråt och hjälp inför träningspassen.

Räkna dina steg

Den sista frågan som kan vara värt att fundera på när det gäller mobilen som träningsredskap är möjligheterna att använda den som stegräknare. Allt fler telefoner får idag olika typer av rörelsesensor. Ofta används dessa bara för att känna av hur man håller telefoner eller för att styra olika funktioner, så som musikspelaren eller spel. Men i vissa fall kan den också användas som stegräknare.

Sony Ericsson W580 har ett speciellt träningsprogram förinstallerat och några Nokia-modeller har också stegräknare. I alla dessa fall är det viktigt att det hela bygger på att telefonen känner av rörelser som är karakteristiska för en person som går. Därför fungerar det bäst om man har telefon fäst i ett bälte om midjan eller liggande i fickan om inte fickorna är för stora. Att hålla den i handen eller ha den liggande i en väska kan ibland ge helt felaktiga resultat.

Förutom att mobilen räknar rätt när antalet steg ska summeras gäller det också att den avverkade sträckan blir rätt. Därför är det bra om man kan kalibrera stegräknaren utifrån en sträcka som man vet exakt hur lång den är. Att man får ange steglängden i centimeter är en annan metod som är lite krångligare om den ska bli exakt, och att programmet gör ett antagande om steglängden utifrån en siffra du matat in om den egen längd är inte heller optimalt, det fungerar bara om du tar lika långa steg som en genomsnitts-person med din längd gör.

Det här med tillförlitligheten är också något man bör tänka på när man använder sig av gps i olika former. Gps-tekniken för civila ändåmål har i första utvecklats för att användas i bilar och det är också där den fungerar bäst. Försöker man använda gps när man rör sig till fots i stadsmiljö är det inte säkert att resultaten alltid blir exakta. Smala gator omgivna av höga hus kan ställa till det och göra att mottagaren får bristande kontakt med satelliterna. Det kan resultera både i den upmätta hastigheten inte blir korrekt, ibland händer det att det blir skrattretande hög. Trots att man går i vanlig promenadtakt kan gps-programmet efteråt visa att man färdats snabbare än biltrafiken på den gata man befunnit sig. Det är sådant man helt enkelt måste finna sig i och får bortse ifrån när resultatet ska summeras.

En stor del av poängen med att använda mobilen är just summeringen och sammanställningen av de egna prestationerna. Det är då det blir tydligt om man gjort de förväntade framstegen eller om man behöver lägga om träningen på något sätt. Alla program har någon form av redovisning av resultaten men det varierar kraftigt hur lättöverskådlig den är och vilka olika uppgifter som går att få fram. Avancerade mobilprogram i alla ära men störst möjligheter till att hantera informationen på ett bra sätt har man om man kan exportera den till en dator. Bara en sån sak som att se siffror och grafer på en stor skärm är positivt.

Om informationen visas i ett program eller på en webbplats som tillverkaren ligger bakom kan det också vara bra att ha möjlighet att kunna exportera information en gång till. Dels kanske man inte tycker att de möjligheter som erbjuds är tillräckliga utan vill göra sina egna tabeller och kurvor i exempelvis Excel. Dels är det alltid bra att inte vara bunden till en viss tjänst eller ett visst program om man i framtiden byter telefon eller av någon annan orsak vill ha full kontroll över sina egna träningsdata.

En vanlig typ av exportfunktion är att man kan få ut en fil som kan läsas av olika navigeringsprogram eller karttjänster. Det betyder dock inte att man kan se allt om den senaste träningsrundan utan bara att man kan få den plottad på en karta, vilket i och för sig kan vara intressant och kul men kanske inte säger så mycket om själva träningen.

Wayfinder Active

Det här är programmet som gör att I praktiken alla mobiler med bluetooth kan användas när man tränar. Kan man ansluta en gps-mottagare så är det bara att installera programmet som fungerar med alla java-mobiler. Du kan båda se hur träningsrundan har gått i efterhand och planera kommande pass med hjälp av andras rutter. Det finns också en community på webben för att utbyta information med andra som är intresserade av träning och friluftsliv.

Sports Tracker

Fungerar med Nokias smartphones och är ett i stort sett heltäckande program när det gäller olika typer av träning. Kan användas för olika aktiviteter och ger flera möjligheter att både planera i förväg och analysera i efterhand direkt i mobilen. Kan också synkroniseras med ett program i datorn samt exportera till en webbplats där andra kan följa din träning. För den som mest vill promenera finns Activity Monitor

Activity Monitor

Programmet visar tydliga släktdrag med Sports Tracker men är helt inriktad på den som tar sig fram genom att gå eller kanske springa. Genom att håller reda på antalet steg och beräknar hur mycket energi man förbränner är det i första hand lämpligt för den som vill ha koll på sin så kallade vardagsmotion. Eftersom stegräknar-funktionen är central så fungerar den för närvarande bara med Nokia N95, N95 8GB och N82.

Tracker

Om man köper Sony Ericssons gps-headset HGE-100 ingår Tracker som ett av de program som följer med på köpet. Om man har Sony Ericsson W580 finns också en stegräknarfunktion i samma program. Det är i första hand ett program för att hålla koll på tid, sträcka och hastighet. Det används visserligen tillsammans med en gps men ser man till kartfunktioner går det bara att låta programmet exportera en serie koordinater som sedan kan importeras i något annat program eller tjänst.

Vito Active Trace

Active Trace ger ett litet spartanskt intryck men efter avslutad runda kan man ändå utläsa en hel del ur den tabell som presenteras. Där noteringar om tid, hastighet, höjdskillnader och lutning under passet. Programmet kan även exportera koordinater som kan användas för att visa rutten i Google Maps

VidaOne GPS

Programmet gör inte mycket mer än att hålla koll på din runda via gps. Vill man ha mer avancerade funktioner är tanken att man ska kombinera det med programmen MySportTraining och MyPersonalDiet från samma företag. Med de programmen får man hjälp med träningsupplägg för olika typer av träning och är man ännu mera ambitiös, alternativt mer inriktad på kost än träning, så kan innehållet i den mat man stoppar i sig analyseras av telefonen.

Freedom mini GPS

Gps-mottagare: Sirfstar III

Pris: cirka 800 kronor

En av de minsta gps-enheterna på marknaden. Trots detta har den en fullt godkänd batteritid och ett lika avancerat gps-chip som de två andra modellerna.

Nokia LD-4W

Gps-mottagare: Sirfstar III

Pris: cirka 1500 kronor

LD-4W är en mångsidig modell som kan klämmas fast i bältet, sättas på nyckelringen eller fästas med sugkopp på vindrutan i en bil. Den ska också tåla vatten i begränsad mängd.

HGE-100

Gps-mottagare: Atmel Antaris 4

Pris: cirka 650 kronor

HGE-100 är en kombination av headset och gps-mottagare. Gps-delen hör dock till de sämre på marknaden med bland annat lång tid för kallstart och som headset är de heller ingen fullträff. Men att det är två prylar i en kan i vissa fall ursäkta dess brister.