Ericssons miljövänliga basstationer blir vinddrivna
Ericsson vidareutvecklar sina miljövänliga mobilmaster Tower Tube. Med hjälp av ny vindkraftsteknik från Uppsala universitet gör man stationen vindkraftsdriven. De vertikala rotorbladen gör att mobiltäckningen inte störs av propellern.
Ericssons miljövänliga mobilmast Tower Tube spar energi på många sätt. Genom att göra den i betong istället för i stål spar man energi både på tillverkning och på transport. Själva basstationen har man placerat i toppen av tornet i stället för i ett skjul vid mastens fot. Dels slipper man då den rätt stora energiförlust som uppstår när en högeffektkabel ska mata el upp till mastens topp, dels behöver man inte längre använda massa energi för att kyla basstationen, den blir naturligt vindkyld. Enligt Ericssons beräkningar går det åt 30 procent mindre energi vid konstruktion och 40 procent mindre vid drift än en traditionell mobilmast med basstation.
Nu kombinerar man alltså Tower Tube med ett vindkraftskoncept utvecklat på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet, och kommersialiserat i spinoff-företaget Vertical Wind. Vertical Winds vindkraftverk använder vertikala rotorblad som roterar runt själva masten i stället för horisontella blad på en egen axel. På så vis får man en mekaniskt enklare konstruktion. Driftskostnaderna för ett sådant vindkraftverk är lägre och underhållet mindre. Dessutom blir kraftverket mycket tystare än dagens vindkraftverk.
Vertical Wind har provat den aktuella konstruktionen utanför Uppsala med gott resultat. Det vertikala vindkraftverket låter sig enkelt byggas ihop med Tower Tube, och jämfört med ett traditionellt vindkraftverk försvinner risken för störningar på mobilmottagningen från vindkraftverkets propeller. Än återstår dock en del test att göra innan konstruktionen börjar säljas.