Tunn och prisvärd

Första intrycket: Huawei Ascend P7

Vi har fått möjlighet att bekanta oss med Huaweis flaggskeppsmobil P7 och förutom att vara väldesignad ner till minsta detalj finns flera intressanta funktioner.

Publicerad Uppdaterad

Design och material är det som är i fokus på nya Huawei Ascend P7 och det betyder att materialet i kanten är aluminium, att glaset är tillverkat 7 tunna lager med detaljer på baksidan som du kanske inte märker direkt, men som framträder när du tittar lite mera noggrant. Inte heller inspirationen att formen till telefonerna kommer från en vattendroppe är kanske helt tydligt, men det är helt klart att kvaliteten är god och trots sina endast 6,5 mm i tjocklek är den robust och förtroendeingivande. Ett stadigt grepp om telefonen avslöjar att kvaliteten är god, inget knakande här inte.

Bland Huaweis telefoner betyder P i produktnamnet att det är huvudsakligt fokus på design och D i namnet att telefonen istället fokuserar primärt på prestanda. I den här P7 känns dock som man lyckats kombinera i alla fall lite av det bästa från båda världarna.

Telefonen är alltså inte bara yta utan funktionsmässigt sticker kanske den främre kameran för självporträtt ut med hela 8 megapixel, en del extrafunktioner och dessutom har telefonen bra prestanda, 4G och en riktigt högupplöst skärm för att nämna något.

Anpassat innehåll
Huawei är relativt sparsamma med att lägga till extra appar och funktioner i Android, utan levererar en relativt avskalad upplevelse. Ett undantag är appen Telefonhanterare med syftet att göra det lite enklare att optimera telefonens prestanda. Här kan du till exempel se hur olika appar påverkar batteritid och minneskapacitet och hantera det på bästa sätt. Huawei erbjuder även ett helt gäng olika teman som gör att man kan anpassa utseendet på systemet i form av bakgrundsbild, menyutseende och så vidare.

Vi har inte börjat testa telefonen ännu, men en kort demo av den utlovar bra bilder särskilt när det är mörkt och fina makrobilder så nära som fyra centimeter från motivet. Det blir givetvis saker vi får granska närmare när det är dags att testa telefonen som ju ska komma ut i butik till sommaren.

Hälsa och batteri
Förutom trenden med allt större och bättre skärmar är även bateritid och hälsofunktioner saker som de flesta tillverkare gör sitt bästa för att förbättra, så även Huawei. Ett speciellt batterisparläge gör att man med tio procent kvar av batteriets kapacitet kan få ut hela 24 timmars ytterligare standbyläge, men då stryps också de flesta funktionerna utöver möjligheten att ringa och skicka sms. 

De flesta tillverkare satsar i dag på hälsofunktioner där telefonerna pratar med någon typ av aktivtetsmätare i form av ett armband du har på handleden. Det gör även Huawei, men de gör det på ett lite annorlunda sätt. Deras Talkband B1 handlar framförallt om hälsa, eftersom den mäter hur du sover, fungerar som stegmätare och berättar hur många kalorier du gör av med. Den ska fungera till både Android och Ios och talar med en app i telefonen. På displayfönstret ser du vem som ringer och faktum är att den fungerar även som bluetoothheadset när du knäpper loss den ur själva armbandet.

Kamerafunktioner
Tillbaka till kameran nu för utöver de 8 megapixlarna i den främre kameran (och 13 i den på baksidan av telefonen) finns en funktion för att göra panoramabilder. Huawei själva kallar de panoramabilder som kommer från den främre kameran för en groupie, att jämföra då med begreppet selfie. Tanke är helt enkelt att man enklare ska få med hela kompisgänget på en bild och när vi testar det så kombineras tre bilder ihop till en och alla kommer mycket riktigt med.

Tittar vi bortom design och funktioner är det annars främst priset som Huawei utmärker sig med. Utförande och prestanda är vid en första titt i linje med konkurrenterna, medan priset ligger på ungefär hälften av vad konkurrenternas flaggskeppsmobiler kostar. Det är så klart en viktig faktor när Huawei Ascend P7 kommer ut på butikshyllorna inom kort.

Talkband-appen visar aktiviteten från armbandet och kan förutom att mäta till exempel steg och sömnkvalitet väcka dig när du är som mest lättväckt.

Fakta Huawei Ascend P7
Mått: 140 x 68,8 x 6,5 mm
Vikt: 124 gram
Skärm: 5 tum, 1920 x 1080 pixel
Operativsystem: Android 4.4.2 Kit Kat
Processor: Fyrkärnig HiSilicon Kirin 910T, 1,8 Ghz
Kamera: 13 megapixel, autofokus, fotolampa. Videoinspelning i full-HD 1920 x 1080 pixel. Främre kamera på 8 megapixel för självporträtt.
Lagringskapacitet: 16 GB samt plats för micro-sd minneskort.
I butik: Juli 2014
Pris: 3700 kr