Annons

12, 10 & 8 tum

Vi tittar närmare på Tab & Note Pro

Samsung Note Pro 12.2
Samsung Note Pro 12.2
Samsung Note Pro 12.2
Samsung Note Pro 12.2
Samsung Tab Pro 8.4
Samsung Tab Pro 8.4
Samsung Tab Pro 12.2
Samsung Tab Pro 12.2
Samsung Tab Pro 8.4
Samsung Tab Pro 10.1

Vi passade på att ta en närmare titt på vårens surfplattor från Samsung, där storlek och produktivitet står i fokus.

Publicerad Uppdaterad

Under CES-mässan för några veckor sedan visade Samsung upp fyra nya surfplattor, samtliga i företagets nya Pro-serie. Nu har vi fått en chans att titta närmare på dem i verkligheten.

Något samtliga plattor har gemensamt är widgets och appar. Det senare i form av fullständiga utgåvor av en samling produktivitetsappar, exempelvis Sketchbook från Autodesk. Dessutom finns givetvis 50 gigabyte gratis utrymme hos Dropbox inkluderat, tillsammans med ett års premiumanvändning av Evernote samt numera även ett par andra nyttigheter från bland annat Cisco. 

När det kommer till widgets har Samsung anammat det som utvecklare av olika launchers gjort ett bra tag nu med möjligheten att ställa storleken på widgets. Många av dem har även anpassats för att ligga snyggt kant i kant för att ge intrycket av att du har flera fönster öppna, trots att det ”bara” är widgets. Samsung har även fixat ett par specialsidor för just widgets, även om du givetvis kan använda vanliga startskärmar för såna också.

Samsung Galaxy note Pro 12.2

Multitasking är annars huvudnumret för Pro-serien. I Tab 8.4 och 10.1 är det Samsungs numera väletablerade funktion för att köra två program samtidigt på skärmen som används. I de två bjässarna Tab och Note 12.2, alltså med tolvtumsskärm, har funktionaliteten utökats till fyra samtidiga program på skärmen. Fortfarande måste apparna vara utvecklade för att stödja funktionen, men det finns ändå hyfsat många appar att tillgå. Enda kruxet är att det blir ganska rörigt när du blandar in tangentbordet bland dessa, men då tänker sig Samsung att du ska använda ett bluetooth-tangentbord och mus istället.

Samsung Galaxy Tab Pro 12.2

Hårdvarumässigt är de fyra plattorna i stort sett likvärdiga. Qualcomms Snapdragon 800 med tre gigabyte arbetsminne driver samtliga plattor och alla har upplösningen 2560x1600 pixel, vilket gör 8.4-modellen rejält pixeltät. Alla kommer dessutom levereras med Android 4.4 från start.

Samsung Tab Pro 10.1

När det kommer till tolvtummarna har Samsung satsat mycket på att göra dem lätta. Med en matchvikt strax över 700 gram är de knappast stökigare att använda än en vanlig tiotumsplatta.

Samsung Tab Pro 8.4

Den stora nackdelen är känslan hos plattorna. Byggkvaliteten och formen är mer eller mindre likvärdig med Tab 3-serien eller Note 10.1, det vill säga typiskt Samsungplastigt. När de ändå vill profilera sig med proffsplattor kunde de väl åtminstone försöka få dem att kännas lika kvalitativa som hårdvaran på insidan är?