Fiaskomobilerna: Siemens misslyckade comeback

Mobil fortsätter att lista de tio största mobilfiaskona genom tiderna. På åttondeplatsen hittar vi Siemens SXG75. Det var telefonen som skulle ta Siemens in i 3G-åldern och ta in den position man förlorat till konkurrenterna. Det gick inget vidare.

Publicerad Senast uppdaterad

8. Siemens SXG75 (2006)

Det kunde blivit väldigt bra och i teorin var det riktigt bra. Det var det här med praktiken som inte gick ihop när vi på Mobil fick SXG75 i vår hand för det första testet.

Med tanke på att telefonen landade i våra händer redan i början av 2006 var Siemens tidigt ute och, skulle det visa sig, för tidigt ute. Telefonen var särskilt intressant för att man innan den lanserades tänkte att Siemens låg efter konkurrenterna. När konkurrenten Sony Ericsson var inne på tredje eller fjärde generationen av sina 3G-telefoner hade Siemens inte ens börjat. SXG75 tog ett jättekliv från noll, i alla fall i teorin. I praktiken snubblade den och föll.

I vårt test började det med e-posten. Här kunde vi komma åt alla mejl på en imap-server och det riktigt smidigt till och med. Nackdelen var att alla å, ä och ö både i in- och utgående meddelanden var skräptecken. Det blir svårt att läsa när ordet »möjligt« blir »mÃ=B=¶jligt«.

SXG75 är utrustad med en dokumentläsare, men många dokument vi försökte öppna kunde inte visas. ''Det gick inte att öppna dokumentet", var meddelandet vi möttes av. Även den inbyggda gps-navigeringen var svag. Efter en kvarts promenad utomhus utan att telefonen hittat några satelliter ger vi upp och förpassar telefonen till ett fönster med fri utsikt och får först då efter ett bra tag kontakt med vägvisarna där ovan molnen. Kartorna laddades ner via mobilnätet, men inställningarna var krångliga och hela telefonen kändes som något av ett lapptäcka där små fristående delar hjälpligt pusslats ihop.

SXG75 var dock inte helt bedrövlig, för när man tittade fanns verkligen något vettigt under skalet. Telefonen var i framkant, en riktig prestigelur. Felet var att telefonen inte fått gå de extra rundor I Siemens utvecklingslabb som skulle krävts för att all denna teknik skulle samspela.