Det går att hitta både mobila webbsidor och program som hjälper dig att känna dig mer hemma när du är borta. Du kan hitta guider till städer, du kan få hjälp med valutakurser, med ett främmande språk, och med väder och tidszoner. Självklart kan du få hjälp att hitta rätt också.
Det finns mycket som kan göra dig vilsen i en ny stad eller ett nytt land. Ett språk du inte förstår, en plats där du inte hittar och en hel del andra saker som kan vara förvirrande i början, men även spännande och kul. Med hjälp av din mobiltelefon går det att bringa lite ordning i kaoset och få borta att kännas lite mer som tryggt hemma.
Valutan
Så länge du hjälpligt kan hanka dig fram med enstaka engelska ord eller åtminstonde kan säga ja, nej och tack på det lokala språket undviker du att språket blir ditt första problem. Ta därför hjälp av mobilen när det gäller pengarna. För säkert dyker du ganska snart efter landningen på något som kräver att sedlarna eller betalkortet sak plockas fram. Då är det väldigt bra att ha koll på växlingskurser och decimaler för att undvika alltför dyra taxiresor, hotellnätter eller måltider.
Ett enkelt, och för den delen även billigt, sätt att hålla koll på valutakursen är att anteckna den i mobilen, men för att vara på den säkra sidan kan det vara enklare att ha ett program som sköter det, så att du slipper räkna huvudräkning när du ska lägga ett bra bud på souveniren.
Enklast är givetvis att kunna skriva in priset i utländsk valuta och få den översatt till svenska kronor.
Det finns både små enkla program som sköter enbart valuta och större programpaket som fungerar mer som en allvetande resekompis med fler funktioner.
Fastconverter för Sony Ericssons smartphones och Quick Currency Converter är två exempel på valutakonverterare som båda kostar knappa hundralappen att köpa. Fastconverter kan även hjälpa till med andra konverteringar än valuta. Vill man istället köpa ett program som kan lite mer stannar prislappen på ungefär 300 kronor. För Windows Mobile och Palm OS är troligen ett program som kan lite mer det bästa valet.
Fastconverter
Finns för: Symbian UIQ
Webbplats: www.fastconverter.com
Quick Currency Converter
Finns för: Symbian Series 60, för Nokia 9300/9500 och java
Webbplats: www.corprice.de
Språket
När betalningen för de mest grundläggande behoven är säkerställda gäller det att kunna prata med lokalbefolkningen även om andra saker. Då kan ett enkelt lexikon i mobilen vara avgörande för att komplettera det internationella språket bestående av ivriga gester och signaleringar med händerna.
För Sony Ericssons smartphones har Epocware flera översättningsprogram och svenska företaget Wordfinder har svensk-engelsk ordbok, men då för Pocket PC. Annars är överättningsprogram ofta mellan engelska och andra utländska språk. Svenska är ovanligt i sammanhanget. SlovoEd har översättning mellan flera olika språk och erbjuder framförallt sin rogramvara till alla stora mobila plattformar. Allt från Palm OS, via Series 60 och Windows Mobile till UIQ som används i Sony Ericssons smartphones.
SlovoEd
Finns för: Symbian Series 60, Java, Symbian UIQ, Windows Mobile, Palm OS
Webbplats: www.slovoed.com
Wordfinder
Finns för: Pocket PC
Webbplats: www.wordfinder.se
Vädret
Vill du inte köpa inhemska dagstidningar för att få koll på vädret kan mobilen ofta hjälpa dig. Förutom möjligheten att surfa till webbsidor med rätt information finns även program som serverar detta.
Handy Weather for Series 60 är en bra hjälp för väderkoll och den är inte ensam. På vädersidan finns många bra program som liksom Handy Weather uppdaterar sig över mobilnätet. Weather Center är ett motsvarande program för Sony Ericssons smartphones och för Windows Mobile finns Fizz Weather. Väder får man även bra koll på med hjälp av de mer omfattande program som finns. De hittar du tips om i rutan här intill.
Handy Weather
Finns för: Symbian Series 60
Webbplats: www.epocware.com
Weather Center
Finns för: Symbian UIQ
Webbplats: www.neohand.com
RUTA: Programmen som kan allt
Worldmate
Världsuret har varit standard i många telefoner och är ett enkelt verktyg som man ändå kan ha nytta av. Största fördelen är kopplingen till nätet som gör att alla uppgifter i programmet. Väldigt användbart när man till exempel vill kolla väderprognosen för orten man är på, eller någon av alla andra platser man kan få information om. Dessutom kan man räkna ut vad det där fyndet på marknaden egentlgien kostar i svenska kronor och på det sättet undvika att bli lurad.
Man kan se valutakurser och väderprognoser, som båda är uppdaterade direkt via gprs. Är man inte borta alltför länge kan man också undvika uppkoppling i utlandet eftersom det är långt ifrån billigt. Väderprognosen och valutakurserna kan man kanske leva med att de är några dagar gamla.
Programmet finns i en del olika versioner och för de flesta olika mobiltyper, nästan oavsett operativsystem. Innehållet skiljer sig lite åt mellan de olika enheterna och versionerna och ibland får man även med fler verktyg. Lägg då till exempelvis konverteringsverktyg för klädstorlekar, översikt över landsnummer så man enkelt kan ringa över hela världen och dessutom packlista och dessutom räknare för skatt coh dricks.
Worldmate
Finns för: Windows Mobile, Java, Series 60, Series 80, UIQ, Blackberry
Webbplats: www.mobimate.com
Globetrotter
Det finns visserligen bara för UIQ, men Globetrotter liknar annars i mångt och mycket Worldmate. Man får tiden för en rad olika länder världen över och dessutom guide till eluttag, klädstorlekar. Här finns även verktyg för att räkna fram skatt och lämplig dricks.
Globetrotter
Finns för: Symbian OS UIQ
Webbplats: www.neohand.com
Guideboken och tipsen
Guide och praktiska tips som man kan behöva på resan är ett område där mobilen fortfarande ligger lite efter. Du gör med andra ord klokt i att fortfarande bära med dig en traditionell guidebok i pappersform. Lonely Planet har visserligen en serie stadsguider för Palm OS, men de för en tynande tillvaro och har få riktiga konkurrenter på handdatorsidan. En av de bättre är Vindigo, men då handlar det först och främst om USA och städer där. Vindigo är en programvara med kartor som dessutom pekar ut ställen värda ett besök. Det kan handla om allt från muséer till restauranger och hotell. Har du dessutom en GPS i eller kopplad till din mobil kan du se på kartan exakt var du befinner dig. Vindigo finns för Palm OS och Pocket PC.
Vindigo
Finns för: Palm OS och Pocket PC
Webbplats: www.vindigo.com
Hitta rätt med gps
Självklart kan det vara svårt att hitta rätt på en plats där man inte känner sig riktigt hemma. Det har vi redan varit inne på i föregående stycke. Då är gps en bra hjälp. Det du behöver är antingen en telefon med inbyggd gps eller en med bluetooth så du den vägen kan ansluta en gps-enhet. Vad du saknar är då själva kartan. Många företag säljer paket för gps-navigering som du enkelt kan installera på telefonen förutsatt att den har något av de större operativsystemen för smartphones.
Wayfinder, Route66, Tomtom, Garmin och Navigon har alla navigering för mobiltelefoner och det finns fler att välja på. Utöver dessa finns även navigering till handdatorer och dessutom fristående enheter specialicerade på navigering, ofta från samma företag. Ett stort test av olika navigeringslösningar hittar du till exempel i nummer 5/2006 av Mobil.
Budgetvarianten: Anteckningar och bilder
Om du bara har ett begränsat behov av vägledning på resan kan du välja budgetvalet. Du kan helt enkelt lägga in vanliga bilder i telefonen och sedan titta på dem när du är ute och reser. Det kan vara tunnelbanekartan för orten du besöker eller någon annan användbar karta.