Fildelning och format är FON:s nya trumfkort

Mindre, snyggare och bättre - nu har FON-routern La Fonera börjat säljas. För 165 kronor ska den ge sladdlöst internet hemma - och utanför hemmet. Snart kommer den också med inbyggd bittorent-klient för fildelning. Dessutom kommer en router med inbyggd Skype-telefon.

Publicerad Senast uppdaterad

FON:s idé bygger på att de som ansluter sig till FON-nätverket själva delar ut sitt bredbands-internet med hjälp av en sladdlös FON-router. Hittills har FON sålt en kraftigt subventionerad FON-router från Linksys. Men nu satsar man i stället på den på egen hand framtagna routern "La Fonera".

- Linksys-routern var stor, ful och inte så konsumentorienterad. Den nya routern är något helt annat, säger Rolf Leupold på FON till Mobil.

La Fonera är det spanskklingande namnet på routern som från och med denna vecka säljs via FON:s hemsida. Förutom att den är mindre och snyggare har den ytterigare en ny funktion: Den har två separata inloggningar (SSID) - ett som bara ger tillgång till internet (för utomstående) och en som ger tillgång till hela det interna nätverket med hemmets datorer, skrivare med mera.

La Fonera säljs inte i samarbete med någon vanlig tillverkare av nätverksutrustning. I stället är det FON:s egen router, tillverkad för FON av taiwanesiska Accton. Priset är rejält subventionerat av FON, vilket syns på prislappen 5 Euro (inklusive moms och frakt betalar man 165 kronor).

Nästa version med inbyggd bittorent

La Fonera kommer före nyår också i en premium-version med namnet "FON Liberator". Den har en klient för fildelnings-protokollet bittorent inbyggd i själva routern. Det berättar Rolf Leupold för Mobil. FON Liberator kommer också att ha en inbyggd USB 2.0-kontakt för anslutning av (framför allt) externa hårddiskar. Fildelning via bittorrent i routern styrs av innehavaren via ett webbgränssnitt. Användaren kan då ställa in nedladdning av filer, till exempel musik, till hårddisken, utan att någon dator sedan behöver vara ansluten eller igång under själva nedladdningen. FON Liberator ska också kunna fungera som webbserver och som en hemmets mediaserver varifrån musik och video kan streamas.

FON Liberator ska enligt planerna komma före årsskiftet, och blir "några hundralappar" dyrare än de 165 kronor som vanliga La Fonera-routern kostar, enligt Rolf Leupold.

FON-router med Skype

Bakom FON ligger bland andra en av Skype-grundarna Niklas Zennström och därför är det kanske ingen överraskning att FON också snart ska sälja en FON-router med en inbyggd Skype-telefon. Dosan ser ut som en basstation för en sladdlös telefon och den har också i stället en laddare för själva telefonen. Tack vare lösningen behöver inte datorn vara igång för att användaren ska kunna ringa eller ta emot samtal via Skype. Telefonen loggar direkt in på Skype-kontor via FON-routerns inernet-anslutning utan dator som mellanhand. FON-routern med Skype ska även den börja säljas någon gång före nyår, enligt Rolf Leupold.

Att FON fortsätter att subventionera sina routrar beror fortfarande på att hela idén med FON är att det ska finnas många FON-routrar igång (så kallade "Foneros") vilket ger själva nyttan av att kunna logga in på internet på andra platser än i det egna hemmet. Den senaste siffran på antalet registrerade FON-användare i Sverige är enligt Rolf Leupold 2300 personer.