Första intrycket av Nokias Linux-mobil

[Direkt från Nokia World-konferensen i Stuttgart] N900 är Nokias första mobil med Linux. Och det är en riktig värstingtelefon som Nokia nu klämmer ur sig. Multimedia, nyttofunktioner, bra kamera och ett rejält tangentbord - N900 ska klara det mesta. Första intrycket när jag provar den är att Nokia hittat helt rätt - för mobilanvändare som vill ha en extra kunnig telefon.

Publicerad Senast uppdaterad

Efter att ha provat den nya Nokiatelefonen en stund kan jag konstatera att Nokia satsat brett med sin nya Linux-mobil. Film, foto och musik ackompanjeras av möjilgheten att använda nyttofunktioner som Officeprogram.

n900_kontakt.jpg

Under en programkatalog i telefonen går det att ladda ner ett par hundra extraprogram och spel. För närvarande hämtas dessa från Nokias programarkiv för Linux-mobiler (maemo.org), men enligt Nokias produktchef Klas Ström ska programkatalogen snart kopplas till Nokias stora programarkiv Ovi Store. Bland de program som redan nu kan laddas ner hittar man bland annat Skype, Officeprogram i gratisversion, ett torrentprogram (Transmission) och en mängd spel. Än så länge är dock programutbudet kanske lite skralt om man jämför med vad som finns till Iphone eller Android-mobilerna.

Android är förresten en intressant jämförelse. Även Android är ju ett mobilsystem som bygger på Linux. Världens största mobiltillverkare Nokia har dock valt lite av en egen väg med sitt Linux-system Maemo, som sitter i N900.

Likheterna mellan Googles Android och hur Nokias Linux-system (Maeomo) fungerar är i praktiken stor. I N900 har man, precis som i Android, ett antal startskärmar som man kan bläddra mellan genom att dra med fingret över skärmen. På startskärmarna kan man placera exempelvis widgets och genvägar till webbsidor och program. Man kan också lägga upp sina "favoritkontakter" med bild, och då visas en liten grön prick vid kontakten om personen är online och kan kontaktas via någon chatt-klient, exempelvis Google Talk eller Skype.

Svenskt tangentbord

Sverige blir ett av de första länderna där Nokia N900 börjar säljas i oktober. En av styrkorna för oss svenskar är att N900 har ett tangentbord med separata knappar för Å, Ä och Ö.

Tangentbordet är en av styrkorna med N900. Dels är knapparnas slaglängd bra, bättre än på exempelvis Nokias nuvarande toppmodell N97. Ett fullständigt svenskt tangentbord saknas också på Nokia N97. Där måste man hålla inne funktionstangenten och trycka på andra bokstävsknappar för att få fram Å, Ä och Ö. N900 har i stället ett fullständigt svenskt tangentbord med Å Ä Ö, på den enhet som jag provat (och på de enheter som ska säljas i Sverige).

N900 har ett riktigt smidigt sätt att växla mellan program och funktioner som man har igång. Genom att klicka på en programväxlar-ikon i skärmens övre vänstra hörn dyker samtliga program som är igång upp i ett rutnät av små skärmbilder på skärmen.

n900_meny.jpg

Genom att klicka i skärmens hörn ytterligare en gång kommer huvudmenyn upp. Mediaspelaren är en annan av de funktioner jag provat (än så länge bara som hastigast). I mediaspelaren får man först väja mellan musik, video, internetradio och "blanda alla låtar".

Just den enhet jag provade hade en del långfilmer i avi-format på telefonens minne, och här ser man också styrkan med den högupplösta skärm som Nokia har satt in i N900. Storleken på skärmen är 3,5 tum, vilket innebär att den är exakt lika stor som exempelvis skärmen i Iphone. Men antalet bildpunkter är fler än dubbelt så många som vad Iphone-skärmen har, och det gör att man får en betydligt skarpare skärmbild med N900.

n900_film.jpg

För att ringa med N900 plockar man upp sifferknapparna på skärmen. Där kan man också gå in i adressboken, som har alfabetets bokstäver samlade till höger på skärmen. Genom att klicka på exempelvis S hamnar man helt enkelt bland kontakter vars namn börjar på S. Klickar man på en person i telefonboken kan man välja att ringa ett vanligt samtal, eller ett samtal via exempelvis Skype eller Google Talk (beroende på vilka IP-telefoniprogram som man installerat på telefonen). Adressboken samlar också all den senaste kommunikationen som man haft med just den kontakten.

n900_samtal.jpg

Bland programmen som finns med i telefonen från start kan nämnas mobilversioner av Word, Excel och Powerpoint. Att telefonen har en hel del kraft under skalet märker man när man spelar en ny 3D-version av spelet Bounce i telefonen.

Bättre webbläsare

Webbläsaren känns klart bättre än den som sitter i Nokias tidigare smarta mobiler. Bland annat fungerar specialfunktioner på webbsidor (ajax, flash m.m.) precis som i en vanlig dator. Men framför allt känns det enklare att surfa runt på sidor, att zooma med telefonens volymknappar eller genom att snurra med fingret på skärmen.

Kameran är en 5-megapixelkamera som jag ännu inte satt på något större prov, men Nokias produktchef Klas Ström uppger att bildsensorn i N900 är av en lite bättre modell än den bildsensor som sitter i nuvarande Nokia N97.

Vi återkommer senare under veckan med webb-tv om N900, och så småningom med ett riktigt test, när vi fått testa telefonen under en längre tid.

Operativsystem: Maemo 5 (Linux-baserat)

Mått: 110,9x59,8x18 millimeter

Vikt: 181 gram

Minne: 32 GB inbyggt, stöd för microSD-kort upp till 16 GB

Skärm:3,5-tums pekskärm, 800x480 pixlar

Kamera: 5 megapixel, autofokus, videoinspelning i 800x480 pixlar, 25 fps

Taltid: 5 timmar

Standbytid: 2-4 dagar

Övrigt: Wlan 802.11b/g, bluetooth, fm-sändare, A-GPS, 3,5mm-uttag

I butik: Fjärde kvartalet 2009

Pris: 6000 kronor när den förhandsbeställs i Nokias egen online-butik - sannolikt några hundralappar billigare hos vanliga återförsäljare i oktober