Första intrycket av Samsung Omnia

Omnia är en Windows-mobil i en förklädnad som är svår att genomskåda vid första anblicken. Är man ute efter en avancerad mediamobil kan man nog dessutom leva med bristerna som uppenbaras vid en närmare granskning.

Publicerad Senast uppdaterad

Det Omnia-exemplar som vi fått möjlighet att känna på hade inte den slutgiltiga versionen av mjukvaran installerad och ibland betedde den sig lite konstigt. Helhetsintrycket är ändå positivt och med en del justeringar verkar Samsungs eget gränssnitt riktigt lovande och det klart bästa försöket att dölja Windows Mobile som jag sett hittills.

På startskärmen kan man placera olika widgets och genvägar som man drar ut från en list längs skärmens långsida. Drar man med fingret från skärmens nederkant får man också upp en panel som visar vilka funktioner som för tillfället är aktiverade så att man snabbt kan välja mellan dessa. Därutöver kan man få fram en skärmbild med ett stort antal ikoner. Där har man samlat vad man annars kan få fram genom att gå via Program eller Inställningar i den vanliga Windows-menyn men Samsung har skapat egna ikoner och gjort det lättare att scrolla uppåt och nedåt. Dessutom finns ytterligare ett läge där man själv kan välja ut och placera genvägar på valfri plats. Man växlar mellan genvägs-läget och menyn med Samsungs egna ikoner genom en knapp på telefonens sida. Sammantaget har man lyckats skapa ett gränssnitt med ett övre lager som är mycket användarvänligt.

Men som hos alla andra tillverkare av Windows-mobiler lyckas man bara delvis eftersom man möts av det traditionella Windows-gränssnittet när man går lite djupare in bland funktionerna. Då kommer den medföljade pekpennan till användning. Tyvärr har telefonen inget utrymme för den utan den får man bära med sig separat eller ha den hängande i tråd fäst på telefonens baksida - inte alls någon smidig lösning.

Samsung vill gärna hävda att Omnia är en mobil som har "allt" och det är lika lite sant i det här fallet som det är när andra tillverkare påstår samma sak. Det känns naturligt att jämföra Omnia med Sony Ericsson X1 och då är det i första hand frånvaron av ett fysiskt tangentbord som skiljer de båda modellerna åt. Sony Ericsson har också valt att kombinera en vanlig navigeringsknapp med en styrplatta under skärmen medan Samsung enbart har en styrplatta eller en "optisk mus" som man själva väljer att kalla det. Det är samma lösning som Samsung har på tangentbordsmobilen I780. Den fungerar bra till exempel när man använder webbläsaren men bland annat då man snabbt ska förflytta sig i menyer saknar man ibland en vanlig fyrvägsknapp.

Men Omina är i första hand en mediamobil och skärmen är riktigt bra även om den både är mindre och har lägre upplösning än X1. Samsung har försett Omnia med en egen mediaspelare och den är betydligt trevligare än Windows Media Player. I kombination med det medföljande stället för filmvisning bidrar den till att Omnia ger intryck av att vara en bra mediamobil. I sammanhanget bör också nämnas att Omina har stöd för dlna, en standard som ska göra det möjligt för telefoner, datorer och annan hemelektronik att kommunicera och skicka strömmande media mellan sig via W-lan. Det förutsätter dock att alla sammankopplade enheter har dlna-stöd.

Kameran hade vi inte möjlighet att testa och med sina 5 megapixel och fotolampa är den inte i klass med Samsungs kameravärsting Innov8. Den har dock autofokus och är även försedd med ett antal andra fotofunktioner som exempelvis ansikts- och leende-igenkänning.

Omina ska börja säljas i oktober och kommer då att få ett pris på cirka 6600 kronor.

Typ: Turbo-3G med w-lan och gps

Mått: 112x56,9x12,5 millimeter

Kamera: 5 megapixel, autofokus,

Minne: 16 gigabyte internt, kan utökas med microSD-kort

Skärm: 3,2 tum, wqvga-upplösning

I butik: oktober

Pris: 6600 kronor