IFA 2019

Första intrycket: Med Doro 8080 har Doro lyckats bra

Nya Doro 8080 bjuder på en bra avvägning där mobiltelefonen anpassats för att bli enklare att använda.

Publicerad Uppdaterad

Det är nog få som trots att syn och motorik hunnit bli lite sämre accepterar att mobiltelefonen ska se radikalt annorlunda ut. Med nya Doro 8080 som lanseras här på IFA har Doro träffat rätt, både när det gäller det yttre och när man tittar på den anpassade mjukvaran. Jag och Mobil har inte alltid varit positiva till Doros seniormobiler, för det finns modeller som haft tydliga svagheter, men med Nya Doro 8080 tycks man alltså vara på rätt väg.

Till det yttre är det inte mycket som avslöjar att det här är en telefon för seniorer. Den känns tvärtom riktigt sober och påkostad, men den lilla larmknappen på baksidan, bredvid kameran, avslöjar att det här inte är en telefon i mängden. 

När vi ser på mjukvara kan man absolut hävda att vilken Android som helst med lite större skärm och inställd med större text och med bara nödvändiga appar fungerar utmärkt som seniormobil, samma sak med en Iphone. Med det sagt har Doro gjort ett par anpassningar som känns vettiga. Grunden är alltså Android och du får här precis allt som finns i en vanlig Androidmobil. Du väljer alltså inte bort något. Däremot kommer även Doros anpassningar med och de består i snabbmenyerna baserade på vad du vill göra. Istället för att behöva fundera på vilken app som används för vad, om det ska vara sms eller e-post för att skicka ett foto till familjen så får man vägledning.

Doro 8080 har säljstart i mitten av september och kostar 4000 kronor. Kameran har tidigare varit ett område där Doro ligger efter och det har gått att få betydligt bättre kameramobiler billigare. Hur kameran i Doro 8080 presterar får vi återkomma till inom kort när vi testat telefonen.