För ett tag sedan började kända och okända användare av Google+ rapportera att deras konton hade raderats av Google. Företaget gav inga detaljerade förklaringar utan uppgav bara att det berodde på brott mot tjänstens användarvilkor eller snarlikt otydliga förklarningar. Snart var det uppenbart att Google verkligen släppt på tyglarna och raderat konton till höger och vänster.
Vad Google inte gillar är användarkonton där företaget misstänker att kontoinnehavaren använder pseudonym istället för sitt riktiga namn. Ironiskt nog riktades misstankarna bland annat mot Kirrily ”Skud” Robert, en före detta Google-anställd. Men raderingen av kontot var bara början.
”När jag klev av planet i eftermiddags välkomnades jag av en mängd tweets, e-postmeddelanden och kommentarer som undrade om det var sant att mitt konto på Google+ hade raderats. När jag fann en Wifi-uppkopplingen visade det sig vara sant”, skriver Roberts och förklarar vidare vad som hände sedan.
”Google frågade efter mitt namn (uh, vet det inte det redan?), e-post (ditto), länk till min profil (ditto) och bad mig att bifoga dokumentation. Jag kunde antingen ge dem en inskannad bild av mitt id-kort (jag fick dölja personlig information, vad det nu än betyder), eller länkar till webbplatser som visar att det är mitt riktiga namn. De föreslog att jag skulle använda Facebook (en sajt som låter Googles grundare gå under ett pseudonym, och vars egen grundare har en sida för sin hund) som bevis”, skriver Roberts.
Det komiska i sammanhanget är att Google själva skriver i tjänstens användarvillkor: ”Hjälp till att bekämpa skräppost och förhindra falska profiler genom att använda det namn som vänner, familj eller kollegor brukar kalla dig. Om ditt fullständiga namn exempelvis är Per-Olof, men du brukar kallas PO eller Per, är båda dessa alternativ godtagbara”.
I Robers fall råkade det vara ”Skud”, något som knappast står på hans id-kort (hans fullständiga blogginlägg kan läsas här).
Än värre har det visat sig att vissa användare inte bara fått problem med kontot på Google+. Enligt Zdnet har en del personer fått samtliga Google-relaterade konton, som gmail, raderade. Andra kunde komma åt vissa funktioner, som nyhetsflöden, men fick inte själva bidra med inlägg.
A-listan och resten
Google vill att kändisar ska använda Google+ för att locka till sig fler användare. Det ryktas även att företaget ska införa ett liknande verifieringssystem som Twitter använder, så att man kan vara säker på att det verkligen är kändisen som finns bakom ett visst konto. Inget fel i det. Vad som dock har skapat ilska är inkonsekvensen i Googles agerande.
Rapparen Doctor Populars konto har raderats men Lady Gagas finns kvar. Andra exempel är:
Matthew Cock, person som i sammanhanget råkar ha ett olyckligt efternamn.
MuscleNerd, en känd Iphone-utvecklare som följs av 230000 personer på Twitter.
Limor "Ladyada" Fried, en MacGyver-esk hemmabyggare som varit bland annat figurerat på tidningen Wireds omlag. Hennes konto har numera återställts.
AV Flox, känd sex bloggare.
Spidra Webster, sångerska, hon har återregistrerat sig under hennes riktiga namn Megan Lynch.
Samtidigt har Google+ inte tagit bort:
50 Cent (hans riktiga namn är Curtis James Jackson III)
Redan tidigare nämnda Lady Gaga (hennes riktiga namn är Stefani Joanne Angelina Germanotta)
Bean Gala, Mr. Bean (en av komikern Rowan Atkinsons kända karaktärer)
Ska bli bättre
Efter all uppståndelse har Googles Vice President Vic Gundotra, i en diskussion med teknikbloggaren Robert Scoble, erkänt att företaget gjort ett misstag när det kommer till hanteringen av användarnamn på Google+. Scobles (som jobbade under Gundotra på Microsoft) redovisning av samtalet kan läsas här.
Dessutom har Bradley Horowitz, Googles vice president för produkter, skrivet ett inlägg på Google+ om vilka åtgärder företaget gör för att förbättra namnhanteringen. Dessa inkluderar bland annat att användare som har namn som inte accepteras av Google kommer att varnas, och därmed få chansen att ändra det innan kontot stängs av. Google har också skapat ett hjälpdokument som bättre ska förklara för användarna vilka regler som gäller. Vidare ska andra användare kunna söka på smeknamn och därigenom hitta profiler. Horowitz påstår också i inlägget att det är en myt att användare som har fått Google+ avstängt på grund av felaktiga namn även ska ha fått Gmail och andra Google-konton avstängda.
Hur det hela kommer att sluta är det ingen som vet, men tydligt är att Google inte har vunnit några popularitetspoäng med det här debaclet. Företaget visar ändå att de har tentaklerna ute och har reagerat snabbt på kritiken. Google försöker nu genomföra en klassisk ”gör om, gör rätt”. Om de lyckas återstår att se men en sak är säker, teknikbloggarnas dom kommer inte att gå obemärkt förbi, oavsett om deras Google+ har stängts av eller inte.