"Gingerbread klarar inte betalningar"

Google: Dussintals NFC-mobiler i år

Mobiltillverkarnas intresse för NFC-tekniken verkar än så länge befinna sig på en ganska låg nivå men vid Googles utvecklarkonferens försäkrades deltagarna om att ett större antal modeller skulle släppas innan årsskiftet.

Publicerad Uppdaterad

Den Samsung-tillverkade Google-mobilen Nexus S var först ut bland Android-modellerna med NFC, en teknik för att överföra information över korta avstånd.

Nokia har gjort en nysatsning på NFC-teknik och Samsung har lanserat fler NFC- modeller men i övrigt har det varit ganska tyst från tillverkarna. Under den pågåend utvecklarkonferensen Google I/O uppmanade Nick Pelly, tekniskt ansvarig för NFC i Android, utvecklarna att skapa riktigt bra NFC-appar för att öka intresset för tekniken. Samtidigt betonade han att det inom kort skulle finnas ett större antal modeller på marknaden där man kunde köra den typen av appar.

- Vi känner själva till dussintals telefoner som ligger i pipelinen för 2011 som kommer att ha NFC. Så oroa er inte, de kommer, sa Nick Pelly, enligt Nearfieldcommunicationsworld.com.

När Pelly fick frågan om frånvaron av en funktion för att emulera kort i Android 2.3 betydde att Android-telefoner  inte klarar mobilbetalningar blev svaret.

- Man kan inte genomföra mobila betalningar med det API som finns i Gingerbread.

På den givna följdfrågan om man skulle lägga till det i den kommande Android-versionen Ice Cream Sandwich svarade Pelly att det "inte var uteslutet".