Northstream gick i förra veckan ut och presenterade en rapport där de kommit fram till att det är ett stort misstag att inte satsa på edge, som en övergång till UMTS.
En rapport från Arthur Andersen däremot säger tvärtom, förusatt att UMTS inte blir försenat. Allt hänger dock på hur duktiga dagens GSM-operatörer är på att implementera framgångsrika GPRS-tjänster, och det snabbt. Detta eftersom många av de tidiga UMTS-tjänsterna i princip kommer att vara desamma som GPRS-tjänsterna. Fast med ökade hastigheter.
- Men det gäller att operatörerna blir mycket bättre än vad de är i dag på att gå från idé till färdig tjänst. I dag tar det också alldeles för lång tid från det att en tjänst är tekniskt färdig tills det att kunderna märker något. De operatörer som vågar vara innovativa, ta snabba beslut när det gäller tjänster och inte bara satsar på säkra kort kommer att tillhöra vinnarna, säger Lars-Gunnar Wallin, partner på Arthur Andersen.
En annan faktor som är avgörande när det gäller att hamna på rätt sida av gränsen mellan framgång och misslyckande är att satsa internationellt för att snabbt nå en kritisk massa. Att öppna internationella mobila portaler är också ett viktigt led i detta.
- Här har verkligen finska Sonera lyckats. Även Telia håller ju på att bygga sin internationella Speedy Tomato, Mydof däremot är mindre lyckad eftersom den är öppen endast för Telias mobila abonnenter.
De operatörer som inte får en 3G-licens behöver dock inte gråta blod. För dem kan nämligen GPRS och edge vara ett bra alternativ att satsa på, tror Lars-Gunnar Wallin.
Detta eftersom edge klarar av många av de tjänster som kommer att finnas i UMTS-nätet, förutom videotjänster. Edge kommer ju få en mycket högre hastighet än GPRS.
Att edge på något sätt skulle kunna ersätta UMTS håller däremot inte Lars-Gunnar Wallin med om, eftersom det redan nu talas om överhettning och kapacitetsproblem i GSM-näten.
Att samarbeta med olika partners är också en avgörande faktor när det gäller vem som kommer hamna i bakvattnet kontra vem som kommer ligga i täten i den kommande UMTS-eran. Ju högre krav från konsumenterna på en mångfald av tjänster desto större behov av fruktbara samarbeten.
Här kommer också delvis de GSM-operatörer som inte lyckas knipa åt sig en 3G-licens in. Tillsammans med andra tjänsteleverantörer är det ju inget som hindrar dem från att hyra nätkapacitet och att utveckla egna tjänster i samarbete med andra tjänsteleverantörer.
Telia har tidigare gått ut och sagt till media att de främst ska satsa på affärstjänster om de får en 3G-licens. Tele2/Comviq däremot fortsätter att satsa på konsumenttjänster även med 3G. Enligt Arthur Andersens rapport borde det innebära att Telia kommer att kamma hem vinster tidigare än Tele2.
- Det är nog med UMTS, som det var med GSM i början. Det tar ett tag innan marknaden reagerar.
Enligt rapporten kommer 42 procent av operatörernas totala intäkter från trådlös data 2005. Fem år senare kommer 52 procent av de totala intäkterna komma från trådlös data. Den första tiden kommer dock troligen tjänsterna att vara relativt dyra, så att endast professionella har möjlighet att använda dem. Men efter hand kommer tjänsterna att bli billigare och mer konsumentinriktade. Det hänger ju ihop med att marknaden mognar, säger Lars-Gunnar Wallin.
Att det blir skillnader mellan de länder som auktionerar ut sina 3G-licenser och de som ger bort dem råder det ingen tvekan om, enligt rapporten.
- De europeiska operatörer som i dag driver ett GSM-nät och får en 3G-licens "gratis" kommer i genomsnitt att få tillbaka sina investeringar efter sju år. Det är en relativt lång tid. De operatörer som får sin 3G-licens via auktion kommer dock få vänta ännu längre, i cirka 15 år närmare bestämt, säger Lars-Gunnar Wallin.
Ännu värre är det för de bolag som inte har eget GSM-nät i dag och som får en 3G-licens.
- De får det tufft.Vi beräknar för det första att deras kostnader för infrastruktur kommer att bli runt 30 procent högre än för dagens operatörer, samt att deras marknadsandel förmodlingen inte kommer att överstiga tio procent 2010.