Heta bolag: Operatörerna

När Mobil räknar ner inför mobilgalan genom att lista de hetaste företagen i branschen får vi inte glömma nätbyggarna. Några av dessa är intressantare än andra, och dessa tycker vi är intressantast.

Publicerad Senast uppdaterad

Tre

Operatören 3 har systematiskt gått före i spåret och tvingat konkurrenterna att hänga med. Numera är 3 ett mobilt medie- och internethus lika mycket som operatör. Men det har kostat 20 miljarder kronor.

Skype i mobilen, MSN Messenger, tv i mobilen, surfning, musiktjänst, spel - allt det som åtskilliga av världens operatörer planerar att satsa stort på har mobiloperatören 3 redan i sitt utbud av tjänster. I augusti öppnade 3 en samlingsplats på nätet för utvecklare, i sann Internetanda. Syftet är att hitta nya spännande applikationer.

Den av Investor och Hongkongbaserade Hutchison Whampoa ägda operatören har systematiskt gått före i spåret och banat väg för andra tjänster än prat i mobiltelefoner. Bolaget är i dagsläget snarare ett internet- och medieföretag än en operatör. I marknadsföringen är det numera tjänsterna som är det centrala, inte täckning eller pris.

Även tekniskt måste 3 betraktas som föregångare. Turbo-3g, alltså tekniken hspa, som ger överföringshastigheter på i teorin 7,2 Mbit per sekund lanserade 3 i maj i år, och är enligt företaget en stor framgång.

Men det kostar enorma pengar att vara pionjär. Och det är en fråga om tajmning att hamna rätt.

Hittills har ägarna investerat 21 miljarder kronor i 3, och de är beredda att stoppa in ytterligare 4 miljarder kronor. Det gör 3 till den överlägset största utländska investeringen i Sverige någonsin.

Verksamheten har svårt att nå vinst. Under tredje kvartalet redovisade den legala enheten Hi3G Access AB en förlust på knappt 2 miljarder kronor. Intäkterna uppgick till 1,1 miljarder kronor.

Faktum är att 3 kan ha varit för tidigt ute, med resultatet att miljarderna har snurrat i alltför stor omfattning. Det är först nu de stora konkurrenterna, Teliasonera, Telenor och Tele2, verkligen börjar röra på sig. Då har 3 hållit på i flera år, med sammanlagda förluster i mångmiljardklassen.

Nordisk Mobiltelefon

NMT har tagit över Telias gamla frekvenser från det analoga NTM450-nätet, och rullar nu ut sitt 3G-nät med ovanligt bra landsbygdstäckning. Vid årsskiftet inleds styrkeprovet - då får NMT rätt att också sälja mobiltelefoner till sitt nät, och inte bara mobilt bredband.

Rikard Slunga, vd för NMT

Mobile City

Mobile City bygger trådlöst bredband med hjälp av Wimax. Nyligen slöt man en överenskommelse med flera av Stockholms kranskommuner om att täcka dessa med trådlöst bredband.

Källa