Det många 3G-operatörer vänder sig mot är att de nu bygger ut sina vanliga 3G-nät på landsbygden, vilket de gick med på vid tilldelningen av dagens 3G-licenser. År 2000, när 3G-licenserna delades ut, var det dock inte aktuellt att det skulle komma en femte 3G-licens med särskild inriktning på glesbygden, enligt operatörerna.
- Det är inte acceptabelt att det nu, bara några få år senare, föreslås ske tilldelning av spektrum i det mycket attraktiva 450 MHz-bandet på sätt som i praktiken utestänger befintliga UMTS-nätoperatörer från möjligheten att delta i förfarandet. Om det i slutet av 1990-talet hade varit känt att så skulle komma att ske - vilket det inte var - skulle Vodafone och andra operatörer från den tiden måhända ha gjort andra val, skriver Vodafone i sitt remissvar till PTS.
My Bergdahl på PTS tillbakavisar dock operatörernas påstående att planerna på den nya 450-licensen inte skulle varit kända när 3G-licenserna delades ut.
Vodafone och Hi3G skriver också i sina remissvar till PTS om den nya 450-licensen att PTS planering för en ny licens för mobiltelefoni har gjorts utan en god analys av hur den femte 3G-licensen påverkar uppbyggandet av dagens 3G-nät.
- Utan en korrekt och gedigen analys riskerar Sverige att täckas av onödig och oanvänd infrastruktur, detta bland annat till förfång för kultur- och miljölandskap, skriver Hi3G som driver operatören Tres svenska 3G-nät.
Både Tre och Vodafone underkänner också PTS påstående att den nya licensen inte skulle påverka konkurrensen.
- Givet fysikaliska regler kommer 450 MHz-licensen kunna tillhandahålla överlägsen geografisk täckning. Detta kommer vara ett övertygande argument när det gäller att attrahera abonnenter i glesbyggda delar av Sverige, skriver Hi3G i sitt remissvar.
Enligt källor till Mobil har PTS redan vikt sig för vissa av operatörernas krav. När Post- och telestyrelsen beslutade att sänka kraven på signalstyrka för 3G-näten på den svenska landsbygden så var det också mot bakgrund av operatörernas kritik av planerna på en särskild femte 3G-licens inriktad på bra 3G-täckning utanför storstäderna.
3G-operatörerna hoppas nu att PTS också sänker kraven på så kallad ytsannolikhet, alltså hur stor del av ytan som helt säkert ska vara täckt av operatörernas 3G-nät. Det finns också en förhoppning om att PTS på andra sätt ska lätta på villkoren för 3G-utbyggnaden på landsbygden.
- Det är alldeles självklart att PTS nu aktuella förslag, om det realiseras, innebär en förskjutning av förutsättningarna för UMTS-utbyggnaden som måste få återverkningar på utbyggnadskraven för UMTS, skriver Vodafone.
Det finns också en förhoppning om att PTS ska släppa fler än en 3G-licens för 450-bandet, så att fler 3G-operatörer får möjlighet att täcka landsbygden med den billigare 450-tekniken.
- Vodafone menar inte att man ska avstå från att använda 450 MHz-frekvenserna på grund av tidigare beslut och vägval, men dock att kravet på icke-diskriminering innebär att samtliga operatörer måste ges en reell möjlighet att konkurrera om och använda dessa attraktiva frekvenser.
Kanske kommer frågan så småningom att avgöras i domstol. Vodafone hänvisar till artikel 9.1 i EU:s ramdirektiv, samt påpekar att företaget i Tyskland redan inlett en rättslig process utifrån detta direktiv.
Det mest radikala förslaget lämnar annars Tele2 i sitt remissvar. Tele2 menar att Telia Sonera har ett "sådant ekonomiskt försprång att det torde vara svårt för övriga intressenter att komma med ett mer attraktivt erbjudande än TeliaSonera". Eftersom PTS avser att bara dela ut en enda 450-licens föreslår Tele2 att den operatör som får licensen tvingas tillhandahålla nationell roaming, så att även de andra 3G-operatörernas kunder ska kunna använda 450-nätet när de befinner sig på platser där deras eget mobilnät saknar täckning.
I praktiken skulle då Telia få äran att bygga 450-nätet med 80 procents täckning av Sverige, och sedan skulle samtliga 3G-operatörer kunna använda detta nät för att få bra 3G-täckning på landsbygden.
Dualbandtelefoner som stödjer både 450 MHz och 2400 MHz skulle då kunna fungera både med samtliga av dagens 3G-nät och med det nya 450-nätet, menar Tele2.