https://www.mobil.se/nyheter/hmd-terupplivar-klassiska-premium-varum-rket-sirocco
564740
Nyheter
Lyxigare Nokia 8 tycks vara på gång

HMD återupplivar klassiska premium-varumärket Sirocco

Minns du Nokia 8800 Sirocco? Telefonen släpptes 2006 och var en oerhört lyxig variant av den redan lyxiga 8800 som släpptes 2005. Och nu har HMD Global – som numera äger varumärket Nokia – varumärkesskyddat det klassiska suffixet.

Nokia 8800 var på sin tid, 2005, en riktig lyxlur baserad på Nokias eget operativsystem Nokia Series 40. Enheten ståtade bland annat med ett hölje i rostfritt stål och en reptålig skärm. Det utskjutbara höljet var dessutom rustat med någonting så sofistikerat som en kullagerlösning av samma slag som används för sportbilar. Men Nokia tyckte uppenbarligen inte att enheten var tillräckligt lyxig, för 2006 släppte man nämligen en uppföljare med suffixet Sirocco i färgerna svart och guld, som hade en uppdaterad kamera och bättre tangentbord. 2007 gick man ”all in” och lanserade en version av Sirocco i 24-karats guldplätering. Klart att HMD Global – som väckt liv i Nokia med flera nya telefoner – vill återuppliva det överdådiga varumärket. Och det vill man uppenbarligen göra med Nokia 8, eftersom man nu varumärkesskyddat namnet ”Nokia 8 Sirocco”. 

Kan dyka upp på MWC

Namnet är kopplat till modellnumret TA-1005, som tidigare associerats med Nokia 9, en telefon som förväntas visas upp på MWC i Barcelona i slutet av månaden. Det är förstås inte omöjligt att även Nokia 8 Sirocco presenteras i samband med MWC, och sannolikt lär vi i så fall få se en telefon med OLED-skärm från LG och med dubbla selfiekameror. I övrigt lär specifikationerna vara likadana som för den vanliga versionen av Nokia 8. Vi snackar med andra ord Snapdragon 835-chipp, 4 GB arbetsminne, bakkamera på 13 megapixlar samt ett lagringsutrymme på 64 GB. 

Annons