I nöd och lust

Publicerad Senast uppdaterad

Lägg Sony Ericssons K750i bredvid en gammal T630 eller en T610. Skillnaden är inte särskilt stor. Man skulle kunna säga att Sony Ericsson har varit fega. Designen är slående lik, nästan kusligt lik. Inte mycket har ändrats. Man skulle kunna påstå att Sony Ericsson gjort en Nokia, dvs kopierat ett vinnande koncept och inte ändrat särskilt mycket.

LG gör förresten samma sak, kolla på företagets senaste produkter och se att inte särskilt mycket skiljer telefonerna åt.

Tillbaka till Sony Ericsson och dess feghet. Den gäller faktiskt bara utvändigt. Invändigt har de gjort en hel del. Faktum är att det mesta känns nytt och fräscht.

Innan vi går vidare till insidan, kan vi väl bara säga några ord om baksidan på telefonen. Där hittar vi en digitalkamera på 2-megapixel som är gömd bakom ett linsskydd. Kameran aktiveras direkt, oavsett i vilken meny i telefonen du befinner dig, när du drar ifrån linsskyddet.

Bilderna med mobilkameran är faktiskt riktigt bra, vi blev förvånade över hur att bilderna är så pass bra, både när det gäller skärpa, ljus och färger. Sony Ericsson började sina kameraframgångar med S700i och nya K750i har en 2-megapixelkamera som känns som ett stort lyft.

Efter att ha använt kameran under tre fyra dagar kan jag konstatera att bilderna blir över förväntan. Vi lät kollegorna på Allt om digitalfoto titta på mobilkameradelen och hörde vad de tyckte om den.

- En klar förbättring jämfört med tidigare mobilkameror vi sett, men fortfarande en lång väg kvar till att bli en riktig digitalkamera, var chefredaktör Göran Segeholms kommentar efter att ha sett bilderna som vi tog med kameran.

Bilderna som tas med kameran kan ta bilder upp till 1632x1224 pixlar. Här finns tre olika bildformat, stor (1632x1224), medium (640x480) och liten (160x120). Kul också att man kan ta panoramabilder med kameran. En funktion gör det möjligt att ta tre bilder efter varandra som läggs ihop till en enda lååång bild.

Här finns också möjlighet att lägga till ramar och sekvenstagning. Kameran har också autofokus och 4x digital zoom.

Det som kan vara lite besvärligt när du fotar med kameran är att du varje gång rycker till när du ska knäppa själva bilden. Avtryckarknappen är placerad på ovansidan av telefonen (när du håller den på sidan alltså) och själva avtryckarknappen är lite för hård. Därför måste du ta i lite extra och tappar då skärpan och skakar till lite.

Ännu så länge lär inte det här bli något problem för användarna, kameran används ju fortfarande som en komplement till en riktig digitalkamera. Men när linsen blir bättre och antalet megapixel blir större, ja då ökar också kravet på att allt runt kameradelen ska vara perfekt.

Blixten och möjlighet att ändra ljusstyrkan i kameran gör att det faktiskt går att fota även i mörka miljöer. Dessutom kan du koppla till en blixt som också ger dig möjlighet att reducera röda ögon.

Knappsatsen är klart bättre än på föregångarna T610 och T630. Där kändes knappsatsen lite för stum och du var inte säker på om knapptryckningen verkligen genomfördes som den skulle. I K750i känns allt bra. Möjligen är knapparna aningen för små. Mina fingrar är ändå inte särskilt stora, men ibland kan jag ändå känna att det är svårt att hitta rätt knapp.

Joysticken kunde sticka upp ytterligare någon millimeter, då hade navigeringen blivit ännu bättre. Det här är små detaljer kan tyckas, men ack så viktiga detaljer.

Menyerna känns uppfräschade och gränssnittet är i absolut toppklass. När man vandrar runt i menyerna får man en känsla av att de olika flikarna flyter fram i displayen.

Kameradelen har vi pratat om lite, här finns mängder av inställningsmöjligheter. Kameralampan som sitter ovanför kameralinsen är bra, här finns också en liten nödhjälp för den som skulle hamna i trubbel av något slag. Ställ in kameran på "SOS" och den sänder tre korta, tre långa och tre korta signaler.

Därför allt snack om "i nöd och lust".

Snacka om överlevnadstelefon.

K750i är en bra efterföljare till T610 och T630. Den kommer att bli en bra produkt för de som inte vill ha en 3G-telefon ännu. Den är liten, nätt och har ett stort innehåll. 2-megapixelkameran är bra, även om den ännu så länge inte kan ersätta en vanlig digitalkamera. Men utvecklingen går snabbt och innan året är slut tror jag att de stora kameratillverkarna kommer att darra. Om de nu inte hittar samarbetspartners inom mobilindustrin.

Till sist några ord om:

- FM-radion. Snacka om att bli överraskad. FM-radiodelen i mobiltelefoner brukar ha sisådär ljud. Nokia har lyckats bra med sin FM-radiodel, men blir här slagen på fingrarna av Sony Ericsson. FM-radion ger ett fantastiskt bra ljud och mottagningen är det klart bästa vi någonsin har testat. Dessutom är den utrustad med RDS-radio, dvs du ser i displayen vilken radiokanal som du lyssnar på. En bra grej för dig som lyssnar mycket på FM-radio.

- Mp3-spelaren. Lätt att använda, och lätt att ladda ner musik till telefonen. Minnet på 64 MB (minneskort) och det interna minnet i telefonen, 34 MB räcker förstås inte till om du ska börja använda telefonen till att lagra bilder och musik samtidigt. Men idag finns ju mera minne att köpa till om du vill det.

- Displayen. 260 000 färger är bra, displayen är kanske i minsta laget om du vill titta på bilder i din telefon. Men visst, displayen är klar, tydlig och färgerna är otroligt bra.

- Spelen. Här finns flera roliga spel, dessutom mölighet att ladda ner nya med hjälp av Java. Flygspelet Aero Mission 3 är en höjdare. Till och med en gammal uv som jag gillade det.

- Fotoredigeringsprogrammet fungerar bra, även om displayens lilla storlek gör att det är lite bökigt. Här finns också möjlighet att redigera ihop bilder, musik och videoclips. Allt för att göra din egen videofilm.

- Möjligheten att skriva ut bilder. Med hjälp av bluetooth eller ir kan du skriva ut bilderna du har tagit med kameran direkt till skrivaren. Det här fungerar bra och visst blir det bra bilder.

- Tips och Trick. Här kan du få mängder av roliga tips hur du utnyttjar din mobiltelefon bättre. Här får du tips hur du redigerar dina kortnummer, hur du tystar mikrofonen under samtal med mera. Rolig hjälp om du inte orkar plöja igenom instruktionsboken från pärm till pärm.