Ingen har nappat på strålningsmärkning
Alla tillverkare måste ha med uppgifter om mobiltelefoners sar-värde, i bruksanvisningen. Sar-värdet är lika med en telefons maximala strålning in i örat, när man pratar i den.
Men sar-värdet säger inte mycket om hur mycket en telefon egentligen strålar när man använder den. En telefon med ett relativt högt sar-värde kan i praktiken stråla mindre än en med ett lågt dito, om den är mer effektiv och därför inte behöver stråla på maxnivå.
Med detta som bakgrund tog TCO fram en ny mätmetod, som lanserades för ungefär ett och ett halvt år sedan. I metoden mäts inte bara sar-värde utan också telefonens effektivitet, miljöpåverkan och egonomi - som en slags kvalitetsmärkning.
Men trots att TCO lagt ner stor möda på att etablera metoden har inte en enda tillverkare nappat.
- Erfarenheten visar att det kan ta 2-3 år innan man får den första tillverkaren. Men bland inköparna är intresset stort, säger Jan Rudling på TCO Development, till DN.
Bara en tillverkare ansöker om nämnda märkning kommer resten att följa efter, tror Rudling. Han tillägger också att det troligen blir en av de mindre tillverkarna som tar första steget med en märkning, som ett konkurrensmedel.
Han bedömmer att det idag är mellan 20 och 25 procent av telefonerna som skulle klara av TCOs märkning.