"Android har inte vad som krävs"

Intel: Flera kärnor kan vara en nackdel

Android innehåller fortfarande inte det som krävs för att dra riktig nytta av processorer med flera kärnor och i vissa fall kan en flerkärnig processor till och med ge försämrad prestanda, hävdar Intel.

Publicerad Senast uppdaterad

Det är antagligen inte en tillfällighet att Intel passar på att kritisera andra tillverkare av chips till Android-mobiler samtidigt som den första mobilen med Intel-processor börjar säljas på den europeiska marknaden. Mobilen som nu börjar säljs i Storbritannien, San Diego, är utrustad med Intels Medfield-processor som, tvärt emot den nuvarande trenden, bara en processor-kärna.

Enligt Mike Bell, chef för Intels Mobile and Communications-p>

- I ett fall där man inte är begränsad av prestanda kan flera kärnor verkligen vara bra eftersom man kan köra kärnorna fullt ut, säger Bell till The Inquirer

Men för att göra det är man också beroende av att systemet kan hantera olika så kallade trådar på rätt sätt och styra vilka delar av hårdvaran som ska göra vad.

- När operativsystemet ska utföra en enstaka uppgift är det vanligt att allt annat avstannar. 

Intel uppger att man nu lägger stora summor på att ta fram mjukvara som ska lösa problemen innan man går över till flerkärniga processor för Android. Investeringar som man menar att företagen som levererar dual core- och quad core-processorer till mobiltillverkare redan borde ha gjort.

- Som det är implementerat nu använder inte Android multipla kärnor på ett så effektivt sätt som systemet skulle kunna och jag tycker ärligt talat, en del av det här arbetet kunde ha gjorts av leverantörerna men de har helt enkelt brytt sig om det.

Enligt Bell har Intel gjort egna tester av hårdvara från olika chipsleverantörer och kommit fram till att det inte alltid är positivt att ha flera kärnor.

- I vissa fall har vi sett att en andra kärna faktisk innebär en nackdel.