Internet och spelfrossa

RSS och sökfunktioner gör att internet blir mer njutbart i mobiltelefonen. Vi tipsar om två sådana gratisprogram för Series 60, plus en del spel och smarta verktyg.

Publicerad Senast uppdaterad

Namn: HeadLine

För: Series 60 (1st-3rd Edition) och UIQ

Testat på: Nokia 6670

Licens: Kommersiell, 24 timmars testversion finns

Pris: 10 euro, cirka 95 kronor

Länk: www.wildpalm.co.uk/H... />Text: Smartare surfning med RSS-klient

Med RSS-tekniken kan rubriker och ingresser för de senaste artiklarna och nyheter hämtas från många webbplatser som www.mobil.se. RSS-läsaren HeadLine gör skäl för sitt namn och gör det som förväntas. Vid första körningarna behöver nya bokmärken läggas in. Som en kom igång-hjälp för vissa medföljer några bokmärken för icke-svenska sajter. Att lägga till nya bokmärken är det enda som är bökigt, men det behöver lyckligtvis bara göras en gång. Överblicken för bokmärkena är god tack vare möjligheten till mappar för den som så önskar. Efter hämtning av nya artiklar presenterar HeadLine dessa snyggt, rubrikerna rad för rad med en yta längst ner på skärmen där ingressen visas. Tyvärr laddas inte eventuell grafik från RSS-kanalen ner och visas. Däremot finns möjligheten för nedladdning av bilagor. Tyvärr rann ett test av denna funktion ut i sanden. Ett plus i kanten är fullskärmsläget för att utnyttja skärmens yta maximalt. Önskad artikel för vidare läsning öppnar programmet i den förvalda webbläsaren (Nokias egen, Opera Mobile eller annan). Vid mycket surfande rekommenderas ett datapaket från operatören för att hålla räkningen nere, då webben tyvärr inte har hunnit särskilt långt i sin mobilanpassning. Efter en längre tids användning av HeadLine blir det mycket programväxling mellan RSS- och webbläsaren. Alt fler webbläsare för datorer har inbyggda RSS-klienter - när kommer det en motsvarande lösning för mobilen?

Betyg: 7 av 10

Namn: Nokia Mobile Search

För: Series 60 (2nd och 3rd Edition)

Testat på: Nokia 6670

Licens: Freeware

Pris: Gratis

Länk: mobilesearch.nokia.c... />Text: Yahoo! En mobilanpassad Eniro

Söktjänster som tidigare funnits i WAP- och webbversioner tar klivet in som funktioner i telefonen med Mobile Search från Nokia. Det känns att det är en tidig version som släppts eftersom det finns få tjänster att tillgå, oavsett vilket land man väljer som inställning. Konceptet är snarlikt Apples smarta modulupbyggda program Sherlock, men Mobile Search har färre tjänster. I Sverige finns just nu bara Eniro, Yahoo samt en karttjänst som klarar att visa landet inzommat från gatunivå till en mer utzoomad version. Syftet med Mobile Search är tjänsterna skall fungera bättre än versionerna för mobilanpassade sajter. Eniro fungerar bra via WAP (wap.eniro.se) men Mobile search-versionen har ett snyggt utseende och en bättre integration med telefonen. Yahoo-tjänsterna fungerar också bra, där "Bilder" är den trevligaste. Sökta bilder kan öppnas för visning på skärmen, sparas till telefonens minne, användas som bakgrundsbild, skickas till datorn via bluetooth eller som MMS till en vän. Yahoos andra tjänst är Internet, för avsökning av vanliga webbsidor. Träffarna kan sedan visas i Nokias egna webbläsare.

Betyg: 8 av 10

Namn: Bomber 1.0.1

För: J2ME

Testat på: Nokia N91

Licens: Donationware

Pris: Gratis

Länk: www.getjar.com/produ... />Text: BomberMan nu i mobilen

Spelet BomberMan är en klassiker vars spelidé lever vidare. Nu finns en variant vid namn Bomber för Javamobiler. Precis som det låter, går spelet ut på att spränga sönder fienden. Den stora utmaningen finns i själva sprängandet, bomben skall placeras så nära fienden som möjligt och därefter gäller det att ta skydd för att själv inte sprängas. När den tidsfördröjda bomben detonerar är det med lite tur och skicklighet den elaka fienden som sprängts. När samtliga fiender på spelplanen oskadliggjorts startar en ny nivå med fler och tuffare motståndare. Snabbt avklarade banor ger mer bonuspoäng, och highscorelistan påminner starkt om dem från arkadhallarna med plats för endast tre bokstäver som signatur, vilket har en liten charmfaktor. Grafiken och effekterna lyfter spelkänslan men ljud saknas.

Betyg: 6 av 10

Namn: Message Saver 2.0

För: Series 60 (1st och 2nd Edition)

Testat på: Nokia 6670

Licens: Freeware

Pris: Gratis

Länk: koti.phnet.fi/jarila... />Text: Spara SMS till datorn

Samtliga meddelanden från Nokias eget program listas upp i Message Saver, varefter de markerade meddelandena kan skickas på några olika sätt. Anteckningar i mobilen, SMS, MMS, Bluetooth, IR och e-post finns som val. En begränsning i den version som testades var att bilagor till MMS inte kunde skickas vidare.

Betyg: 6 av 10

Namn: S60Zip v1.02

För: Series 60 (2nd Edition)

Testat på: Nokia 6670

Licens: Donationware

Pris: Gratis, donation möjlig

Länk: fuse.stc.cx/s60zip/ />Text: Packat och klart i mobilen

Ytterligare tecken på att mobiltelefonen håller på att bli en "fickdator" är de allt mer datorlika möjligheterna. En relativt vanlig funktion som används ofta av flertalet datoranvändare är filkomprimering, antingen för att packa eller packa upp. För mobiltelefoner däremot, lyser detta användande med sin frånvaro. Med allt bättre prestanda och kapacitet kommer program liknande WinZip att önskas i en version för smartphones. S60Zip är ett av fåtalet alternativ för Series 60 och det är ett riktigt bra program. Zip-arkiv kan både skapas och packas upp. Enda missen är att det inte går att välja en mapp när filer skall läggas in i det arkiv som skall skapas. Skapade zip-arkiv kan senare skickas till en dator via Bluetooth eller infrarött, alternativt skickas som bilaga med e-posten från mobilen eller på annat sätt via internet. En fördel med packade filer är att de kan sänka kostnaderna för datöverföring.

Betyg: 9 av 10

Namn: Psiloc Total irRemote 2.01

För: Series 60 (1st och 2nd Edition) och IR-port

Testat på: Nokia 3650

Licens: Kommersiell, 2 dagars begränsad testversion finns

Pris: 25 euro, cirka 230 kronor

Länk: shop.psiloc.com/en/A... />Text: Ta befälet över elektroniken

Trots Bluetooths tekniska fördelar framför IR regerar fjärrkontrollerna med infraröd port TV-rummen i hemmen. Många Series 60-modeller har infraröd port och kan förvandlas till fjärrkontroller, med tilläggsprogrammet Total irRemote. Tyvärr finns ingen Series 60 3rd Edition-version så programmet är begränsat till Nokias tidigare modeller 3650, 3660, 6260, 6600 och 7650, samt Siemens SX1 och några klonmodeller. Total irRemote är laddat med över 2000 fjärrinstruktioner för olika tillverkare och produkter som exempelvis TV, DVD, video och förstärkare. Chansen är god att någon fjärrkontroll funkar. Fördelen med att använda mobilen som fjärr är inte enbart elimineringen av fjärrkontrollsberget, utan även att de fjärrkontroller som av mystisk anledning försvunnit kan ersättas. Originalfjärrkontrollerna bör man dock inte slänga bort, eftersom de behövs vid behov att ändra avancerade inställningar för respektive apparat i TV-bänken. Den busigt lagde kan givetvis även ändra kanal på pubens eller restaurangens TV. Total irRemote ger både nytta och nöje med andra ord.

Betyg: 7 av 10

Namn: PhotoRite SP 5.2.5

För: Series 60 (1st och 2nd Edition)

Testat på: Nokia 6670

Licens: Kommersiell, 15 dagars testversion finns

Pris: 20 dollar, cirka 150 kronor

Länk: www.PhotoRite.net/ph... />Text: Det ultimata bildprogrammet

PhotoRite borde vara Nokias egen standardmjukvara för att fotografera, sortera, redigera och visa bilder. PhotoRite SP utför i stort sett allt som Nokias egen programvara gör och lite mer därtill. Inte minst kameradelen är mer begåvad än den i Nokias egen programvara. Här kan de inställningar som önskas justeras och som bekant skapas bilden vid själva tagningen. Olika effekter kan läggas på innan ett du trycker av: soft lens, sepia, svartitt, inramning av miljöer, digital zoom, autofix, slim-up/transform samt magic mirror. Bildvisaren klarar allt som Nokias motsvarighet gör, men med skillnaden att PhotoRite är kvickare och klarar av att rotera bilderna liksom spara dem som nya filer alternativt ersätta originalet. Det inbyggda bildspelet är klart föredömligt. De effekter som finns för fotograferingen finns även att använda i efterhand för samtliga bilder. PhotoRite är riktigt bra och ger kameradelen nytt liv!

Betyg: 9 av 10

Namn: MicroQuad

För: Series 60 (1st och 2nd Edition), Pocket PC 2002 och Palm OS 5

Testat på: Nokia 6670

Licens: Kommersiell, begränsad testversion finns

Pris: 15 dollar, cirka 110 kronor

Länk: www.viex.org/index.p... />Text: Busigt bilspel

För att vara ett bilspel till en mobiltelefon är MicroQuad riktigt bra. Det finns en mängd varianter i spelet, olika bilar kan väljas, prestandan och grafiken är i topp och sist men inte minst drar ljudeffekterna upp spelglädjen. Längs med banan dyker det ibland upp små överraskningar. För varje uplockad överraskning får bilen nya egenskaper och står sig bättre mot motståndarna.

Betyg: 8 av 10

Namn: Frozen Bubble

För: Series 60 (1st och 2nd Edition), Linux, Mac OS X och Windows

Testat på: Nokia 6670

Licens: Freeware, öppen källkod

Pris: Gratis

Länk: www.frozen-bubble.or... />Text: Variant på Bubble Bobble-uppföljaren

Frozen Bubble är en riktig höjdare i mobilen, ljudeffekterna och den genomtänkta grafiken lockar till fortsatt spelande. Spelet i sig är ett beprövat koncept och är en variant på originalet Puzzle Bobble från 1994. I Frozen Bubble har dock de klassiska spelfigurerna Bub och Bob från Puzzle Bobble bytts ut mot några andra gulliga djur, men spelidén är densamma. Kanonen längst ner styrs för att kunna träffa bubblorna högre upp i spelplanen. Träffas en klunga med två eller fler likfärgade bubblor som bubblan från kanonen försvinner dessa och när samtliga bubblor försvunnit är det dags för nästa nivå som bjuder på en lite svårare start. Taket sjunker successivt efter tidens gång vilket ökar utmaningen. Macintosh- och Windowsversionerna rekommenderas för den som inte får nog av spelet i Nokia-luren!

Betyg: 8 av 10

Namn: Calcium

För: Series 60 (1st-3rd Edition)

Testat på: Nokia N91

Licens: Freeware

Pris: gratis

Länk: mtvoid.com/calcium/ />Text: Finurlig miniräknare

Med Nokias medföljande miniräknare i Series 60 behövs ofta två eller fler klick per räknesätt, vilket utvecklarna hos Mtvoid tycker är onödigt. De har tagit fram en ersättare som borde finnas i varje mobil. Räknaren Calcium, visar på bildskärmen hur joysticken används för de olika räknesätten. Ett klick per räknesätt - smidigt värre!

Betyg: 9 av 10

Namn: Snes9x UIQ

För: UIQ

Testat på: Sony Ericsson P900

Licens: Freeware, öppen källkod

Pris: Gratis, donation möjlig

Länk: notaz.atspace.com/sn... />Text: Gör om mobilen till en Game Boy

Super Nintendo-emulatorn Snes9x finns nu även för mobiltelefoner. Detta är särskilt trevligt då spelen till Nintendos basenheter inte släpps till Game Boy. Super Nintendo-spel i mobilen blir tyvärr inte en lika medryckande upplevelse som spel till Game Boy. För det första har inte en mobil samma konstruktion med styrknappar, för det andra fungerar inte samtliga spel. Med ett stort minneskort kan dock många spel från ett brett utbud installeras. Spelen finns att finna som skivavbilder i formatet SMC lite varstans på internet.

Betyg: 5 av 10

Namn: YewNes

För: Series 60 (1st och 2nd Edition)

Testat på: Nokia 6670

Licens: Kommersiell, begränsad testversion finns

Pris: 10 dollar, cirka 75 kronor

Länk: www.yewsoft.com/prod... />Text: Livet i åtta bitar

Från YewSoft kommer en riktigt bra emulator för den nu klassiska 8-bitars Nintendo Entertainment System (NES). Integrationen med Series 60 och olika knappsatser är föredömlig där förinställningar finns för bland annat modellerna N-Gage, 3650 och 7650. Installation av spel sker automatiskt när de öppnas i mobilens inkorg, något som kräver att spelen skickas från datorn till mobilen exempelvis via blåtand. Prestandan för spelen som emuleras är så god att till och med den sirapssega Nokia 6670 känns kvick.

Betyg: 9 av 10

Namn: Sinfah's Lair

För: J2ME

Testat på: Nokia N91

Licens: Freeware

Pris: Gratis

Länk: www.dbarnes.com/midl... />Text: Klurigt plattformsspel

Använd de stora blocken för att mosa sönder alla motståndare i banorna för att öppna dörren som leder till nästa svårighetsnivå. Passar för de yngsta spelarna och låter minst sagt inte hjärnan vila. Spelidén är helt okej, men grafiken är spartansk och ljud saknas.

Betyg: 5 av 10

Namn: Zelda Mobile

För: J2ME

Testat på: Nokia N91

Licens: Freeware

Pris: Gratis, donation möjlig

Länk: zeldamobile.gorthwog... />Text: Original-Zelda för mobilen

Nintendos klassiska spel Zelda håller för närvarande på att portas till Java för mobilen. Utvecklingen är inte klar ännu, men en fullt fungerande demoversion med de första banorna finns. Grafiken, musiken och ljudeffekterna är en fröjd.

Betyg: 9 av 10

Namn: QuickOffice

För: Series 60 (2nd Edition), UIQ och Palm OS

Testat på: Nokia 6670

Licens: Komersiell, testversion finns

Pris: 50 dollar, cirka 370 kronor

Länk: www.quickoffice.com />Text: Kontoret på språng

Till vissa av Nokias Series 60-modeller medföljer QuickOffice som visar Word-, Excel- och PowerPoint-filer. En nyare version, 2.0, finns nu tillgänglig och tillåter även redigering. Sviten finns även för UIQ och Palm OS, dock med andra versionsnummer.

Betyg: 7 av 10

Namn: BMD Phone Tester

För: J2ME

Testat på: Nokia 6670 och Nokia N91

Licens: Freeware

Pris: Gratis

Länk: www.getjar.com/produ... />Text: Testa Javafunktioner

Äldre mobiltelefoner har en äldre Javamotor, medan nyare modeller givetvis är mer kompetenta. BMD Phone Tester undersöker telefonens Javamotor med några enkla tester, men lämnar tyvärr de modernaste utanför.

Betyg: 5 av 10

Namn: ColourChooser

För: J2ME

Testat på: Nokia 6670

Licens: Freeware

Pris: Gratis

Länk: www.getjar.com/produ... />Text: Ta fram färger med Javamobilen

Vid exempelvis utveckling av webbsidor behövs den hexadecimala koden för färger. ColourChooser i mobilen är då till hjälp - alla färgkoder kan granskas på ett användarvänligt sätt.

Betyg: 8 av 10

Vid exempelvis utveckling av webbsidor behövs den hexadecimala koden för färger. ColourChooser i mobilen är då till hjälp - alla färgkoder kan granskas på ett användarvänligt sätt.

Betyg: 8 av 10