Iphones API:er hålls hemliga
Apples VD Steve Jobs bekräftade förra veckan att utvecklingsgränssnitten till Iphone inte kommer släppas. Användare av den kommande Apple-mobilen får lita till stödet för webb-applikationer, vilket bland annat betyder att mjukvaror från andra företag än Apple bara kan användas om det finns mobiltäckning.
Som Mobil skrivit tidigare kommer vissa av Iphones funktioner tillåta kopplingar till så kallad Web 2.0-teknologi, medan "riktiga" program inte kommer kunna installeras. De webbaserade mjukvarorna väntas få tillgång till grundläggande funktioner i Iphone, såsom listor, samtal och utskick av e-post. Fördelarna skall enligt Apple vara dels att enskilda webbutvecklare enkelt kan anpassa sina webbtjänster för Iphoneanvändare, dels att säkerhetsriskerna minimeras, eftersom inga mjukvaror installeras på telefonen. Den installationsfria användningen, gör det också enklare för konsumenterna att komma igång, menar Apple.
Internetkoppling för tjänster som biljettbokning och uppslagsverk har uppenbara fördelar, men räcker kanske inte hela vägen. Kritiker menar att Apple nu stryper tillgången på tredjeparts-program till Iphone, vilket kommer begränsa användningsområdet för Apples mobiltelefon betydligt.
Strategin att inte tillåta installation av fristående mjukvaror på Iphone-plattformen sägs vara knuten till Apples strävan att hålla fullständig kontroll av användarupplevelsen i ett initialt skede. Möjligtvis finns det också en rent affärsmässig tanke med att hålla inne API:erna - det finns stora licenspengar att tjäna på certifierad mjukvara och skyddade medieformat. Det har ryktats om att Apple kommer sälja nedladdningsbara mjukvaror via Itunes Music Store, ungefär som man idag kan köpa musik, video och spel till mediespelaren Ipod.
Nyheten som kablades ut i samband med utvecklarmässan WWDC förra veckan var visserligen väntad, men marknadens dom blev ändå hård. Apple-aktien backade närmare tio dollar (åtta procent) på två dagar, vilket får ses som en direkt reaktion till beslutet att inte erbjuda utvecklarna ett äkta SDK (Software Developers Kit). En vecka efter beskedet har ett antal webbaserade mjukvaror hunnit visas upp av fristående utvecklare och aktien börjar sakta att hämta sig, men oron är fortfarande stor att Iphone inte kommer att leva upp till förväntningarna efter lanseringen.
Stödet för Web 2.0 kan ändå komma att att resultera i en snabb utvecklingstakt och spridning av Iphonespecifika tjänster, men frågan är som sagt om det räcker. Onlinemjukvaror har som bekant nackdelen att inte fungera i områden utan mobiltäckning, alternativt fungera mycket dåligt med långsam uppkoppling.
Den svenska programmeraren Jonas Salling hör till de som känner sig besvikna över Apples besked:
- Utelämnandet av en SDK betyder att vi utvecklare inte kommer att få tillgång till djupare funktioner som exempelvis Bluetooth och tyngre 3D-grafik. Dessutom kommer användarna inte att kunna nå sin information när de inte har uppkoppling - kolla bara hur oanvändbart olika Google-programvaror är utan uppkoppling.
En annan mer svårbedömd nackdel är att avsaknaden av en öppen utvecklingsmiljö omöjliggör framtida problemlösning. Jonas Salling menar att ett oräkneligt antal innovationer kommer att hindras.
- Det finns de som hävdar att Apples egna program är tillräckligt bra och att det ändå inte finns några använbara applikationer till smartphones, men jag håller inte med. Jag gissar att det kommer en SDK senare, allt annat vore ett gigantiskt misstag. Om Apple vill vänta och förbättra det underliggande Mac OS X för mobilt bruk först, förstår jag det. Däremot har jag svårare att förstå att man berättar att en SDK "inte behövs" inför så många utvecklare på WWDC. Jag ser ingen egentlig nyhet i att man kan skriva webbsidor med AJAX-stöd för en mobilterminal, avslutar Jonas Salling.
Apples mobil kommer att börja säljas inom två veckor i USA och väntas komma till Europa innan den kritiska julhandeln. Det är i dagsläget inte känt vilken om ens någon svensk operatör kommer att få rätten att sälja Iphone i Sverige, inte heller hur prissättningen i Europa kommer att se ut.