Tar kampen mot Samsung

Källor: Iphone 5 får globalt 4G-stöd

Nästa Iphone kommer att vara kompatibel med samtliga 4G-nät världen, uppger en källa till Wall Street Journal.

Publicerad Uppdaterad

4G med LTE(Long term evolution) är namnet på den fjärde generationens nätverk för mobil kommunikation. Rent teoretiskt innebär tekniken en nedladdningshastighet på 100 mbit/s. 

I våras Apple utså mycket kritik när man släppte sin Ipad utan stöd för LTE i många länder, inklusive Sverige.

Men enligt uppgifter kommer nästa Iphone - som väntas lanseras på onsdag - alltså ha stöd för samtliga lte- och 4G-nätverk i Asien, USA och Europa, rapporterar Wall Street Journal.

I veckan annonserade Samsung att man släpper 4G-versioner av bland annat populära Samsung Galaxy S3  och kommande Galaxy Note 2 i Norden. Men det sydkoreanska företaget har även haft andra 4G-enheter på marknaden sedan tidigare , vilket anges som en av orsakerna till att Apple vill ge nya Iphone ett globalt 4G-stöd. Det sydkoreanska företaget har helt enkelt haft en konkurrensfördel på marknaden man nu hoppas kunna ta igen. 

Samtidigt är experter kritiska mot att Apple skulle kunna bygga in stöd för samtliga LTE-band i sin kommande telefon, då LTE-tekniken är mer fragmenterad än den tredje generationens mobilnätverk. 

Analytiker som The Wall Street Journal varit i kontakt med uppskattar att det sammanlagt finns 35 LTE-band i bruk världen över, vilket kan jämföras med 22 band för den mest förekommande 3G-tekniken.

- Det är som ett lapptäcke i fråga om spektrum, säger Qualcoom-chefen Bill Davidson till Wall Street Journal. Det blir opraktiskt att ha alla banden, fortsätter han.

Ni som är nyfikna på hur nästa Iphone kan se ut - se här.

Apples pressevenemang kommer att hålla på onsdag 12:e september med start klockan 19:00 svensk tid. 

Källa: Wall Street Journal